Užíváním této stránky souhlasíte s všeobecnými podmínkami.
Tato stránka používá cookies.

Na Dunu se chodí ve velkém, slaví i Kung Fu Panda 4


ikona
Thomas
dunajack blackkinomaniakkung fu pandatimothée chalamettržby
Paul Muad'Dib spasitelem českých kinařů. 

Tomáš Vyskočil alias Thomas z webu Kinomaniak je odborník na tržby domácích filmů. A každý týden vám o nich bude psát na MovieZone.

Paul Atreides stále vládne nejen Arrakisu, ale také českým kinům. Už po týdnu a půl víme, že v pohodě překoná první díl a potvrzuje ambice stát se nej filmem roku. Překvapivě silný start měla animovaná Kung Fu Panda 4.

Horečka okolo druhé Duny je stále ještě silná, takže po prvním víkendu můžeme zaznamenat jen lehký 30% pokles zájmu. Což je impozantní výsledek vzhledem k silné premiéře (120 tisíc diváků), mohutné otevíráky obvykle padají mnohem rychleji. Timothée Chalamet však jako nový Mesiáš přivábil za poslední víkend dalších 80 tisíc diváků a vzhledem k tomu, že se na něj chodilo i v týdnu, může si za pouhý týden a půl od premiéry připsat první významný milník - čtvrt miliónu diváků. 

Možná už v právě těchto minutách na čísla překonává i dosavadního vládce letošního roku, Aristokratku ve varu, která má aktuálně jen o pár tisícovek více. Tak jako tak bude Timothée soupeřit dál hlavně sám se sebou - jeho vánoční Wonka se stále ještě hraje, a i když už se streamuje na HBO Max, lidé na něj chodí do kina. Zatím účtuje 367 tisíc diváků a s uzávěrkou nekončíme. Mnohem dříve dojde na překonání první Duny, která před dvěma a půl lety nasbírala dnes už vlastně skromných 272 tisíc. Dvojka ji překoná nejpozději před startem dalšího víkendu, kde bude dál favoritem. Půl miliónu diváků už dneska vypadá jako jistota.

Vyprahlá kina dokázal o víkendu svlažit nejen sci-fi opus Denise Villeneuvea, ale překvapivě také animované pokračování Kung Fu Panda. Tato série nepatřila u nás nikdy do stejné ligy jako třeba Mimoni nebo disneyovky, ale nabídka pro děti byla poslední týdny stejně mizerná jako pro dospělé, a tak start Kung Fu Panda 4 připomíná malé zjevení. 57 tisíc diváků za první víkend je suverénně nej start série, která předchozí díl měla před dlouhými 8 lety. 

Už předpremiéry minulý víkend byly slibné, ale tohle muselo překvapit i samotné kinaře, kteří už zřejmě počítali, že budou až do léta hrát Ptáky stěhováky. Ti se museli spokojit tentokrát až s osmým místem, pořád to však bylo lepší než další slabé animáky, které přišly až po nich. A Kung Fu Panda 4 je definitivně spláchla. Kočka a pes, Max a Mája, Noemova archa - už brzy z nich budou jen statistiky na konci druhé desítky. Kung Fu Panda 4 má aktuálně umetenou cestu až do květnové premiéry Garfielda a je jen na dračím bojovníkovi, jak tento čas využije. Za úspěch by byl nyní považován čtvrt milión diváků.

Za novou vládnoucí dvojkou se seřadila čtveřice českých či slovenských zástupců. Lépe si vedli starší premiéry - komediální Matka v trapu sice tolik nepoklesla (nových 17 tisíc diváků) navzdory nástupu slovenské novinky A máme co jsme chtěli (6 tisíc), ale přiznejme si, že to nebyl opravdový soupeř. Ten totiž dorazí až tento víkend, kdy jde do kin Sladký život, novinka od tvůrců Žen v běhu. Čekejme velké změny v pořadí. Odolali také Manželé Stodolovi (plus 9 tisíc), opět ale platí, že dokumentární film o Gabriele Soukalové nebyl úplně stejně zajímavý a jeho 6 tisíc diváků je pro podobné téma zřejmě maximum. O Aristokratce už řeč byla a radost ji rozhodně nedělá, že stále ještě nedohnala konkurenční Jedeme na teambuilding (rozdíl činí 262 vs 263 tisíc diváků), s nástupem Sladkého života už budou oba dva zřejmě sbírat drobky. Zbytek české enklávy už propadl sítem mimo TOP 20.

Ambicióznějším filmům stále vládne Jeden život, který ale tento víkend padl více než obvykle a už svoji základnu zřejmě začíná vyčerpávat. Novou konkurencí to nebylo, protože poklesly i další lahůdky jako Chudáčci či Zóna zájmu, kterým nepomohl ani čerstvý oscarový odlesk. Tak snad příští víkend, kdy už k běžným divákům výsledky doputují? Poslední dvě novinky týdne byly někde na prahu náročnější komerce, ale jak je vidět, ani wrestling (Železní bratři) ani remake kultovního filmu (nové Protivný sprostý holky) u nás nijak extra neprorazily.

Kompletní žebříček tržeb zde

Na další víkend se kinaři moc těší, protože mohou očekávat stále ještě nenasycené davy z řad fanoušků komerčních trháků (druhá Duna), dále dětí a jejich rodičů (Kung Fu Panda 4) a české diváky má dle očekávání nalákat do kin zmíněná novinka Sladký život. Tři ze čtyř hlavních diváckých segmentů tak budou pokryty silným titulem, fajnšmekry může tak maximálně potěšit obnovená premiéra Monty Python a Svatý grál. Ostatní přírůstky (horor Neviditelné zlo, rodinná Ella a černý Jaguár) budou spíše do počtu.

© copyright 2000 - 2024.
Všechna práva vyhrazena.

Registrace

Nemáte svůj účet? Registrací získáte možnosti:
  1. Komentovat a hodnotit filmy a trailery
  2. Sestavovat si žebříčky oblíbených filmů a trailerů
  3. Soutěžit o filmové i nefilmové ceny
  4. Dostat se na exklusivní filmové projekce a předpremiéry

Zapomenuté heslo

Pokud jste zapomněli vaše heslo nebo vám nedorazil registrační e-mail, vyplňte níže e-mailovou adresu, se kterou jste se zaregistrovali.

Přihlášení


Registrace