Užíváním této stránky souhlasíte s všeobecnými podmínkami.
Tato stránka používá cookies.

Pejskaři vzali kina útokem. Gump převzal zlato po Duně


ikona
Thomas
dunagodzilla x konggumpkinomaniakmatka v trapusladký živottržby
Pejskové místo červů z Arrakisu 

Tomáš Vyskočil alias Thomas z webu Kinomaniak je odborník na tržby domácích filmů. A každý týden vám o nich bude psát na MovieZone.  

Po čtyřech víkendech, kdy kinům vládli píseční červi, tu máme změnu a žebříček tentokrát vyhrála psí dvojka. Červi však udrželi vedení před zmutovanými plazy a obřími opicemi.

Prodloužený velikonoční víkend sice nachystal jarní počasí, přesto Češi na své miláčky nezapomněli a ve velkém se vypravili na pokračování tři roky staré komedie Gump. Ta startovala ještě v lehce covidovém oparu s 37 tisíci diváky, ovšem dokázala svůj pomalejší start vynásobit šesti a zařadit se mezi 10 nej filmů roku 2021. Pokračování bylo jen otázkou času, po třech letech tu tedy máme od stejných tvůrců a ve stejném hávu doručenou dvojku, a to i v doslovném názvu. 48 tisíc diváků pro Gump - jsme dvojka je slušným vylepšením proti jedničce a ve hře je tím pádem opět účast v elitní roční desítce.

Lokálních soupeřů je ovšem stále dost, nicméně první meta pro Gumpa dopadla úspěšně, a to když se podařilo sestřelit až na čtvrtou příčku konkurenční Sladký život. Ten před třemi týdny startoval s podobnými čísly a zatím svůj start jen lehce zdvojnásobil, na další vytrvalou hitovku typu Ženy v běhu to tedy rozhodně nevypadá. O další tři týdny starší Matka v trapu je na tom stále lépe (118 vs 161 tisíc diváků), ale ta šla do boje s menším očekáváním a tudíž ji Gumpův aktuální úder už tolik nebolí. Zda se Gump zařadí do podobné škatulky jako tyto dva filmy, rozhodne už příští víkend a případný pokles. Pokud by odolal, bude chtít vyzvat na souboj zatím nedostižnou Aristokratku ve Varu, která s více než 270 tisíci vládne letošním českým novinkám a drží se v TOP 20 už skoro tři měsíce.

 

Letošní absolutní vládce, sci-fi Duna: Část druhá, se musela po čtyřech vítězstvích spokojit až se stříbrnou příčkou. Za skoro čtyřicetiprocentní propad ovšem nemůže Gump, jako spíš dotírající duo Godzilla x Kong, které o víkendu odstartovalo také u nás. 17 tisíc diváků pro další přírůstek do rodiny monster víceméně odpovídá vlně zájmu, na který Godzilla najela od svého druhého dílu. Srovnávat to s jejich prvním soubojem, který se odehrál před třemi roky těsně po otevření kin, není úplně fér, každopádně americké nadšení k nám nedoputovalo a obě monstra budou zřejmě dál hrát druhou až třetí ligu. Druhá Duna na obě potvory stačila i se čtyřmi víkendy v zádech a rozšířila svoji bohatou pomlázku o dalších 22 tisíc diváků. V součtu už jsme na 410 tisících a vysněný půl milión už je na dostřel.

Tři dny volna navíc do kin naopak nenalákalo dětské publikum. Kung Fu Panda 4 padla o 40 % a počítadlo diváků se zatím jen lehce přehouplo přes 157 tisíc, čtyřka tedy stále ještě zůstává nejslabším dílem série. Mnohem větší, až dvoutřetinové propady, postihly slabší a starší konkurenci jako jsou Ptáci stěhováci, Ella a Černý jaguár, ti nejslabší jako Max a MájaWonka či Přáni už zcela z TOP 20 vypadli. Animovaná ruská novinka Domácí příšerky urvala jen 6 tisíc diváků a jediné, co je na tomto filmu zajímavé, že se jedná o českou premiéru původem slovenského distributora Continental Film.

Poslední novinkou týdne je japonské drama Dokonalé dny od německého režiséra Wima Wenderse. Skóre něco přes 3 tisíce je tak akorát na polovinu žebříčku, kam podobné fajnšmekrovské filmy mají šanci dosáhnout. Vážnějším titulům se o posledním víkendu mimořádně nedařilo, prakticky na okraj TOP 20 už propadly i relativně silné věci jako Chudáčci, Zóna zájmu nebo Jeden život. Naopak se zadařilo hororům. Novinka z minulého týdne Neposkvrněná padla jen o 27 %, v žebříčku se i přes nemalý pád udržel nováček Neviditelné zlo a Hlasy mrtvých dokonce mezi víkendově stouply.

Kompletní žebříček tržeb zde.  

Nadcházející víkend bude bez velké novinky. Snažit se bude nový přírůstek do hororové série Přichází Satan s podtitulem První znamení či dle trailerů sympatický akčňák Opičí muž, pak už je to ovšem pro náročnější, ať už je to český dokument Hranice Evropy, francouzské drama Nežádoucí či slovenský horor Smršť.

© copyright 2000 - 2024.
Všechna práva vyhrazena.

Registrace

Nemáte svůj účet? Registrací získáte možnosti:
  1. Komentovat a hodnotit filmy a trailery
  2. Sestavovat si žebříčky oblíbených filmů a trailerů
  3. Soutěžit o filmové i nefilmové ceny
  4. Dostat se na exklusivní filmové projekce a předpremiéry

Zapomenuté heslo

Pokud jste zapomněli vaše heslo nebo vám nedorazil registrační e-mail, vyplňte níže e-mailovou adresu, se kterou jste se zaregistrovali.

Přihlášení


Registrace