Užíváním této stránky souhlasíte s všeobecnými podmínkami.
Tato stránka používá cookies.

Téma: Všechno, co víme o novém Vetřelci


ikona
KarelR
fede alvarezjames cameronridley scottvetrelecvetrelec: romulus
O čem bude nový Vetřelec s podtitulem Romulus? Kdy se odehrává? A co na něj říkají Scott a Cameron? 

Slavné hollywoodské ságy se jedna za druhou potápí ke dnu (čest výjimkám), z něhož je často dokáže odlepit jen levnější reboot/prequel/sequel. Takový reparát si pochopitelně mohou dovolit jen série s možností nižšího rozpočtu, tedy většinou ty, které sází na hororový přesah. Před pár lety se takhle povedlo vzkřísit Predátora, jemuž se dařilo mezi indiány a nebohými lovci kožešin, a nyní je na řadě Vetřelec. Disney přece nenechá nakoupené značky ležet ladem, i v tomto případě by to však mohlo dopadnout dobře. Nebo alespoň lépe než u Covenanta.

Proč? Protože Fede Álvarez. Režisér Smrti ve tmě už párkrát ukázal, že zvládá krvavé hororové výjevy, a že není fanda nekonečných a nabubřelých filmů. Jasně, jeho reboot Evil Dead má fanoušky i odpůrce a Dívka v pavoučí síti v lecčems minula terč. Álvarez ale vždycky dokázal točit řízně a úsporně, což bude pro nového Vetřelce klíčové.

O rozpočtu sice nic nevíme, při pohledu na první teaser je však očividně, že se pohybujeme někde kolem 65 milionů, které dostali tvůrci predátoří Kořisti. Nepočítejte tak s epickou sci-fi, v níž se bude lítat po všech čertech (za Promethea a Covenanta se dal dvojnásobek), ale s tradičním návratem ke kořenům, jenž se pokusí nacpat někam mezi první a druhý díl.

Vetřelec: Romulus se tam koneckonců odehrává i časově. Álvarez zatím neprozradil, jaký rok zvolil, oficiálně se však ocitneme někde mezi lety 2122 (Vetřelec) a 2179 (Vetřelci). Možná to povede k nějakému lehkého propojení se známými příběhy, v první řadě nás ale čeká zcela separátní masakr, v němž půjde na porážku kupa mladších hrdinů.

Přesně tak, zatímco Scott vsadil na unavené „vesmírné kamioňáky“ a Cameron na ostré koloniální mariňáky, Álvarez pošle do vetřelčího masomlýnku bandu dvacátníků. Hlavní hrdinka s tváří šestadvacetileté Cailee Spaeny, která v teaseru neomylně kopíruje Ripleyovou (jmenuje se mimochodem Rain Carradine), tak možná bude mít nad xenomorfy navrch, rozhodně však ne výrazně. To samé pak platí i pro Isabelu Merced, jíž si možná pamatujete ze dvojky Sicaria (a určitě si ji nepamatujete z Madam Web), nebo Archieho Renauxe aka Mala z netflixovské fantasy Světlo a stíny.

Zbytek obsazení ani nemá smysl vypisovat. Pokud Álvarez nemá nějaké velké tajemství, xenomorfové si vážně nesmlsnou na nikom slavném nebo nad třicet, což snad nepovede k tomu, že bude nová generace hrdinů úplně vyndaná. Samotný hororový žánr je v tomhle samozřejmě zrádný, protože by až moc chytří hrdinové kazili facehuggeří hody.  Doufejme ale v nějakou rozumnou míru, a hlavně ve vybudování vztahu k postavám, na což asi nebude příliš času.

Jak už totiž Álvarez stihl prozradit, Romulus (zřejmě název vesmírné stanice, kde se film odehrává) bude na rozdíl od Vetřelce a Vetřelců uhánět kupředu od první minuty. Jste zvyklí na to, že Scott s Cameronem nechali hrdiny poklidně probudit, trochu poklábosit, a teprve potom jim nachystali čiré peklo? Jak ukazuje teaser, atmosférické proplouvání chodbami tentokrát neskončí záběrem na slastně spící posádku, nýbrž nalezením zakrvavených modulů, takže se možná vrhneme rovnou do vetřelčí vřavy.

Ta bude podle dalších záběrů lehce digitální (facehuggeři opravdu skáčou jako o život), nemusíte se však bát, že by se to s triky přehánělo. Álvarez na ně ostatně ani neměl moc peněz, takže i v tomhle směru zacouval do 80. let a jednoduše najal lidi, kteří pracovali na Cameronových Vetřelcích.

Ano, po place běhala banda téměř důchodců, kteří čtyři dekády zpátky dávali dohromady třeba vetřelčí královnu. Jejich novým úkolem bylo jednak vzkřísit pár ikonických monster s chirurgicky nostalgickou přesností, a jednak smontovat (zatím utajované) nové příšery tak, aby zapadly do feeling původních filmů. Álvarez si opravdu dal pozor na to, aby měl na place ty nejpovolanější z povolaných, a slibuje kupu animatronických loutek, tak doufejme, že to přinese hororové ovoce podobně jako v nedávném Predátorovi.

Je to spousta doufání, co? Inu, tak už to holt u návratů ke slavným značkám chodí. Tvůrci se snaží smíchat staré s novým tak, aby zasáhli původní fanoušky i omladinu, která se s Vetřelci setká poprvé (nezapomeňte, že šel Covenant do kin před dlouhými sedmi lety), a protože na to není moc peněz, musí se zapojit hodně vynalézavosti. Jako bonus se pak novinka vždy pustí slavným režisérům (v tomto případě produkujícímu Scottovi a kolemjdoucímu Cameronovi), kteří podle Álvareze samozřejmě byli z výsledku nadšení.

Uvidíme, jestli dopadneme stejně jako oni. Po velmi slušném teaseru… se to celé asi může vyvinout všelijak?

Podívejte se na nás speciál o Cameronových Vetřelcích:

© copyright 2000 - 2024.
Všechna práva vyhrazena.

Registrace

Nemáte svůj účet? Registrací získáte možnosti:
  1. Komentovat a hodnotit filmy a trailery
  2. Sestavovat si žebříčky oblíbených filmů a trailerů
  3. Soutěžit o filmové i nefilmové ceny
  4. Dostat se na exklusivní filmové projekce a předpremiéry

Zapomenuté heslo

Pokud jste zapomněli vaše heslo nebo vám nedorazil registrační e-mail, vyplňte níže e-mailovou adresu, se kterou jste se zaregistrovali.

Přihlášení


Registrace