Užíváním této stránky souhlasíte s všeobecnými podmínkami.
Tato stránka používá cookies.

První dojmy: akční Kaskadér s Goslingem a Blunt


ikona
do_Od
David LeitchEmily BluntKaskadérprvní dojmyRyan GoslingThe Fall Guy
Režisér Johna Wicka a dvojky Deadpoola je tu s novou akční komedií. Nadchla nás? 

David Leitch se prací podle mě hlavně baví. Točí s hvězdami, dělá zábavné akční filmy, kde ty hvězdy nutí předvádět i nějaké malé kaskadérské kousky (Charlize Theron si hodně užila na place Atomic Blonde) a příliš neřeší, jestli to bude mít v kinech úspěch, jestli to zanechá nějakou hlubší stopu, nebo jestli za to bude dostávat nějaké ceny. Navíc nejde úplně tou franšízovou cestou, ale vybírá si sympatické náměty a jede tak nějak vlastní lajnu. Což mě hrozně baví, takže už se moc těším, až si na jeho nejnovější film Kaskadér s Ryanem Goslingem a Emily Blunt za pár dní zajdu. Zejména po přečtení následujících dojmů zbytku redakce.

Jak to vidí Mr. Hlad:

Trochu jiné, než jsem čekal, ale přesně tak dobré, jak jsem doufal. Kaskadér je film, ze kterého čiší radost, že si ho jeho tvůrci natočit a že si ho mohli natočit právě takhle. David Leitch se nečekaně krotí v akčních scénách, přestylizovanou divočinu jak v Bullet Train nebo nedej bože Hobbsovi a Shawovi nečekejte. Ryan Gosling i ostatní tu jsou vážně kaskadéři, ne superhrdinové, takže si dvakrát rozmýšlí, než skočí z osmi metrů na zem. Leitch se navíc nebojí stříhat, když je to potřeba a vyloženě se tu vysmívá manýrům některých režisérů a jejich touze „dáme to na jeden záběr.“ A chytře tu mixuje chlapsky fyzickou akci, občas trošku střelený humor, zábavné hrdiny a roztomile naivní detektivku.

On ten Kaskadér totiž vypadá skoro jako jedenáctá epizoda třetí řady zajetého seriálu z osmdesátých a devadesátých let. Tedy dokud se hraje na vážnou notu. Leitch naštěstí umí pracovat s humorem a jeho Kaskadér se nebojí být úsměvně absurdní. V čem však překvapí nejvíc, to není řemeslo a očividná snaha složit poctu lidem, díky nimž to v hollywoodských spektáklech tak krásně bouchá, ale romantika. Ryan Gosling a Emily Blunt jsou jeden z nejlepších párů, jaký se za posledních pár let objevil v kinech a jejich flirtování bych si dokázal dvě hodiny užívat i ve filmu, v němž by nevybouchlo ani jedno auto, kde by nebyla ani jedna bitka a dokonce ani jeden jednorožec! Ty dvě hodiny jsem se bavil od začátku do konce. Možná i tak dobře, jako lidi, kteří Kaskadéra natočili.

Jak to vidí Jokolo:

Mám radost, že se do kin po Tenkrát v Hollywoodu a Babylonu dostává další film, který naprosto odlišným způsobem podává stejné téma - bezuzdná láska k filmům a jejich natáčení. Fall Guy je k prasknutí naplněn scénami, které náramně předvádí, jak moc je filmařina snové řemeslo, a právě v těchto chvílích je snímek nejsilnější. Zvlášť když spolu na scéně koketují Ryan Gosling a Emily Blunt. Zase jednou jde totiž o biják, jehož hlavní devízou je skvostný casting. Pár má mezi sebou skvělou chemii, která je funkční jak v komických, tak romantických situacích. 

Jakmile jsme na place a natáčíme, snímek je neskutečně zábavný a skvěle vypadající. David Leitch se pak samozřejmě vyřádil i v akčních scénách, které nejvíc křičí do světa - kaskadéři a kaskadérky jsou super! A po tomto filmu o tom snad budou přesvědčeni všichni. Zvlášť po dechberoucí finálové akční sekvenci. Trošku zamrzí to, že film není příliš funkční ve své krimi lince, která bohužel nedává moc prostoru Aaronu Tayloru-Johnsonovi. Někdy mě navíc rušil lehce zmatený střih, který mnohým akčním scénám nepochopitelně ubíral na intenzitě. Pořád jde ale o smělou akční zábavnou jízdu, pro níž byla kina stvořena. Když se film dělá z lásky, je to znát.

Jak to vidí Rimsy:

„Nihilismus je sexy slaninka.“  Kaskadér je svěží a sebeuvědomělou jízdou, která kombinuje zdařilou a až staromilskou akci s čitelnými schématy romantické komedie. O charisma Emily Blunt a především pochopitelně Ryana Goslinga není nouze a kinetičnost filmu společně s množstvím popkulturním odkazů úspěšně pomáhá zapomenout, že se v jádru jedná o předvídatelný a neoriginální příběh. Málokdy se však ordinérní základ podaří obalit takovým množstvím ujetých lákadel, že to nakonec ani nevadí.

Kaskadér diváka nenavádí k hlubokému přemýšlení, raději nabízí všeobecně srozumitelnou a přístupnou zábavu, jež navíc funguje i jako milostný dopis přehlíženému oboru. Kořeny Davida Leitche se holt nezapřou a jestli kaskadérská obec čekala na nějaký mainstreamově výrazný argument pro přesvědčení oscarové Akademie o důležitosti této profese, nyní ho má.

 

Recenzi čekejte v nejbližších dnech.

Přehled dalších akčních filmů v letošním roce najdete tady:

 

Komentáře
VŠECHNY KOMENTÁŘE (9)
© copyright 2000 - 2024.
Všechna práva vyhrazena.

Registrace

Nemáte svůj účet? Registrací získáte možnosti:
  1. Komentovat a hodnotit filmy a trailery
  2. Sestavovat si žebříčky oblíbených filmů a trailerů
  3. Soutěžit o filmové i nefilmové ceny
  4. Dostat se na exklusivní filmové projekce a předpremiéry

Zapomenuté heslo

Pokud jste zapomněli vaše heslo nebo vám nedorazil registrační e-mail, vyplňte níže e-mailovou adresu, se kterou jste se zaregistrovali.

Přihlášení


Registrace