Užíváním této stránky souhlasíte s všeobecnými podmínkami.
Tato stránka používá cookies.

Godzilla s Kongem plení kina a kradou Duně IMAXy


ikona
TedGeorge
adam wingarddunaduna: část druhághostbustersgodzillagodzilla x kong: nové impériumgodzilla x kong: the new empirehororimmaculatekrotitelé duchůkung fu pandaliam neesonsydney sweeneythe late night with the deviltržbywarner bros.
Po chválené japonské Godzille Minus One vládne v kinech další návrat radioaktivní ještěrky.  

Jako jedni z prvních ztratili Warneři na začátku dubna 2021 trpělivost s covidem a ignorovali fakt, že dobře třetina kin po celém světě je kvůli pandemii stále zavřená. Godzilla vs. Kong jejich důvěru nezklamala. Navzdory kontroverzní současné premiéře na HBO Max si první fackovaná ještěrky s opičákem v globálu došla takřka pro půl miliardy dolarů. Vyhládlí diváci v karanténě holt bažili po obřím blockbusteru, který si užijí na co největším plátně. Uběhly tři roky a Warner Bros. znovu zachraňuje kina od nejhoršího.

Zatímco většina stávkami vyděšených studií na začátku roku jenom velmi opatrně servírovala do multiplexů méně ambiciózní snímky (Kung Fu Panda a Krotitelé duchů prominou), blázniví Warneři se s tím nepárali a v posledních měsících uvedli vytrvalého a superúpěšného Wonku, obřím rozpočtem zatíženého Aquamana dvojku, odkládaný sequel Duny a konečně aktuální entrée Godzilla x Kong: Nové impérium.

Přijde mi vtipné, že studio, jemuž především v druhé polovině roku 2021 nemohli kvůli nekončícím paralelním premiérám na streamovacím Maxu kinaři přijít na jméno, je teď jejich „spasitelem“. Díky zmiňované čtveřici bijáků nechali diváci v kasách kin téměř dvě miliardy dolarů a další stovky milionů přibydou v následujících týdnech. Další fantaskní rendezvous Godzilly s Kongem totiž napodobilo Dunu: Část druhou a odstartovalo s plnou parádou.

Pátečních 37 milionů předznamenalo výborný americký otvírák 80 mega, což je po dekádu staré Edwardsově Godzille druhý nejmocnější víkend pro MonsterVerse franšízu. Ano, je tu dokonce možnost, že po pondělním upřesnění čísel se dočkáme i pokoření zmiňované Duny, která před měsícem zvládla za první víkend 82,5. Čekali jste až takovou palbu? Já ne.

Je otázkou, jestli trochu nezafungovala i překvapivě úspěšná, všemi chválená a dokonce oscarová Godzilla Minus One, která na dlouhé měsíce pomohla udržet značku v povědomí. Anebo se snad do sálů vrátili fanoušci, kteří si před lety užili epický souboj mýtických monster ničících letadlové lodě, a trailery je lákaly na ještě šílenější „dutý akčňák“? Možná od každého trochu.

Diváci v zámoří každopádně nesouzněli s remcajícími kritiky a po odchodu ze sálu znovu udělili vysoké CinemaScore A-, což je do dalších týdnů bezesporu dobrá zpráva, naznačující závěr za hranicí 200 melounů. Jenom připomínám, že předchozí covidová Godzilla vs. Kong celkově zvládla v USA celkově „jenom“ polovinu.

Kasovní hitparáda pokračuje při pohledu na zbytek světa. Reportovaných 114 míčů – včetně předběžně odhadovaného 40milionového otvíráku v Číně – vystřelilo globální mezisoučet za první víkend na 194 mega. A to ještě mají Warneři a jejich asijský partner Legendary Pictures, jenž klasicky zacáloval většinu rozpočtu, v záloze premiéry ve Francii, Německu a konečně Japonsku!

Nechci to zakřiknout, ale tady se bez větších problémů půjde za půl miliardy dolarů a osobně si tipnu finiš dokonce ještě o kilo výše. I kdyby Godzilla x Kong dali kinům vale „už“ za hranicí 560 milionů dolarů, pořád to pro dlouho odepisovaný MonsterVerse bude znamenat historicky vůbec nejlepší výsledek! Pro mě snad ještě větším překvapením, než vysoké tržby, je však nízký rozpočet.

Dosavadní zástupci franšízy ho měli vzácně vyrovnaný. Nejlevnější podle všeho byla deset let stará „jednička“ s cenovkou 160 míčů, nejdražší potom byl Kong: Ostrov lebek za 185 mega. Šetřivý navrátilec Adam Wingard však pořídil přepálený a triky přeplněný výplach navzdory neúprosné inflaci za pouhých 135 milionů! Jak, ptáte se při pohledu na opulentní trailery, které nešokují tragickým CGI jako třeba poslední Ant-Man?

Inu, desítkami milionů ulevila (v)hodná Austrálie, kde se většina snímku natáčela, přičemž protinožci lákají filmaře na až třicetiprocentní daňovou vratku. No a pak je tu samozřejmě fakt, že někdo si konečně vzal k srdci letité moudro Mr.Hlada, hovořící o tom, že zrovna v této specifické franšíze herecké hvězdy nikoho nezajímají a mladší cílovka míří do kin na přepálené akční hody, kde jsou hlavními hvězdami přerostlá ještěrka a opice.

Dan Stevens a Rececca Hall prominou, ale tady se za herecké gáže vážně moc neutrácelo a diváci nebojkotovali novinku kvůli tomu, že se nevrátila čím dál dražší Millie Bobby Brown. Divil bych se, kdyby si její absence většina lidí vůbec všimla.

O posledním filmu Millie, za který podle některých zpráv obdržela od Netflixu výplatu 10 milionů dolarů, si kolegové povídali zde

Nezbývá než připomenout, že za měsíc a půl jde do kin Království Planeta opic. Šušká se, že i tady se utrácelo méně, než bývá zvykem. Při pohledu na herecký ansámbl v čele s nijak extra hvězdnou Freyou Allan je jasné, odkud vane vítr. Nebýt aktuálních námluv Universalů s pokaždé drahou Scarlett Johansson, již by studio chtělo do dalšího Jurského světa, tak bych si snad myslel, že rozhazovačný Hollywood konečně začíná šetřit.

Dost už bylo nezměrného optimismu. Stříbro berou Krotitelé duchů: Říše ledu a stalo se přesně to, co se po mizerných recenzích a nanejvýš průměrných reakcích prvních diváků dalo očekávat: kolaps. Druhý víkend v – pro značku nejdůležitější – Americe padá o hrozivých 65 % a sype do poloprázdné pokladničky Sony necelých 16 mega.

Při pohledu na celkových 73 míčů bude i výsledné kilo ještě fuška a Bill Murray a spol. mohou rovnou zapomenout na vyrovnání 129 milionů, jež v USA utržil předchozí Reitmanův Odkaz. Ve světě je to potom dokonce ještě větší slabota (globálně jsme teprve na 108 melounech a já pomalu přestávám věřit, že padnou dvě kila). Vzhledem k faktu, že rozpočet nabobtnal oproti předchozí instanci o čtvrtinu na stovku, bych se klidně vsadil, že dalšího dílu se teď pár let nedočkáme. Tady se půjde do mínusu a Sony zažívá tragický začátek roku.

A teď už zase zpátky k radostným zprávám. Duna: Část druhá poprvé po třech týdnech pokořila Kung Fu Pandu a bere bronz. Chalamet a jeho šikovná pouštní banda si připisují další nízký pokles o 37 % a v amerických kinech už o dva a půl míče pokořili čtvrt miliardy. Po měsíci se tedy v zámořských sálech suše povedlo ztrojnásobit (!) úvodních 82,5 milionů a velebená Duna s nadílkou pořád nekončí. Konečnou si v USA tipnu až někde u 270–280 melounů, což je bez přehánění fantazie.

Kéž by se podobnou intenzitou násobily tržby i ve zbytku světa. Ne, že by snad nebylo aktuálních 626 globálních míčů také parádním výsledkem. Rozlučka za hranicí 700 milionů je už víceméně jistota a sequel (nejspíše mírně prodělečné) jedničky vydělá všem zúčastněným miliony už v kinech.

Jenom jsme prostě po nadšených recenzích a bezmála extatických reakcích diváků (na IMDb po měsící svítí 8,8 a na ČSFD 91 procent!) doufali v možná ještě o chlup větší dolarový nášup. Škoda, že ne v každé zemi je 794, respektive 183 IMAXů jako v Číně a Americe. Nejenom u nás se objevují zprávy, že i po měsíci skoro vyprodaná Duna musela v hlavním městě ustoupit Godzille.

Bramboru ukusuje zmlsaná Kung Fu Panda. V USA se čtyřce právě povedlo pokořit hranici 150 milionů dolarů, ve světě už o sobě dávají vědět pozdní premiéry a globální součet je vystavený na sympatických 347 melounů. Padne nakonec ta mnou a Civalem predikovaná půlmiliarda? Ano.

Znovu připomínám, že rodinkám zaslíbené animáky jsou skoro pokaždé trvalky, na které se chodí dlouhé měsíce. Jack Black se navíc ještě může těšit na dubnový start v Jižní Koreji, kde třeba dvojka utržila více než 40 milionů. Pětka jistě vznikne, protože tady se vzhledem k nízkému 80milionovému budgetu půjde mohutně do plusu.

Co pětka? Z nejhoršího se pokouší vyhrabat Sydney Sweeney v jeptiškovském hororu Neposkvrněná. Pokles v USA o 39 % bych vzhledem k žánrovým zvyklostem snad i pochválil, ale ambiciózní sexbomba minulý týden v kinech odstartovala za bídných 5 milionů, takže aktuálních 11 není navzdory nižšímu rozpočtu žádným důvodem k výskání.

Na šestém místě nezklamal další z řady četných indických exportů. Tillu Square je sequel hitu DJ Tillu a na první pohled není 2,5 milionu žádný zázrak. Z pouhých 450 kin se však takový výsledek počítá a co si budeme povídat – v Indii na snímek jistě zamíří davy a pár amerických milionů je jako vždy pouze vítaný bonus. Následuje krátký klip, který mě úplně nepřesvědčil, abych dal dvou a půl hodinové orientální komedii časem šanci.

(Ne)šťastnou sedmu si připisuje Mark Wahlberg. Vyhasínající hollywoodská hvězda a zatoulaný pes se potkali na treku Dominikánskou republikou, což po deseti dnech v amerických kinech stačí dobrodružnému dramatu Nezlomní na pouhých 19 milionů dolarů. Koukám na hrstku plánovaných premiér ve světě a říkám si, že Wahlberg by možná měl na chvíli zapomenout na svoji víru a žebrat u Setha MacFarlaneaméďovský comeback.

Na závěr nezbývá než pochválit výdrž hororového Late Night with the Devil na osmičce (přibylo 400 kin, klesalo se o pouhou pětinu a ultralevné retro, původně určené pro streamovací Shudder, tak má na kontě 6 mega), zmínit další indickou komedii Crew (486 kin stačilo na 1,5 milionu) a pomalu zakončit víkendový report pohledem na mizerný horor Neviditelné zlo, který však v Americe nakonec nevím proč zvládnul vydělat dostatečných 26 mega.

Pořád nekončíme. Pod čarou si musím postesknout, že dost možná nejlákavější novinka Liama Neesona za poslední roky In the Land of Saints and Sinners zvládla z 900 kin pouhý milion a tím pádem se nekvalifikovala ani do TOP 10. Ach jo.

Celkový žebříček víkendových tržeb zde.

Příští víkend budeme povinně všichni fandit akčnímu nářezu Deva Patela Opičí muž, jehož po novinářské projekci už stihli vychválit kolegové v prvních dojmech. Jenom druhé housle (alespoň pevně doufám) bude hrát další z řady levných hororů alias První znamení: Přichází satan!

Komentáře
VŠECHNY KOMENTÁŘE (55)
© copyright 2000 - 2024.
Všechna práva vyhrazena.

Registrace

Nemáte svůj účet? Registrací získáte možnosti:
  1. Komentovat a hodnotit filmy a trailery
  2. Sestavovat si žebříčky oblíbených filmů a trailerů
  3. Soutěžit o filmové i nefilmové ceny
  4. Dostat se na exklusivní filmové projekce a předpremiéry

Zapomenuté heslo

Pokud jste zapomněli vaše heslo nebo vám nedorazil registrační e-mail, vyplňte níže e-mailovou adresu, se kterou jste se zaregistrovali.

Přihlášení


Registrace