Užíváním této stránky souhlasíte s všeobecnými podmínkami.
Tato stránka používá cookies.

Duna odrazila další útok české romantické komedie Petry Hřebíčkové


ikona
Thomas
dunakinomaniakkung fu pandasladký živottržby
Arrakis dál vládne českým kinům. Domácí novinka nenaplnila očekávání.  

Tomáš Vyskočil alias Thomas z webu Kinomaniak je odborník na tržby domácích filmů. A každý týden vám o nich bude psát na MovieZone. 

Druhá Duna s přehledem vítězí potřetí za sebou. Naopak nová česká komedie Sladký život zůstala první víkend za očekáváním. Dětským filmům dál vládne Kung Fu Panda 4. Další novinky jen paběrkovaly.

Ani třetí víkend po sobě neustoupil Paul Atreides ze svého cíle stát se mesiášem kinařů a dál suverénně vede žebříček návštěvnosti. 52 tisíc diváků za třetí víkend sice znamenalo třetinový propad, ale i tak to v pohodě stačilo na dotírající konkurenci. V součtu se Duna 2 blíží k 330 tisícům diváků, takže samozřejmě už pokořila první díl a může dál stoupat žebříčkem nej sci-fi filmů v našich kinech.

Když nepočítáme druhý Avatar, stává se nej žánrovým filmem tohoto desetiletí. A když dál vytrvá ve svém tempu a pokoří vysněný milník 500 tisíc diváků, bude se moci chlubit být v elitní desítce sci-fi filmů moderní české historie a stát se vedle Avatarů či sedmičky Star Wars nejlepším přírůstkem 21. století. A třeba už příští týden se také stát nej filmem Timothée Chalameta, protože Wonka už s 370 tisíci diváky pomalu opouští TOP 20.

Ke cti druhé Duny patří, že dokázala ustát i start české novinky Sladký život. Cílové skupiny obou filmů si moc nekonkurují, ale i tak je startovních 50 tisíc diváků pro komedii od tvůrců megahitu typu Ženy v běhu či Bezva ženská na krku mírné zklamání. I nedávná Matka v trapu, znovu s Petrou Hřebíčkovou, si sáhla na 61 tisíc diváků, megahity jako Bezva ženská na krku začínaly na 80 tisících.

Hodnocení zatím nijak slavná nejsou, takže hrozí rychlé opotřebení a obvyklý český koeficient (alespoň 5x úvodní víkend) to má tentokrát nahnuté. A případ Matky v trapu ukazuje, jak začíná být v žánru romantických komedií (s Petrou Hřebíčkovou) narváno, pád o 66 % a zatím jen dvou a půl násobek úvodního víkendu znamená, že čím víc českých filmů startuje, tím méně se (během zimy) udrží v pozornosti diváků. 

Aristokratka ve varu padla úplně stejně a svůj otvírák zatím jen ztrojnásobila. Teoreticky splněno má komedie Jedeme na teambuilding, která TOP 20 už opustila s jistotou pětinásobku a příští týden zamíří na Netflix. Čas i koeficienty se tak pro české filmy v kinech krátí a může za to nejen množství titulů, ale i rychlým online premiérám otevřená peněženka Netflixu.

Radost může mít čtvrtá Kung Fu Panda, po prvním víkendu pokles “jen” 37 % a dalších 34 tisíc diváků. V součtu už jsme na 109 tisících a tímhle tempem budou konkurenční animáky velmi rychle vygumované. Ptáci stěhováci na konci první desítky ledva přelézají 200 tisíc a mohou už pomalu myslet na důchod, zbytek dětských filmů (Přání, Wonka, Max a Mája, Kočka a pes) se už přesunul na konec TOP 20.

Nový rodinný film Ella a černý jaguár sice skončil na 4. místě žebříčku hned za Kung Fu Pandou, ale rozdíl v divácích je masivních 27 tisíc a tudíž se dračí bojovník nemusí v příštích týdnech bát o své pozice.

Náročnější diváci měli tento víkend se zajímavými novinkami utrum, takže jen v menším počtu vzali za vděk českými zástupci jako Manželé Stodolovi (zatím ani 50 tisíc) či dokument o Gabriele Soukalové (tam se zřejmě nepůjde přes 20 tisíc). Ani s formou dosud suverénního životopisu Jeden život už to není tak slavné a těch 100 tisíc diváků bude ještě několikatýdenní boj.

Oscarový odlesk pomohl Chudáčkům a Zóně zájmu, jediné dva filmy s mezi víkendovým nárůstem, ale ani jeden z nich nepatří do kategorie megahitů. Chudáčci mohou vzhledem ke svému tématu svých celkových 54 tisíc diváků považovat už za slušný úspěch.

Zbylé dvě novinky týdne patří mezi okrajovější komerci. Vraždící plyšový medvídek v Neviditelném zlu vystrašil však jen 6 tisíc diváků, které ukradl překvapivému objevu minulých týdnů jménem Hlasy mrtvých. Slovenská krimi Fentasy to potom dotáhla jen na 15. místo a nechala se přejet z hlediska diváků i takovými filmy jako byla obnovená premiéra Monty Python a Svatý Grál.

Kompletní žebříček tržeb zde

Fanoušci legendární britské formace určitě netrpělivě vyhlížejí další víkend, kdy se do kin pro změnu znovu dostane Život Briana, ostatní budou moci vybírat z pestré sestavy, kde nechybí nová coenovka Panenky na útěku, horor Neposkvrněná se Sydney Sweeney či dvojice umělečtějších přírůstků jako islandská černá komedie Na cestě s mámou nebo dokument o útěcích ze Severní Korei s názvem Útěk z utopie. Vedoucí trojici to ale zřejmě v žebříčku neohrozí.

Komentáře

  • Do této diskuze ještě nikdo nepřispěl, buďte první.
VSTOUPIT
© copyright 2000 - 2024.
Všechna práva vyhrazena.

Registrace

Nemáte svůj účet? Registrací získáte možnosti:
  1. Komentovat a hodnotit filmy a trailery
  2. Sestavovat si žebříčky oblíbených filmů a trailerů
  3. Soutěžit o filmové i nefilmové ceny
  4. Dostat se na exklusivní filmové projekce a předpremiéry

Zapomenuté heslo

Pokud jste zapomněli vaše heslo nebo vám nedorazil registrační e-mail, vyplňte níže e-mailovou adresu, se kterou jste se zaregistrovali.

Přihlášení


Registrace