Užíváním této stránky souhlasíte s všeobecnými podmínkami.
Tato stránka používá cookies.

Marnost v kinech pokračuje. Nejvíc lidí přišlo na Kung Fu Pandu 4


ikona
Thomas
challangersdunaghostbusterskinomaniakkung fu pandatržbyzendaya
Čekání na hit pokračuje a jarní počasí neudělalo kinařům radost. 

Tomáš Vyskočil alias Thomas z webu Kinomaniak je odborník na tržby domácích filmů. A každý týden vám o nich bude psát na MovieZone.

Mysleli jste, že po předminulém víkendu s ošklivým počasí došlo k nějakému výraznějšímu obratu? Chyba lávky! Díky jarnímu počasí vyrazili Češi ven a protože zásoba novinek byla opět slabá, krize kin se vrátila do dubnové mizérie.

Když minulý víkend vyhrál španělský animák Jak zachránit draka a týden před ním mohli noví Krotitelé duchů ovládnout žebříček s pouhými 11 tisíci diváky, vypadalo to spíše jako náhody. Ale potřetí za sebou už to náhoda není. Jarní počasí totiž opět vyprázdnilo kina a podle diváků se na první místo žebříčku probojoval - věřte, nevěřte - skoro dva měsíce starý animák Kung Fu Panda 4. Opět mu na to stačilo jen cca 11 tisíc diváků, což pro něj znamená zhruba poloviční propad proti minulému víkendu. Ten byl v porovnání s tím aktuálním ještě relativně dobrý, protože nečekaný vítěz minulého víkendu, Jak zachránit draka, padnul o tři čtvrtiny a potvrdil, že jeho minulé vítězství byl podobný omyl náhody, jako když Řecko před 20 lety vyhrálo fotbalové Mistrovství Evropy.

I když by jarní počasí mělo lákat ven hlavně mladší diváky, jsou to právě dětské filmy, které drží kinaře nad vodou. V první desítce totiž kromě výše zmíněné dvojky najdete ještě třeba nový argentinský animák Fantastická parta nebo ruského zástupce Domácí příšerky. A do jisté míry za rodinné věci můžete považovat i zbytek žebříčku. České komedie Prázdniny s broučkem a Gump - Jsme dvojka či noví Krotitele duchů se drží v rozmezí 5 až 10 tisíc diváků. To by normálně stačilo ledva na druhou desítku, ale tentokrát se s podobnými čísly bojovalo prakticky o medaile. O tom, že to jsou jednoocí mezi slepými, svědčí hlavně jejich celková návštěvnost - kromě Gumpa zatím nikdo nepokořil ani 50 tisíc diváků celkem, což je automatická vstupenka do podprůměru. I Gump, který si podobně jako jednička myslel na 200 tisíc diváků, může být aktuálně rád za polovinu. Pouze Kung Fu Panda 4 je jedinou rodinnou zábavou, která trhla letos na jaře 200 tisíc diváků v úhrnu.

Prázdniny s Broučkem se sice mohou utěšovat, že na tržby by aktuální víkend vyhrály, ale mezi 1. až 4. místem byly tak titěrné rozdíly, že za vítěze bychom mohli vyhlásit všechny čtyři. I když vlastně neoficiálním vítězem víkendu by měla být Zendaya. Ta totiž se svým novým filmem Rivalové vstoupila s 10,5 tisíci diváky do českých kin na stříbrnou příčku (bronz podle tržeb) a navíc ještě stále spolu s Timothée Chalametem válcuje zbytek žebříčku v druhé Duně. Největší trhák roku, uvedený už před dvěma měsíci, je sice už dva týdny online, ale lidé se na něj dál rádi vypraví do kina a podle diváků to tentokrát stačilo na čtvrtou příčku (druhou podle tržeb). Celkově je to hezkých 467 tisíc a vzhledem k výhledu do konce roku se tohle bude hollywoodským hraným filmům už jen těžko překonávat.

Ve zbytku žebříčku už se často pohybujeme jen s průměrem 2-4 tisíce diváků a tudíž hovořit o úspěchu je hodně na hraně, přesto čest všem starým hitům, které se dokázaly udržet a čest novým filmům, které se vydrápaly nahoru. Akční nářez Boys Kill World startuje na 15. příčce, životopisné drama Maria Montessori o příčku níže. Nejvíce se propadly hororové novinky (První znameníAbigail), někde v průměru se bahní Godzilla x Kong a Občanská válka a všechno s nadhledem sleduje ze závěru žebříčku nezlomitelné drama Jeden život, kterému stačí jedno dvě vyprodané představení pro seniory, aby se dostalo do TOP 20.

Kompletní žebříček tržeb zde

Kinaři se určitě už moc těší, až skončí jeden z nejhorších dubnů novodobé historie a začne konečně květnová sezóna trháků. Březen byl přitom v kinech relativně slušný a díky Duně či Kung Fu Pandě se podařilo vymazat a dokonce překonat lednové a únorové manko, které sráželo průběžné výsledky prvního čtvrtletí roku 2024 pod rok 2023. Duben nás zase vrátí dolů a všichni jen doufáme v nakopnutí hned následující květnový víkend. Nečeká se to od českého dokumentu Django ani hororů Tarot a Medvídek Pú: Krev a med 2 ani od ukrajinského dramatu Recept na štěstí. Tím jediným, kdo to může zachránit, je herecká dvojka z loňského dvojitého hitu Barbie a Oppenheimer. Jestli nakonec ani Ryan “Ken” Gosling spolu s Emily “paní Oppenheimer” Blunt a jejich Kaskadér české diváky do kin nedostanou, tak pak už nikdo.

© copyright 2000 - 2024.
Všechna práva vyhrazena.

Registrace

Nemáte svůj účet? Registrací získáte možnosti:
  1. Komentovat a hodnotit filmy a trailery
  2. Sestavovat si žebříčky oblíbených filmů a trailerů
  3. Soutěžit o filmové i nefilmové ceny
  4. Dostat se na exklusivní filmové projekce a předpremiéry

Zapomenuté heslo

Pokud jste zapomněli vaše heslo nebo vám nedorazil registrační e-mail, vyplňte níže e-mailovou adresu, se kterou jste se zaregistrovali.

Přihlášení


Registrace