Užíváním této stránky souhlasíte s všeobecnými podmínkami.
Tato stránka používá cookies.

Kina zejí prázdnotou. Krotitelé duchů mají smutný rekord


ikona
Thomas
dunagodzillagumpkinomaniakkongkrotitelé duchůtržby
Krotitelé duchů ovládli žebříček návštěvnosti. Důvodů k oslavám ale moc nemají.  

Tomáš Vyskočil alias Thomas z webu Kinomaniak je odborník na tržby domácích filmů. A každý týden vám o nich bude psát na MovieZone.

Krize v českých kinech pokračuje a podruhé za sebou o víkendu přišlo na filmy TOP 20 v součtu méně než 80 tisíc diváků. Vítěznou premiéru si odbyli noví Krotitelé duchů, ale jejich čísla jsou tak malá, že vytvořili jeden neslavný rekord.

Ano, koukáte správně. Víkendový žebříček vyhrál film, kterému stačilo na první místo jen něco lehce přes 11 tisíc diváků. To jsou čísla, která by i v dobách občasných covidových pauz byla považovaná za problém. A co na ně říct teď, kdy se má rozjíždět hlavní sezóna? Že distributor udělal dobře, když premiéru nových Krotitelů duchů lehce proti USA alespoň pozdržel a nedal jí do přímého souboje s Godzillou a Kongem. Jenže ani nostalgická vzpomínka na původní partu Krotitelů, ani mlácení dvojice legendárních monster (zatím jen 33 tisíc po třech týdnech) u nás nemá takovou tradici jako za oceánem, takže se nelze divit dalšímu slabému otvíráku hollywoodského blockbusteru. V porovnání s dva roky starým restartem je to sice mírné zlepšení, ale stále se pohybujeme v číslech, které by u jiných velkofilmů byly považovány za statistickou chybu. Řečeno jinak - takhle slabého vítěze žebříčku oblečeného do premiérového trikotu v regulérním necovidových podmínkách jsme tu měli naposledy v roce 2011.

Neslavnému vítězství nových Krotitelů také pomohl fakt, že roli favorita zatím ani zdaleka neplní český Gump 2, který třetí víkend opět poklesl, tentokrát o třetinu a bylo na něj zvědavo ani ne 10 tisíc diváků. Ačkoliv dvojka se mohla pochlubit výrazně lepším startem než jednička, po třetím víkendu už je v součtu horší a má zatím jen cca 85 tisíc diváků. Do více než 200 tisíc diváků jedničky je to ještě pěkně dlouhá štreka a při tomto tempu je otázkou, zda vůbec reálná. Také další český favorit, komedie Sladký život, se trápí a z páté pozice přidává jen dalších 5 tisíc diváků. Aktuálním českým novinkám zřejmě už nefandí ani kinaři, takže se do TOP 20 nečekaně vrací i už ohraná Aristokratka ve varu či drama Bratři, kteří si mohou sympaticky rozšířit své již tak splněné cíle. Také od nového střihového dokumentu Tady Havel, slyšíte mě? si tvůrci možná slibovali více, sedmá příčka a start necelých 5 tisíc svědčí, že další Občan Havel se nekoná.

Nejspokojenější za uplynulý víkend může být druhá Duna, která po překvapivém vítězství minulý víkend mohla podobný husarský kousek zopakovat i tentokrát, v tržbách chybělo na Krotitele jen necelých 200 tisíc Kč. Podstatnější jsou ale diváci a tam Duna nepřelezla průběžně 9 tisíc, ovšem celkově už má 443 tisíc a dál upevňuje svoji pozici nej filmu roku. Uvidíme, jak se na návštěvnosti podepíše online premiéra, která nastane už tento týden. Také Kung fu panda 4 může být spokojená, nových 7,5 tisíce diváků a celkově už 178 tisíc, další dětská konkurence (Domácí příšerky, Ella a černý jaguár, Ptáci stěhováci) je až hlouběji v žebříčku. Nový španělský animák Jak zachránit draka (neplést s Jak vycvičit draka) je v TOP 20 zatím na zkoušku.

Mimořádné promítání Bratrů jsme už zmínili, podobný vzpomínkový comeback prožil také Jeden život, který už prakticky odcházel ze žebříčku, ale nová představení mu pomohla vyšplhat se až na 5. příčku a definitivně tak potvrdila statusu hitovky, která se počítá po překonání 100 tisíc diváků. Naopak rychle se zřejmě zapomene na slabé novinky minulého týdne, kam počítáme hororové První znamení, akčňák Opičí muž nebo slovensko-český thriller Smršť - všichni se rychle propadají žebříčkem dolů. Podobný osud zřejmě čeká i poslední novinku týdne - dobrodružný film Nezlomní, na který bylo zvědavo jen 4 tisíce diváků a příští týden ho budeme hledat až v druhé dvacítce.

Kompletní žebříček tržeb zde

Podaří se blbou náladu v kinech vylepšit následující víkend? Zázraky nečekejte. Největší ambice má další česká komedie Prázdniny s broučkem, spíše fajnšmekrovsky vstupuje do boje o českého diváka americký thriller Občanská válka. Vedle již zmíněného španělského animáku tu máme v  ještě upíří horor Abigail, francouzskou komedii Daaaaaalí! či italské drama Papežův zákon. Do konce dubna už žádné zázraky nečekejme.

Komentáře
VŠECHNY KOMENTÁŘE (7)
© copyright 2000 - 2024.
Všechna práva vyhrazena.

Registrace

Nemáte svůj účet? Registrací získáte možnosti:
  1. Komentovat a hodnotit filmy a trailery
  2. Sestavovat si žebříčky oblíbených filmů a trailerů
  3. Soutěžit o filmové i nefilmové ceny
  4. Dostat se na exklusivní filmové projekce a předpremiéry

Zapomenuté heslo

Pokud jste zapomněli vaše heslo nebo vám nedorazil registrační e-mail, vyplňte níže e-mailovou adresu, se kterou jste se zaregistrovali.

Přihlášení


Registrace