Užíváním této stránky souhlasíte s všeobecnými podmínkami.
Tato stránka používá cookies.

Franta mimozemšťan jedničkou v českých kinech. Na šampaňské to ale není


ikona
Thomas
aristokratka ve varufranta mimozemšťanjeden životkinomaniaktržby
Minulý týden se chodilo na lidovou zábavu. Ale méně, než by se tvůrcům líbilo.  

Tomáš Vyskočil alias Thomas z webu Kinomaniak je odborník na tržby domácích filmů. A každý týden vám o nich bude psát na MovieZone.

Šestý víkend v roce a pošesté je králem nový lokální film. Tentokrát dle očekávání bodoval Franta mimozemšťan, dosavadní vládkyně Aristokratka však bojovala o první místo do posledního kina. Režisér Rudolf Havlík si může připsat další komerční skalp, jeho novinka Franta mimozemšťan podobně jako většina jeho předchozích filmů dokázala o premiérovém víkendu urvat první místo. Ale tentokrát to není jasné vítězství jako Po čem muži touží nebo Ostrov, 23 tisíc diváků za první víkend je měřeno čísly průměr ve stylu Prezidentky či Pohádek pro Emu. 

Sto tisíc diváků celkem je velkou otázkou, protože divácké i odborné recenze na Frantu jsou na rozdíl od většiny jeho tvorby hodně podprůměrné, a to se dříve nebo později projeví v dlouhodobé návštěvnosti. O tom, že to bude mít v dalších týdnech Franta velmi těžké, svědčí, že dosavadní vládce, česká komedie Aristokratka ve varu, se snažila Frantu v návštěvnosti celý víkend dohnat a přes znatelné poklesy nakonec zaostala jen o 5 tisíc diváků. Celkově už má Aristokratka na dostřel čtvrt miliónu diváků a vůbec není vyloučeno, že by se mohla příští víkend vrátit na místo jedničky. Nástup Franty její jízdu pouze zpomalil, takže si musí Aristokratka překonání absolutních čísel Jedeme na teambuiling nechat až na další víkend, zatím má česko-slovenská silvestrovská novinka náskok ještě zhruba 13 tisíc diváků.

Překvapením víkendu je skok životopisného dramatu Jeden život, který jako jediný mezi víkendově stoupl a dohmátl na třetí místo žebříčku. Po rozpačitém startu, kdy ho v premiérový víkend vidělo necelých 15 tisíc diváků, se už rozmohla šeptanda a v druhém kole dokázal Anthony Hopkins alias Nicholas Winton dojmout skoro 16 tisíc nových diváků. Jestli jeho dosud velmi dobré divácké hodnocení bude dál šeptandě pomáhat, můžeme tu mít nenápadný, ale velmi vytrvalý hit prvního kvartálu roku. Už jen proto, že nemá zatím žádného konkurenta, protože starší novinky pro náročné jako Chudáčci, Ferrari či Bastard jen paběrkují v druhé desítce žebříčku a přidávají jen menší tisícovky za víkend. Rozhodne se příští víkend, kdy startuje podobně tématická novinka Zóna zájmu.

U komerčnějších filmů se stále dobře daří Wonkovi, který je dál v TOP 5 a zřejmě pro něj nebude problém zlomit v nejbližších týdnech hranici 400 tisíc diváků. Romantika S tebou nikdy také zatím neopustila první desítku a mohla by si tento víkend užít svoji velkou slávu coby ideální valentýnské rande. Vzdávat se nechce ani Aquaman a Ztracené království, které je už sice stejně jako Wonka oficiálně online, ale diváci na něj dál chodí a nyní ho čeští kinaři korunovali třetím nejúspěšnějším DC Extended Universe filmem, hned za jedničkami Aquamana a Sebevražedného oddílu.

Komu se komerčně rozhodně nedaří je akční Argylle, po prvním víkendu padá o více než polovinu a Apple má o důvod víc ho co nejdříve uvést k sobě online. Ani rádoby kontroverzní Premiantka nemá důvod slavit, také pád po prvním víkendu o půlku a je otázkou, zda k ní bude co reportovat příští pondělí.

V TOP 20 stále převažují animáky, ale už neměly k dispozici steroidy v podobě pololetních prázdnin a startu jarních prázdnin, takže v průměru také padly o polovinu a v některých případech (Přání, Trollové 3) už budou brzy mimo hlavní zájem dětí a rodičů. Novinka minulého víkendu, belgická Nerozlučná dvojka, padla o více než 70 % a tímhle tempem zmizí z TOP 20 hodně brzy. Vítr ji sebral jiný laciný animák, novinka z Brazílie jménem Noemova archa. 14 tisíc diváků vypadá jako slušný start, ale dosavadní animovaný vládce, Ptáci stěhováci, dělají velmi podobná čísla (12 tisíc) i téměř dva měsíce po startu a zatím úspěšně odolávají těmto nárazovým premiérám, které rychle odezní. V žebříčku se budou držet ještě hezkých pár týdnů.

Kompletní žebříček tržeb zde

Příští víkend čekejme v žebříčku zemětřesení. Ne nutně na prvním či druhém místě, ale dál už to bude zajímavé. Nejsilněji se tváří první letošní komiksovka, od Madam Web se však neočekávají čísla jako měl Spider-Man (179 tisíc) ani Morbius (50 tisíc), spíše koukáme na Marvels (30 tisíc). Slušně by mohl bodovat i životopisný Bob Marley: One Love, více fajnšmekrovské budou věci jako Sucho (nový Bohdan Sláma), Zóna zájmu (drama z II. světové války) či norský dokument Písně země. A pro prcky je tu rodinná taškařice Kočka a pes: Šílené dobrodružství.

© copyright 2000 - 2024.
Všechna práva vyhrazena.

Registrace

Nemáte svůj účet? Registrací získáte možnosti:
  1. Komentovat a hodnotit filmy a trailery
  2. Sestavovat si žebříčky oblíbených filmů a trailerů
  3. Soutěžit o filmové i nefilmové ceny
  4. Dostat se na exklusivní filmové projekce a předpremiéry

Zapomenuté heslo

Pokud jste zapomněli vaše heslo nebo vám nedorazil registrační e-mail, vyplňte níže e-mailovou adresu, se kterou jste se zaregistrovali.

Přihlášení


Registrace