Užíváním této stránky souhlasíte s všeobecnými podmínkami.
Tato stránka používá cookies.

Letní nářez 2024: Tutovky a megahity


ikona
Mr. Hlad
bad boysdeadpooldespicable mefuriosainside outkingdom of the planet of the apesletní nářez
Držkatý superhrdina, návrat do světa Šíleného Maxe, armáda opičáků a noví Mizerové 

Léto je tradičně nejlepší roční období pro každého, kdo miluje filmy. Tedy alespoň ty velké, hlasité, předražené a efektní. Ty, u kterých se přepáleným zvukem klepe celý IMAX. Prostě typické hollywoodské blockbustery. Filmové léto ovšem začíná už v květnu, kdy nastoupí na startovní čáru první adepti. A i v dalších měsících to bude zajímavé. My se tedy v první části Letního nářezu podíváme na ty největší filmy letošní letní sezóny, o kterých se pravděpodobně bude hodně mluvit a budou vyprodávat kina. Na ty menší kousky samozřejmě taky dojde, ale až v dalším článku. Teď je čas na to největší a nejepičtější, co si pro nás Hollywood letos nachystal. 

Království Planeta Opic (CZ premiéra: 9. května 2024; US premiéra: 10. května 2024)

Jen málokterá hollywoodská série dostává takovou péči jako Planeta opic. Najít v přehršli sequelů, rebootů a spin-offů značku, která zůstává jen v kinech a dovoluje si mezi filmy velké rozestupy, je vzácnost, s níž se můžou poměřovat snad jen Mission: Impossible, Avatar a bondovky. V případě opičí novinky jménem Království Planeta opic jsme čekali dlouhých sedm let, a ještě zajímavější je, že se film odehrává celých 300 let po svém předchůdci. Režisér Wes Ball (trilogie Maze Runner) v něm bude zkoumat Caesarův odkaz skrz úplně jiný příběh s jinými hrdiny, což absolutně minimalizuje pocit, že jde o velkou dojnou krávu.

Naopak, na nové Planetě opic je vidět maximální rozvážnost i péče – tedy věci, jichž se u největších filmů dočkáváme jen několikrát ročně. V mnoha směrech se tak bude kráčet ve stopách Duny, která také vsadila na kolosální drama s nosnými postavami, a ne na lacinou zábavu plnou prázdných vtípků a poloošklivých digitálních atrakcí. Upřímně mi tu zatím chybí opravdu strhující element, jenž by nahnal do kin maximum diváků. Zrovna u Planety opic je ale možná dobře, že si tvůrci nechávají v rukávu maximum trumfů a sází na to, že lidem předhodí dobrý film, na který se bude chodit díky skvělým ohlasům. Teď ještě aby opravdu dorazily a neskončili jsme za pár týdnů v tradiční síti bolestivého zklamání… (KarelR)

Index natěšenosti: 7/10

Furiosa: Sága Šíleného Maxe (CZ premiéra: 23. května 2024; US premiéra: 23. května 2024)

Dlouholetý producentský partner George Millera Doug Mitchell se nedávno nechal slyšet, že Furiosa bude mít jednu patnáctiminutovou sekvenci, jejíž natáčení zabralo 78 dní, kdy na place denně pracovalo zhruba 200 kaskadérů. Kódové označení této sekvence během natáčení znělo Stairway to Nowhere, což může znamenat spoustu věcí, především je to ale možná taková malá vlaštovka pro ty nevěřící Tomáše, že by Furiosa měla být stejně tak výjimečná jako byl před 10 lety Šílený Max: Zběsilá cesta.

George Miller se očividně nehodlá na stará kolena spokojit s ničím míň než dalším ultimátním postapokalyptickým nářezem, a díky omlazené Furiose, ještě otevřenějšímu světu, a taky otevřené náruči studia Warner Bros., které bylo beztak nakloneněné i těm sebešílenějším nápadům, protože byli zaslepeni vidinou dolarových bankovek padajících z box office nebe, dostal zkrátka ideální příležitost se (minimálně) ještě jednou vyřádit. Těším se převelice a věřím, že dostaneme stejně tak parádní film, jako byl ten poslední. (do_od)

Index natěšenosti: 8/10

Mizerové: Na život a na smrt (CZ premiéra: 6. června 2024; US premiéra: 7. června 2024)

Mizerové navždy byli malým zázrakem, protože úspěšně navázat na Michaela Baye (v top formě) je neskutečně náročné. Adil El Arbi a Bilall Fallah to ale zvládli a teď se s Willem Smithem a Martinem Lawrencem znovu vrhají do jámy lvové.  Proč jsme na další jízdu s Mizery čekali čtyři roky? Pochopitelně se musela udělat dlouhá pauza od oscarového fackování. Nyní už je však v Hollywoodu zapomenuto, a pokud jste nad Willem nezlomili hůl, můžete se radovat z našlapaně vypadající akční jízdy, která by mohla patřit mezi nejlepší letošní blockbustery.

Jasně, Martin Lawrence už dávno není v top formě a nejsem si jistý, zda jsme v traileru potřebovali tolik odkazování na první dva díly. Trojka se bez něj úplně v klidu obešla a stála na vlastních nohách. Zas tak otravné ale kopírování slavných záběrů není a všechno kolem nich je (možná s výjimkou přepáleného vrtulníku) jednoduše parádní. Těším se neskutečně a doufám, že Arbi s Fallahem potvrdí svou pověst nových hollywoodských jistot. Právě tahle dvojka se zdá být ideálním dohledem pro odlehčený akčňák, a i když jsem zrovna nebrečel nad likvidací jejich Batgirl (pořád to byla Batgirl!), kdyby ze dne na den zmizela čtyřka Mizerů, byl bych pořádně naštvaný.(KarelR)

Index natěšenosti: 8/10 

Tiché místo: První den (CZ premiéra: 27. června 2024; US premiéra: 28. června 2024)

Já prostě bezuzdně miluju začátky apokalypsy. Ta atmosféra, kdy vyděšený běžný občan v anonymním davu netuší, co se děje, proč všechno vybuchuje a kdo to žere kamaráda. Armáda na každém rohu, špína v ulicích a probuzení těch nejnižších pudových potřeb na úkor lidskosti. Právě to čekám od spinoffu povedeného Tichého místa, jenž se zaměří na to, jak to všechno začalo. Z předchozích dílů se vrací jen postava Djimona Hounsou, o níž jsem popravdě zapomněl, že se v sequelu zjevila. V hlavní roli se ale objeví skvělá Lupita Nyong'o, takže čekám velké herectví. 

John Krasinski, který s nápaditým konceptem přišel, zůstává pouze v producentské roli a na místo režiséra a scenáristy nastoupil autor dramatu Pig s Cagem v hlavní roli. Těžko tak odhadovat, jakým směrem se snímek ve výsledku vydá, a jestli můžeme opravdu očekávat povedené rozšíření tohoto světa. Už sequel totiž lehce zaváněl nepotřebností, tak doufejme, že se to tentokrát podaří lépe. Trailery každopádně vypadají poměrně k světu a tentokrát lákají i na velkolepější scenérie, takže se opatrně těšit můžeme. (Jokolo)

Index natěšenosti: 6/10 

Já, padouch 4 (CZ premiéra: 4. července 2024; US premiéra: 2. července 2024)

Narazit v Hollywoodu na zlatou žílu je stále složitější. Lidí chodících do kina je jako šafránu a miliardových hitů po covidu ubylo tak drakonickým způsobem, že se z toho studiovým účetním dělá špatně. Universal si je toho dobře vědom, a tak hraje na jistotu. Má totiž mezi rodinným stříbrem jednu značku, na které studio založilo hned dvě miliardové franšízy – Já, padouch a Mimoňové. Já vím, žluté žvatlající potvůrky už stihly nejednoho původního fandu roztomilých posluhovačů ďábelského padoucha Grua otrávit natolik, že jim nemohou přijít na jméno, nicméně dolarový potenciál prostě mají, a tak je v kinech ještě nějaký čas uvidíme.

Letos to bude ve čtvrtém díle Já, padouch a pokud se podíváte na finanční výsledky předchozích padouchových dobrodružství, můžete si být jisti, že tady půjdeme do černých čísel už o prvním víkendu. To samozřejmě neznamená, že dostaneme dobrý film – po fantastické jedničce přišlo mírné ochlazení v podobě slabší dvojky a výrazně horší trojky, nicméně taková letošní Kung-fu Panda 4 ukazuje, že i z několikrát převařené vody se dá ledacos uvařit. A jaké trumfy má čtyřka Padoucha v rukávu? No... samozřejmě Mimoně. A taky Grua a jeho bratra. A Steva Carella v hlavní dvojroli. Ale hlavně ty Mimoně. Tak snad nebudeme v létě s dětmi v kině trpět a dostaneme animovanou ztřeštěnost navazující na kvality jedničky. (Crom)

Index natěšenosti: 5/10

V hlavě 2 (CZ premiéra: 18. července 2024; US premiéra: 14. června 2024)

Kdybych si měl vybrat jediný animák, který bych nadšeně promítl svým studentům na psychologickém semináři, velmi pravděpodobně by se jednalo o pixarovku V hlavě. Originální přístup k lidským emocím, jenž poměrně náročné psychologické procesy podává uvěřitelným a dětsky přístupným způsobem, dělá z filmu nadčasovou pohádku nejen pro dospělé. A zatímco první díl se zaměřoval hlavně na jednodušší představování základních emocí, druhá epizoda hitu zamíří k aktuálnějším tématům, o kterých je potřeba mluvit.

Velmi vítám to, že druhé V hlavě bude nejspíš protkáno tématy zabývajícími se vývojem jedince během dospívání a nástupem nových emocí, přičemž prim evidentně budou hrát úzkostné stavy. Animák, na který se bezpochyby poženou davy dítek i pubescentů, má tak vzácnou příležitost využít svou přístupnou formu a předat potřebné poselství, které jde daleko za běžnou hranici „Jdi za svým snem“. Vždycky bude dobře, když diváci v bezpečí kina od barevných postaviček uslyší, že jejich pocity jsou v pořádku. Tak snad toho tvůrci opět skrze chytrý scénář a sympatické figurky využijí. (Jokolo)

Index natěšenosti: 8/10

Deadpool & Wolverine (CZ premiéra: 25. července 2024; US premiéra: 26. července 2024)

Když před lety Ryan Reynolds loboval za to, aby dal Hollywood šanci Deadpoolovi, skončilo to tak, že musel s Timem Millerem natočit akční scénu, aby studia ukecal, že držkatý žoldák může na plátně fungovat. A při jeho natáčení musel šetřit tak moc, že si snad herci nosili vlastní svačiny. Je paradoxní, že v roce 2024 to bude možná právě on, kdo celému superhrdinskému subžánru může zachránit krk. A taky se za to dočká zasloužené péče. Wade Wilson bude cestovat multiversy, aby zabránil zničení svého světa, a u toho si bude dělat legraci úplně ze všeho. A hlavně z Hugha Jackmana. 

Ten určitě dostal solidně zaplaceno, aby se vrátil k Wolverinovi, s nímž se tak stylově rozloučil v Loganovi. Ale přejme mu to, protože jeho Wolverine je mezi filmovými superhrdiny ikona, Jackman se s Reynoldsem zná a jsou kámoši a Kevin Feige jim dovolil blbnout s ratinge R, takže dojde na násilí i nadávání. Už teď navíc víme, že dojde i na spoustu hvězdných cameo roliček a Deadpool bude jako hrdina v pozici, kdy bude moci částečně restartovat nebo upravit MCU tak, aby se vydalo jiným směrem, než jakým ho nasměrovali Thor nebo Marvels. Je otázka, jak odvážný v tomhle směru bude a taky jestli to průměrňák Shawn Levy zvládne nějak solidně odtočit. Faktem ovšem zůstává, že Deadpool může hrát s mnohem zajímavějšími kartami než jakýkoliv jiný hrdina od Marvelu. Takže jsme sakra zvědaví, co předvede. (Mr. Hlad)

Index natěšenosti: 8/10

Komentáře
VŠECHNY KOMENTÁŘE (26)
© copyright 2000 - 2024.
Všechna práva vyhrazena.

Registrace

Nemáte svůj účet? Registrací získáte možnosti:
  1. Komentovat a hodnotit filmy a trailery
  2. Sestavovat si žebříčky oblíbených filmů a trailerů
  3. Soutěžit o filmové i nefilmové ceny
  4. Dostat se na exklusivní filmové projekce a předpremiéry

Zapomenuté heslo

Pokud jste zapomněli vaše heslo nebo vám nedorazil registrační e-mail, vyplňte níže e-mailovou adresu, se kterou jste se zaregistrovali.

Přihlášení


Registrace