Užíváním této stránky souhlasíte s všeobecnými podmínkami.
Tato stránka používá cookies.

První dojmy: Snyderův sequel Rebel Moon: Jizvonoška


ikona
Jokolo
netflixprvní dojmyrebel moonsofia boutellathe scargiverzack snyder
Milovníci sklízení si přijdou na své.  

První část Snyderova vysněného opusu dopadla dost tragicky. Dojem, že kdysi oceňovaný režisér se v rámci své domnělé bohorovnosti utrhl ze řetězu, si tak mohl napravit dalším dílem s podtitulem Jizvonoška, který v minulých dnech dorazil na Netflix. Vzhledem k tomu, že obě epizody natočil režisér současně ale asi málokdo čekal, že by se kvalitativně stoupalo o moc výš. Snyder navíc v posledních dnech zběsile proklamuje, že s touto utahanou sérií má velké plány, které zahrnují třetí díl i vlastní eRkové verze pro všechny filmy. Tak snad to spolu všichni nějak zvládneme. 

Jak to vidí imf:

Hodinu se sklízí, hodinu bojuje, ale vlastně je to celé tak dokonale prázdné, že kdyby těch 80-90 milionů dolarů pálil někde na jihočeské louce Kazma, možná je z toho větší show. A panímámy by si alespoň odnesly nějakou tu zatoulanou tisícovku. Rebel Moon je další černou dírou na talent a peníze zúčastněných. Akorát nevím, jestli ta díra vede do pupku Zacka Snydera, který si o sobě myslí, že je generačním talentem, nebo jestli je to díra jinam. Už prvních dvacet minut napoví, jak moc se od první půlky nezměnilo. Dál je to vizuální, myšlenková i vypravěčská patlanina s elegancí výkresu z mateřské školy. Pokud nejste rodiči autora, nemusíte se dojímat, nemusíte chválit, stačí jen včas odcupitat nejbližším východem.

 

Jestli to neuděláte, je to jen a jen na vás. Kdybych to nemusel recenzovat, opustím Zackovu epopej ve chvíli, kdy během zásadního atentátu přítomné koncertní těleso rozjede dramatický sborový riff. Nebo když se sklizeň obilí promění v zemědělské slow-motion porno. Autoři parodií by tu neměli žádnou práci, Snyderova tvorba je poučenému divákovi směšná jaksi sama o sobě. 

Jak to vidí Mr. Hlad:

Zack Snyder sklízí, co zasel. A vzhledem k tomu, že v minulém filmu nezasel vůbec nic, tak sklizí kulový. Na papíře to asi mělo fungovat – v jedničce se hrdinové potkají, ve dvojce přijedou na farmářskou planetu a porvou se s vesmírnými nácky. Jenže v první hodině se strašně legračně sklízí obilí a v té druhé, když dojde na bitky, se bolestivě ukáže, že režisér vlastně nemá v ruce nic zajímavého, co by mohl divákům ukázat. Když si po jednom a půl filmu nepamatuji jména jiné než hlavní postavy, těžko mi na nich bude záležet.

A taky nezáleželo, takže závěrečná hodina, kdy se to má začít řezat, je vlastně jen nudně, rutinně a většinou zpomaleně natočený videoklip s anonymními panáky, kteří se od sebe liší jen tím, že mají buď sekyry, světelné meče, futuristické bambitky, nebo jsou Djimon Honsou, který zpívá. Dvojka Rebel Moon svou prázdnotou jen podtrhuje Snyderovu neschopnost vyprávět i ten nejjednodušší příběh, který navíc mohl kompletně opsat z desítky jiných filmů. Neudělal ani to. Není to jen špatný filmař. Je líný. A já doufám, že po tomhle definitivně skončí. I kvůli němu, aby si mohl zachovat alespoň špetku profesní důstojnosti. Moc jí tam už nezbývá. 

Jak to vidí do_Od:

První díl byl ubíjející zejména v nekonečné expozici a představování jednotlivých postav, které stejně nakonec neměly absolutně žádnou hloubku, takže člověku byly ve finále zcela ukradené. Díky tomu už pak ve filmu nezbyl prostor na to, co jde Snyderovi obecně nejlíp, tedy akci. Druhý film tyhle problémy díkybohu do velké míry napravuje a je tak z principu automaticky o chlup lepší, byť se to v úvodu taky trochu nečekaně táhne.

Pořád je to pak stejný dějový paskvil vykrádající asi milion lepších filmů, nicméně akce v něm je podstatně více, občas má i šmrnc a vizuálně dokážou některé scény dokonce strhnout. Teda alespoň v případě, že si člověk zvykl na digitální patinu, přijal tu všudypřítomnou plochost a umělost a spokojí se opravdu s tím minimem, co mu Rebel Moon v podání Zacka Snydera může nabídnout. V porovnání s některými jeho staršími kousky je to stále do nebe volající ptákovina, navíc celkem ošklivá, ale aspoň jsem u toho tentokrát netrpěl tolik, jako u jeho posledních dvou filmů. Let's call it a win.

Recenzi čekejte v příštích dnech.

O první části Rebel Moon jsme mluvili ve 214. MZ Live. 

 

Komentáře
VŠECHNY KOMENTÁŘE (19)
© copyright 2000 - 2024.
Všechna práva vyhrazena.

Registrace

Nemáte svůj účet? Registrací získáte možnosti:
  1. Komentovat a hodnotit filmy a trailery
  2. Sestavovat si žebříčky oblíbených filmů a trailerů
  3. Soutěžit o filmové i nefilmové ceny
  4. Dostat se na exklusivní filmové projekce a předpremiéry

Zapomenuté heslo

Pokud jste zapomněli vaše heslo nebo vám nedorazil registrační e-mail, vyplňte níže e-mailovou adresu, se kterou jste se zaregistrovali.

Přihlášení


Registrace