Užíváním této stránky souhlasíte s všeobecnými podmínkami.
Tato stránka používá cookies.

5 nejlepších rolí Carla Weatherse, zesnulé legendy z Rockyho a Predátora


ikona
KarelR
arnold schwarzneggercarl weathersharrison fordpredatorrockysylvester stallone
V čem si můžete připomenout charismatického bouráka Carla Weatherse? 

V 76 letech nás včera opustil Carl Weathers, vynikající sportovec, jemuž se v 70. letech povedlo prorazit do Hollywoodu. Jeho debutem bylo asi půlvteřinové cameo v eastwoodovce Magnum Force a jen tak mimochodem měl malou roli v Blízkých setkáních třetího druhu (z některých verzí filmu se bohužel vystřihla). Všichni ale samozřejmě víme, že se v roce 1976 stal Apollo Creedem z Rockyho, což mu nadělilo velmi bohatou kariéru.

Řada jeho filmů šla dost pod radarem (kdo kromě Mr. Hlada viděl dva díly Stínového komanda?), zejména v 80. letech ho ale v kinech nešlo přehlédnout. Čím byste si tohohle svalnatého drsňáka měli ideálně připomenout? Tady máte pětici (respektive šestici) jeho skvělých rolí, z nichž si rozhodně vyberete.

5) Weaver z Oddílu 10 z Navarone (1978)

Carl Weathers zazářil po boku Sylvestera Stallonea i Arnolda Schwarzeneggera, na začátku kariéry ale stihnul i jednu výbušnou štaci s Harrisonem Fordem. V pokračování Děl z Navarone si zahrál seržanta Weavera, neochvějného tvrďáka, jenž se pod dohledem bondovského režiséra Guye Hamiltona snaží potrápit kupu nacistů. Rád se přitom ohání nožem i ocelovými pohledy, a jak správně tušíte, Weathers s touhle vedlejší rolí neměl vůbec žádný problém.

4) Chubbs z Rivalů (1996)

Adam Sandler za svou kariéru vymyslel hodně divných věcí. Jen máloco ale překonává jeho nápad dát Carlu Weathersovi roli golfového profíka, jemuž ukousnul ruku aligátor a zlikvidoval mu tak slibnou kariéru. Derick "Chubbs" Peterson se po mnoha letech stává trenérem Sandlerova nadějného golfisty, a je to pochopitelně strašný úlet, v němž se Weathers náramně vyblbnul.

3) Jackson z Action Jacksona (1988)

Polda tak drsný, že mu jeho šéf zakázal používat zbraně! O Action Jacksonovi jste možná v životě neslyšeli, Mr. Hlad ale tuhle béčkovou lahůdku doporučuje, kudy chodí. Weathers ji vymyslel na place Predátora a Joel Silver mu na ni ihned dal peníze, jen aby rozjezd slibné série zazdily studiové machinace. Dnes je Action Jackson smutně zapomenutý, schválně se ale podívejte na trailer. Je v něm i Sharon Stone a garantuju vám, že tenhle rest budete chtít co nejrychleji dohnat.

2) Dillon z Predátora (1987)

No a jdeme do předvídatelného finále. Jako první pán na holení je tu Dillon, účastník nejikoničtějšího podání ruky v dějinách filmu. Ve sci-fi plné nabušených řezníků by se kdekdo ihned ztratil, Weathersův kravaťák od CIA ale Dutchovi zdatně sekunduje do posledních krvavé minuty. Ne náhodou se na něj vzpomíná dodnes, přestože jako další borci doplatí na pocit, že může měřit síly s nejlepším lovcem ve vesmíru.

1) Apollo Creed ze série Rocky (1976-1985)

Na prvním místě samozřejmě musel být Apollo Creed – už proto, že si ho Weathers zahrál hned čtyřikrát a vždycky parádně. Rockyho úhlavní nepřítel, z něhož se postupem času stal jeho nejlepší přítel, uměl být nekompromisní hrozbou i chápavým mentorem. Navíc byl mistrem nástupů do ringu a asi není přeháněním říct, že slavné boxerské sérii výrazně pomohl k jejímu věhlasu. Je to mimochodem vidět i na tom, jak jeho velký stín visí nad zbylými filmy. Stallone možná dodnes lituje toho, že nechal Creeda zemřít.

Bonus: Greef Karga z Mandaloriana (od roku 2019)

Mandalorianovi ze seriálu Mandalorian by se zřejmě říkalo Mandalorian... nebýt Carla Weatherse! Jeho nadšené podání slova Mando mezi fanoušky Star Wars v podstatě zlidovělo, hlavně ale všechny potěšilo, že se Weathers takhle „na stará kolena“ objevil v další slavné sci-fi. Role Greefa Kargy mu dokonce vynesla nominaci na ceny Emmy a leckdo neví, že se tu dvakrát postavil i za kameru. Na sklonku kariéry tak Weathers slavil poctivý comeback a je velká škoda, že ho neuvidíme ve 4. sérii Mandaloriana ani v chystaném celovečeráku.

Jaký film s Carlem Weathersem si nejraději pouštíte vy? Dejte vědět v komentářích... a dožeňte Action Jacksona!

© copyright 2000 - 2024.
Všechna práva vyhrazena.

Registrace

Nemáte svůj účet? Registrací získáte možnosti:
  1. Komentovat a hodnotit filmy a trailery
  2. Sestavovat si žebříčky oblíbených filmů a trailerů
  3. Soutěžit o filmové i nefilmové ceny
  4. Dostat se na exklusivní filmové projekce a předpremiéry

Zapomenuté heslo

Pokud jste zapomněli vaše heslo nebo vám nedorazil registrační e-mail, vyplňte níže e-mailovou adresu, se kterou jste se zaregistrovali.

Přihlášení


Registrace