Užíváním této stránky souhlasíte s všeobecnými podmínkami.
Tato stránka používá cookies.

České filmy a animáky ovládly prázdninový víkend, Cavill nestíhal


ikona
Thomas
argyllearistokratka ve varuchudáčcikinomaniakptáci stěhovácitržbywonka
Nejdřív vysvědčení, potom do kina! 

Tomáš Vyskočil alias Thomas z webu Kinomaniak je odborník na tržby domácích filmů. A každý týden vám o nich bude psát na MovieZone.

Potřetí za sebou vítězí Aristokratka ve Varu, ale další české hity ztratily. Nástup jarních prázdnin dostal do popředí dětské a rodinné filmy. Máme za sebou pět víkendů letošního roku a všech pět dosud ovládly pouze české filmy. První dva si pro sebe urvala komedie Jedeme na teambuilding, nyní už potřetí za sebou vítězí Aristokratka ve Varu. Sice ztratila skoro třetinu diváků proti minulému víkendu, přesto byla silnější než všechna stará i nová konkurence a pádí si za překonáním hranice 200 tisíc diváků. 

Optimismus producentů tak kazí jen fakt, že tuto hranici překonal první díl už po dvou týdnech, kdežto dvojka na ni bude potřebovat týdny čtyři. Pokud se nestane nic mimořádného, o víkendu by i v absolutních číslech měla Aristokratka ve Varu překonat konkurenční komedii Jedeme na teambuilding (aktuálně 212 tisíc diváků), která neudržela druhou příčku z minulého víkendu a propadla se až na pátou. Ještě hůře dopadl minule bronzový Karlos, po solidním otevíráku padl o 46% a je až na konci první desítky. 50 tisíc diváků vypadá jako očekávaný finiš.

Slabší české filmy se totiž tento víkend musely sklonit před fenoménem jednodenních pololetních a nastupujících jarních týdenních prázdnin. Kdo nevyrazil na hory, vyrazil do kina. Wonka se dočkal mohutné vzpruhy a vzrostl o 44 %, což mu pomohlo elegantně přelétnout přes 300 tisíc diváků v úhrnu.

Také druhá vánoční dětská novinka Ptáci stěhováci výrazně skočila a ze třetího víkendového místa už mává na rozloučenou disneyovce Přání, kterou překonala o pár desítek diváků v celkových číslech (139 tisíc). Prázdninová nálada pomohla i dalším starším osvědčeným věcem jako Trollové 3 či Máša a Medvěd, jediným poraženým animákem víkendu je francouzský Vynálezce, který je po třech týdnech už zralý na ručník. Překvapením víkendu je velmi pěkný start “béčkového” animáku Nerozlučná dvojka, belgický film dohmátl na 4. místo víkendu a zaujal více než 17 tisíc diváků.

Do dalších týdnů už dětské filmy s podobným steroidem počítat nemohou, a to by měla být příležitost pro náročnější novinky v předoscarové sezóně. Životopisný Jeden život by měl jinak teoreticky český žebříček opanovat, ale filmové ztvárnění hrdinné záchrany stovek českých židovských dětí před hrůzami nacistů mělo u nás velmi chabou kampaň, a tak na Anthonyho Hopkinse coby Nicholase Wintona dorazilo jen necelých 15 tisíc diváků. Uvidíme, zda se rozšíří dobré (ale ne úplně stoprocentně kladné) recenze a pomůže v dalších týdnech šeptanda.

Tak jako tak, Jeden život sice oscarové nominace nemá, ale daří se mu rozhodně lépe než mnohokrát nominovaným Chudáčkům, kteří po týdnu padli o 38 % a budou mít příští týden při podobném výkonu problém setrvat v žebříčku. Podobné starosti má i dánská novinka Bastard, která je po dvou týdnech také na cestě ven. A francouzská novinka Těžký rok zlákala sotva tisícovku diváků a jen tak tak se do TOP 20 dostala.

Vyloženě zklamáním je nástup akční romantické novinky Argylle: Tajný agent. Ani velká jména či logo Apple nepřilákalo do českých kin první víkend více než 7 tisíc diváků, což z něj činí ještě větší výbuch, než který potkal tento snímek v USA. Tam film alespoň vyhrál víkendový žebříček, kdežto u nás startoval až na 11. místě a bez problému si ho podaly mnohem starší hitovky, které buď reprezentují čistou akci (zdravíme druhého Aquamana a jeho nových 10 tisíc a 180 tisíc diváků celkem) a nebo čistou romantiku (S tebou nikdy plus 9 tisíc a celkem 50 tisíc diváků).

Že velká jména úspěch automaticky nedělají, o tom se přesvědčily také Jenna “Wednesday” Ortega a Martin “Bilbo” Freeman, jejichž mnohem perverznější romantika s názvem Premiantka zaujala při startu jen něco přes 4 tisíce diváků.

Kompletní žebříček tržeb zde

Nadcházející víkend budou ještě v mnohem menší míře doznívat probíhající školní prázdniny, proto ani distributoři nechystají velkou plejádu novinek. Animák Noemova archa cíli na všechny, kteří neodjeli na hory. Favoritem je další česká novinka Franta mimozemšťan, kterou bude chtít Rudolf Havlík navázat na své předchozí komerční úspěchy jako Ostrov nebo Po čem muži touží. Čeká se tak znovu boj o diváka lačnícího po českých novinkách a je už skoro jisté, že lokální filmy prodlouží svojí sérii víkendových vítězství v tomto roce na číslovku šest.

© copyright 2000 - 2024.
Všechna práva vyhrazena.

Registrace

Nemáte svůj účet? Registrací získáte možnosti:
  1. Komentovat a hodnotit filmy a trailery
  2. Sestavovat si žebříčky oblíbených filmů a trailerů
  3. Soutěžit o filmové i nefilmové ceny
  4. Dostat se na exklusivní filmové projekce a předpremiéry

Zapomenuté heslo

Pokud jste zapomněli vaše heslo nebo vám nedorazil registrační e-mail, vyplňte níže e-mailovou adresu, se kterou jste se zaregistrovali.

Přihlášení


Registrace