Užíváním této stránky souhlasíte s všeobecnými podmínkami.
Tato stránka používá cookies.

Občanská válka udeřila první a s rekordem pro A24. Shrek se vrátil!


ikona
Cival
tržby
Přivály varovné hlášky Donalda Trumpa o tom, že po prohraných volbách skončí demokracie, hit amerických kin? 

Mám Alexe Garlanda rád, i když se mi pokaždé netrefí do vkusu. Jeho filmy totiž nejedou na jistotu. Jsou to leckdy pronikavé, progresivní, nepoddajné nebo radikální autorské vize, které vás můžou stejně tak strhnout, jako vám přijít přepálené, nebo klidně i pitomé… ale originalitu a jedinečnost jim upřít nelze. Stejně jako nelze Garlandovi upřít čuch na témata, která zrovna hýbou společností.

 

Vpředvečer, pardon, vpředpůlrok amerických prezidentských voleb, kdy bude zase dráždit naši nervovou soustavu Donald Trump, vytasil Garland téma Občanské války. Jak by to vypadalo, když by se ta pověstná „rozdělená společnost“ opravdu jala zbraní a najednou by stanul Amík proti Amíkovi a kolem Kapitolu i Bílého domu by pojížděly ozbrojené bojůvky? To je lákavá premisa, která vyrostla v biják, jímž mohl přemýšlivý autor zlákat nečekané davy. I v IMAXech.

 

I proto jsem po úderné kampani čekal ještě větší komerční úspěch a útok na víc jak třicet mega. Garland servíruje sice nákladově skromný, ale nejen podle trailerů vlastně konceptem rozmáchlý skoro-už-blockbuster. Z tohohle pohledu mě výsledných 25,7 milionů za víkend malinko zklamalo, ale jen malinko. U artistní produkční společnosti A24 naopak nepokrytě slaví, protože takovýhle start je dosud nejvyšším v jejich historii, a to mají v portfoliu oscarové hity Všechno, všude, najednou nebo Moonlight.

Občanská válka stála padesát mega a nepochybně se díky globálním tržbám zaplatí. Škoda jen že Garland se zase jednou trefil víc do vkusu kritikům než obyčejným divákům, kteří film hodnotí nic moc CinemaScorem B-, takže to nevypadá na trvalku, ani na velkého miláčka diváků (IMDb rating 7,6 z 10 je ale přeci jen vlídnější).

 

Po akčních trailerech zjevně řadu diváků přepadly rozpaky. My se ale pořád hodně těšíme. Tedy s výjimkou brblajícího MrHlada, jehož informace, že se Garland chystá do režijního důchodu určitě extra nerozhodila…

Tvrdá konkurence srazila o polovinu Godzillu s Kongem, takže titáni se museli poprvé sklonit. V Americe ale zvládli přisypat 15,5 milionů a i díky tomu se fackovaná monster mohla přehoupnout přes čtyři kila a aktuálně se kochat 436 melouny. Adam Wingard dotlačí bájné příšery k půlmiliardě a hlavně do naprosto jedinečného popcornového co-to-kurva-bylo rajónu, takže můžeme být zvědaví, co přijde dál.

Na Krotitele duchů jsem minule zapomněl, ale ani trochu se za to nestydím, protože po hezkém otvíráku šla jejich výkonnost střemhlav dolů a výsledkem je nejen kvalitativní, ale i kasovní úpadek. Pořád ještě nepadlo kilo z Ameriky a celosvětový mezisoučet 160 mega je ryzí bída, takže tohle bude konečná. A je to dobře, protože líněji a zmateněji vyvařovanou značku snad neznám. Tohle skončí nějakým seriálovým restartem pro Netflix, to mi věřte…

Na dalších místech vidíme klasickou dvojkolejnou kinodistribuci. Na jedné straně velké události, které zvládnou přitáhnout do kina davy a hlasitě zažádat o další díly. Prim mezi nimi hraje samozřejmě Duna 2 s 683 miliony na kontě, Kung Fu Panda 4 ale s 452 miliony a dalším přívalem merche může být taky spokojená.

 

Když si proti nim postavíte Monkey Mana a prequel Přichází Satan!, tedy projekty, o nichž se rozhodně mluvilo a jsou v povědomí, a uzříte jejich dvacku, respektive pětatřicítku celosvětově, jen si potvrdíte, že diváků obecně ubývá. A dělí se o ně čím dál tím menší počet monstrózních blockbusterů, které zabodují, zatímco menší tituly (oba navíc solidně hodnocené) víceméně jen paběrkují a chválí se hlavně za... za rozpočtovou úspornost.

Desítku uzavírají s 1.4 milionem hispánský golfový doják The Long Game, hororová óda na pavouky Sting a obnovená premiéra animované legendy mezi oddychovkami Shrek 2. Ano, byl jsem v kině při premiéře – takže tenhle re-release beru jako další nepříjemný důkaz stárnutí.

 

Cageův hororový thriller Arcadian pak nedal na třináctém fleku ani půlmilion, ale jeho 85 % pozitivních recenzí naláká.

Kompletní žebříček tržeb tady.

Za týden se zkusí prosadit upířina o dětské baletce Abigail a Ritchieho válečná snad-pecka The Ministry of Ungentlemanly Warfare.

Komentáře
VŠECHNY KOMENTÁŘE (28)
© copyright 2000 - 2024.
Všechna práva vyhrazena.

Registrace

Nemáte svůj účet? Registrací získáte možnosti:
  1. Komentovat a hodnotit filmy a trailery
  2. Sestavovat si žebříčky oblíbených filmů a trailerů
  3. Soutěžit o filmové i nefilmové ceny
  4. Dostat se na exklusivní filmové projekce a předpremiéry

Zapomenuté heslo

Pokud jste zapomněli vaše heslo nebo vám nedorazil registrační e-mail, vyplňte níže e-mailovou adresu, se kterou jste se zaregistrovali.

Přihlášení


Registrace