Užíváním této stránky souhlasíte s všeobecnými podmínkami.
Tato stránka používá cookies.

Počasí zahnalo lidi do kin. A chodili na divné animáky


ikona
Thomas
dunajak zachránit drakakinomaniakkrotitelé duchůprázdniny s broučkemtržby
Lidi se šli před deštěm schovat do kina.  

Tomáš Vyskočil alias Thomas z webu Kinomaniak je odborník na tržby domácích filmů. A každý týden vám o nich bude psát na MovieZone.

Počasí bylo uplynulý víkend tak mizerné, že nahnalo lidi po předchozím slunném víkendu zpět do kin, ať už se hrálo cokoliv. Prakticky všechny filmy mezivíkendově výrazně stoupaly a někomu to ani nestačilo na obhajobu vítězství.Po rekordně slabém vítězství nových Krotitelů duchů tu máme další překvapivou jedničku. Ačkoliv k nejvyšší pozici měla nejlépe nakročeno nová česká komedie, nakonec víkend vyhrál - věřte nevěřte - španělský animák Jak zachránit draka

Téměř 27 tisíc diváků v premiéře pro novinku, která není českého či hollywoodského původu, to je další důkaz toho, že doba je stejně nejistá a nevypočítatelná jako za dob hlubokého covidu. A můžeme se začít přít, zda za to může velmi ošklivé víkendové počasí, které rodiče a jejich děti nahnalo zpět do kin, nebo český distribuční název připomínající u nás velmi populární animovanou trilogii Jak vycvičit draka. Pravda bude někde uprostřed.

Každopádně skoro zimní počasí dokázalo výrazně zvednout návštěvnost i dalším dětským filmům, Kung Fu Panda 4 šla nahoru skoro o 100% a může tak už myslet v týdnu na překonání hranice 200 tisíc diváků v celku, dařilo se i neznámé ruské pohádce Domácí příšerky (růst proti premiéře o 200%!) a dokonce už odepsané věci jako Ptáci stěhováci či Ella a černý jaguár se drží ještě s pár tisícovkami na konci TOP 20.

Nová česká komedie (™) Prázdniny s broučkem se tak musela spokojit až s druhým místem a relativně skromným startem 23 tisíc diváků, což je vzhledem k absenci velkých hereckých hvězd maximum. Navíc se díky zimním teplotám vzpamatoval také druhý díl psího dobrodružství Gump, který také narostl na dvojnásobek a skoro 18 tisíc nových diváků mu umožnilo přeskočit první laťku s nápisem 100 tisíc. Do vyrovnání čísel jedničky mu ale zbývá ještě stejně tak dlouhá cesta, a to se aktuálně nejeví jako reálné. Jedinou šancí je rychlé oteplení, otevření letních kin a opakovaná promítání pod širákem.

Konkurentem mu budou kromě tematických Prázdnin také starší věci jako Sladký život, který i přes velmi pomalou chůzi k milníku 150 tisíc diváků ukazuje, že ještě není zcela odepsaný. Naopak jedním z mála propadů tohoto týdne je dokument Tady Havel, slyšíte mě? Po dvou týdnech zatím jen 14 tisíc a brzy bude zřejmě pryč ze žebříčku.

Až na pátém místě víkendu najdeme vítěze minulého týdne, nový díl Krotitelů duchů. Tomu po smutném primátu nejslabšího premiérového otvíráku za posledních 13 let, náleží další nezáviděníhodný fakt. I když mezivíkendově posílil o 25 %, propadl se stejně z první příčky až na pátou. Zvláštní to svět, a to jsme ještě nezmínili, že i přes tato slabá čísla by to mohl brzy být nejúspěšnější díl Krotitelů duchů v české historii, protože ten z roku 2021, i ten z roku 2016 (o kterém se nemluví), jsou či brzy budou na čísla slabší.

Nové Krotitele stíhala o víkendu také druhá Duna, jenže ta už má za sebou osm týdnů a čerstvou premiéru online. I tak přidala skoro 9 tisíc diváků a ještě stále velmi teoreticky může myslet na 500 tisíc diváků. To nová Godzilla x Kong nedá ani desetinu toho, zatím jsme jen na 38 tisících a už to na velké skoky dopředu nevypadá.

Do žebříčku pronikly ještě další tři novinky. Horor Abigal nakonec o prsa porazil mnohem ambicióznější Občanskou válku, oba se ale potácejí až v polovině žebříčku s nějakými 6 tisíci diváky.

Hodně fajnšmekrovská novinka Daaaaaalí! přilákala jen tisícovku diváků a je v TOP 20 na návštěvě, znalci si raději zašli na starší věci jako Dokonalé dny či Jeden život.

Zoufalost českých diváků v ošklivém počasí potvrzují nárůsty u filmů, které minulé týdny bojovaly s ignorací, takže stouply i věci jako dobrodružné drama Nezlomní či hororové První znamení.

Kompletní žebříček tržeb zde

Počasí na další víkend vypadá už o něco lépe, ale do teplého jara pořád daleko, čekejme tedy zřejmě ještě slušné výsledky. Pořadí se bude tipovat velmi špatně, vedle stávajících filmů vstupuje do kin všehochuť žánrů, ať to jsou česko-americké dokumenty (Šamanův příběh), české krimi rekonstrukce (Lesní vrah), argentinské animáky (Fantastická parta), švýcarské romantiky (Kos v ostružiní), francouzské biografie (Maria Montessori) či švédská dramata Jednou to bude všechno tvoje. Status největšího favorita ovšem drží americká tenisová romantika (?) Rivalové, překvapit potom může akční brutalita Boy Kills World.

Komentáře
VŠECHNY KOMENTÁŘE (7)
© copyright 2000 - 2024.
Všechna práva vyhrazena.

Registrace

Nemáte svůj účet? Registrací získáte možnosti:
  1. Komentovat a hodnotit filmy a trailery
  2. Sestavovat si žebříčky oblíbených filmů a trailerů
  3. Soutěžit o filmové i nefilmové ceny
  4. Dostat se na exklusivní filmové projekce a předpremiéry

Zapomenuté heslo

Pokud jste zapomněli vaše heslo nebo vám nedorazil registrační e-mail, vyplňte níže e-mailovou adresu, se kterou jste se zaregistrovali.

Přihlášení


Registrace