Užíváním této stránky souhlasíte s všeobecnými podmínkami.
Tato stránka používá cookies.

Duna megahitem i v českých kinech. Konkurence se nechytá


ikona
Thomas
denis villeneuvedunakinomaniakmatka v traputimothée chalamettržby
Paul Atreides ovládl i domácí kina 

Tomáš Vyskočil alias Thomas z webu Kinomaniak je odborník na tržby domácích filmů. A každý týden vám o nich bude psát na MovieZone.

Tak jak spasil vyprahlou planetu Arrakis, tak stejně spasil vyprahlá česká i americká kina Paul Atreides. Druhá Duna odstartovala ve velkém stylu, který sice není rekordní, ale je přesně tím oživením, které celý trh potřeboval. Konečně můžeme slavit. Vyprahlí filmoví fanoušci vzali kina při premiéře druhé Duny útokem, v porovnání s jedničkou jich přišlo o více než polovinu více. Za první čtyři dny očekávaná sci-fi pecka přilákala 121 tisíc diváků, s předpremiérami má dokonce v součtu už 136 tisíc. 

Jednička před dvěma a půl lety přilákala do covidem rozespalých kin cca 74 tisíc, skok jen potvrzuje, jak se z Duny podařilo udělat silnou značku, ke které se diváci rádi vrátí. Zatím to ještě netrhá rekordy jako nejlepší marvelácké komiksovky, Avataři nebo české loterie maskované za film, ale třeba na nejlepší zahraniční start loňského roku, Strážce Galaxie 3, už ztrácí jen pár stovek diváků. Logicky se tedy druhá Duna ihned zařazuje mezi hlavní favority letošního roku a pokud by dokázala podobně jako první díl svůj otvírák znásobit čtyřmi, je to skoro už na hraně magického půl milionu diváků. To je obvykle záruka medailových pozic při ročním zúčtování. S ohlašováním vítěze roku už na začátku roku ovšem buďme opatrní. Jak bylo řečeno ve filmu - "náznaky tu jsou", ale na Mesiáše je ještě brzo.

Nástupu Duny pomáhá nejen to, že se jedná o pokračování něčeho známého (a kvalitního), ale také mimořádně slabá konkurence široko daleko. Viditelnější je to v USA, kde zatím letos ještě žádný pořádný film nebyl, u nás je to trochu kompenzované českými premiérami. Ty se na jednu stranu nepočítají jako přímá konkurence Duny, ale třeba propad Matky v trapu po prvním víkendu o 52 % ukazuje, že část nenáročných diváků specifická událost jako Duna odvést dokáže. Matka v trapu se tak ocitá v přetěžké pozici, kdy po solidním startu předchozí víkend (61 tisíc) už nebude mít tolik prostoru, než dorazí v půlce března nová česká komedie Sladký život. Aktuálních 114 tisíc diváků však určitě má šanci dohnat čísla Aristokratky ve varu, která aktuálně překonala čtvrt miliónů diváků a pohodlně zatím vládne letošním žebříčkům. A sama Aristokratka má také potíže - moc by si přála překonat Jedeme na teambuilding, ale přísun nových diváků se u obou filmu prakticky vyrovnal a díky dřívějšímu startu má (loňská) česko-slovenská taškařice v součtu ještě o pár tisícovek diváků více.

Druhou velkou premiérou týdne byla dramatická rekonstrukce otřesných vražd, za které mohli Manželé Stodolovi. 16 tisíc diváků ukazuje, že masový fenomén typu Kajínka z toho nebude a ocitáme se někde v lepším nadprůměru podívané pro fajnšmekry. Mediální masáž se tedy v tomto případě neujala, naopak bude důležitá povídačka. Ta velmi pomohla podobně rozpačitému startu dramatu Jeden život, které už pátý týden po sobě a jen s minimálními poklesy vodí diváky, kteří od filmu očekávají ještě něco jiného než jen vizuální pastvu či záchvaty smíchu. Jeden život má už 78 tisíc diváků a podobně jako romantika S tebou nikdy (81 tisíc) patří mezi nenápadná a příjemná překvapení prvních měsíců. Ze žebříčku ven naopak putují Bob Marley či Zóna zájmu a je otázkou, zda oscarový favorit Chudáčci do březnového udílení nepůjde stejnou cestou. Zimní prázdniny například zmizely po jednom týdnu.

Poslední skupinou titulů v žebříčku jsou dětské a rodinné filmy. Dosud vládla vánoční dvojka Ptáci stěhováci a Wonka, oba už s mohutnými čísly (187 resp. 362 tisíc) zaručující spokojený důchod na streamingu. Jejich noví konkurenti pravidelně odpadávají po pár týdnech, a je jedno, zda je to Kočka a pes, Max a Mája, Nerozlučná dvojka či Noemova archa. Ani jedna z letošních dětských novinek zřejmě nepřeleze 40 tisíc diváků. Pouze neodstavitelné Přání na konci žebříčku se stále nechce smířit s porážkou a přisypává dál na hromadu svých celkových 153 tisíc diváků. Všichni ale už tento týden dostali nového protivníka - v předpremiéře startovala Kung-fu Panda 4 a stačilo to se 7 tisíci diváky na 4. místo. I když od posledního dílu uplynulo už osm let, čeští prcci zřejmě nezapomněli a můžeme se tak následující víkend, kdy Kung-fu Panda 4 oficiálně vstoupí do kin, těšit na velké změny v TOP 20.

Kompletní žebříček tržeb zde

Vedle legendárního dračího bojovníka míří o víkendu do kin pestrá směs, kde nechybí dokument o české lyžařce (Gabriela Soukalová: Pravda se pořád vyplatí), oceňované drama (Čtyři sestry), úzce zaměřený životopisný film o wrestlingu (Železní bratři), hodně opožděná nová verze americké kultovky (Protivný sprostý holky) či starší slovensko-česká komedie (A máme, co jsme chtěli). Ale žebříček jistojistě dál ovládne mesiáš Paul Atreides a záda mu bude nejspíše jistit kung-fu vládnoucí Po.

© copyright 2000 - 2024.
Všechna práva vyhrazena.

Registrace

Nemáte svůj účet? Registrací získáte možnosti:
  1. Komentovat a hodnotit filmy a trailery
  2. Sestavovat si žebříčky oblíbených filmů a trailerů
  3. Soutěžit o filmové i nefilmové ceny
  4. Dostat se na exklusivní filmové projekce a předpremiéry

Zapomenuté heslo

Pokud jste zapomněli vaše heslo nebo vám nedorazil registrační e-mail, vyplňte níže e-mailovou adresu, se kterou jste se zaregistrovali.

Přihlášení


Registrace