Užíváním této stránky souhlasíte s všeobecnými podmínkami.
Tato stránka používá cookies.

V Česku se na filmy nechodilo. Horší to bylo naposledy za covidu


ikona
Thomas
dunagodzillagumpkinomaniakkongmatka v trapumonkey manomensladký živottržby
Duna si to rozdala s Gumpem, smutní ale byli všichni. Až na divadelníky! 

Tomáš Vyskočil alias Thomas z webu Kinomaniak je odborník na tržby domácích filmů. A každý týden vám o nich bude psát na MovieZone.

Takhle mizerná návštěvnost byla v českých kinech naposledy za covidu. Hezké počasí a slabé novinky způsobily, že krize přichází do kinosálů dříve než obvykle.

Venku letní teploty a v kinech nic nového. To jsou dva hlavní důvody, proč za uplynulý víkend dorazilo do kin jen necelých 70 tisíc diváků. Takhle slabý víkend tu byl naposledy před Vánoci roku 2021. Je to jen výjimka, a nebo je to předzvěst špatné letní sezóny? Tak jako tak, nikdo není v bezpečí. I takový nadějný hit jako Gump - jsme dvojka padl po své sympatické premiéře o hrozivých 70 % a během víkendu uhrál v boji o první místo jen vydřenou plichtu. Pouhých 14 tisíc nových diváků znamená, že první milník (100 tisíc diváků) padne nejdříve příští víkend. A to ještě musí Gump doufat, že letní počasí před víkendem skončí. Mezi milovníky českých filmů a hezkým počasím je zdá se zajímavá korelace, kromě Gumpa padl o více než polovinu také Sladký život (tam už se přelezlo k 130 tisícům diváků) nebo Matka v trapu (už jen tisícovka diváků navíc ke celkovým cca 160 tisíc).

Naopak fanoušci druhé Duny jsou logicky na teplé počasí plné saharského písku dobře připraveni a úspěšně udrželi i po šesti týdnech svého favorita na předních příčkách. Poté, co se musela Duna minulý víkend kvůli Gumpovi poroučet na druhou pozici, se teď díky dražšímu vstupnému podařilo vybojovat měřítkem peněz zpátky zlato, na diváky potom Duna ztrácí cca 2 tisíce za víkend. Její propad je také menší než u zbytku pelotonu a může tedy tak dále mířit za svým vysněným milníkem, tedy půl miliónem diváků. Zbývá ještě cca 70 tisíc. Navíc se zdá, že úspěšně odrazila prvního komerčního soupeře, po slabém startu Godzilla x Kong minulý víkend padl tento hollywoodský blockbuster v českých kinech skoro o dvě třetiny a zatím má na kontě jen 28 tisíc diváků. Což tedy bude stačit na překonání jejich první bitky před třemi lety či na poražení dvojky Gozdilly z roku 2019, ale bude to určitě daleko za čísly, která generovaly jejich první sólovky (80 až 90 tisíc).

Relativně se ctí padaly o víkendu také dětské filmy, v průměru o polovinu klesla nejen Kung Fu Panda 4, ale i cokoliv za ní hrající druhou až třetí ligu v průběžných číslech (Domácí příšerky, Ella a černý jaguárPtáci stěhováci), jen Max a Mája žebříčkem stouply. Kung-fu Panda díky tomu o fous překonala Matku v trapu na celková čísla a pronikla na třetí místo letošního žebříčku, kterému vévodí Duna s velkým odstupem před Aristokratkou ve Varu (270 tisíc). Menší poklesy hlásí také artovější filmy jako ChudáčciJeden životDokonalé dny či dokument o Gabriele Soukalové, tam se ovšem bavíme o poklesu z malých tisícovek na průběžné větší stovky, tedy nic co by narušilo nějaké rekordy.

Nejlepší novinkou byl na šestém místě restartovaný Přichází Satan, ďábelský horor vygumoval svojí hollywoodskou (Neposkrvněná -72 %), britskou (Hlasy mrtvých - 70 %) a vlastně i lokální konkurenci v podobě slovensko-českého zástupce Smršť. Rozdíl byl jen necelé dvě stovky diváků, ale zdá se, že největším hororem pro české diváky o víkendu byly slovenské prezidentské volby, takže na Aňu Geislerovou odhalující hrozivé tajemství na léčení u sousedů bylo zvědavo jen něco přes 3 tisíce diváků. Zhruba poloviční čísla měla akční novinka Opičí muž, která bez velkého jména a plakátu, co si člověk snadno splete právě s Přichází Satan, ani moc nadějí na větší čísla neměla.

Jediná výraznější radost tak o uplynulém víkendu přitekla do kin paradoxně z prken, která znamenají svět. Dejvické divadlo a Aerofilms totiž po roce znovu lákaly na živý přenos, tentokrát na Eleganci molekuly od Petra Zelenky. A monstrózních 26 360 diváků je o parník před veškerou konkurencí. Kdyby to nebyl tak trochu jiný sport, je to jasné zlato pro tenhle víkend. Tak co, budou ostatní divadla následovat a své vyprodané, nedostupné kusy, taky nabídnou širému lidu napříč republikou?  

Kompletní žebříček tržeb zde.  

Kinaři budou do dalšího víkendu s obavami sledovat předpověď počasí a s nadějemi start větší novinky jménem Krotitelé duchů, která s malým zpožděním dorazí také do našich končin a bude usilovat o lepší start (8 tisíc) než měl před dvěma lety první díl nové generace. Do počtu pak bude dobrodružný film Nezlomní, rakouské drama Club Zero nebo český dokument Tady Havel, slyšíte mě?

Komentáře
VŠECHNY KOMENTÁŘE (10)
© copyright 2000 - 2024.
Všechna práva vyhrazena.

Registrace

Nemáte svůj účet? Registrací získáte možnosti:
  1. Komentovat a hodnotit filmy a trailery
  2. Sestavovat si žebříčky oblíbených filmů a trailerů
  3. Soutěžit o filmové i nefilmové ceny
  4. Dostat se na exklusivní filmové projekce a předpremiéry

Zapomenuté heslo

Pokud jste zapomněli vaše heslo nebo vám nedorazil registrační e-mail, vyplňte níže e-mailovou adresu, se kterou jste se zaregistrovali.

Přihlášení


Registrace