Užíváním této stránky souhlasíte s všeobecnými podmínkami.
Tato stránka používá cookies.

Nejlepší české filmy roku 2023


ikona
KarelR
jan vejnarmatej chlupacekpavel soukuprobert hloztomas masintomas pavlicek
Že je český film v troubě? Ale kdeže, stačí se podívat, co všechno se prohnalo kiny v roce 2023. 

Už možná zníme jako kolovrátek, ale loňský rok byl pro českou kinematografii opravdu velkou výhrou. Obvykle máme problém dát dohromady dva tři výborné české filmy, z ročníku 2023 by však šla udělat samostatná topka... a tak jsme se rozhodli, že vám ji dopřejeme.

Ano, opravdu jsme sestavili desítku nových českých filmů, které si zaslouží vaši pozornost – a některé jsou tak parádní, že ji dokonce vyžadují. O řadě z nich jste určitě slyšeli (a možná je i viděli), jiné tu teď zcela jistě objevíte, a budeme moc rádi, když si je záhy vpálíte a dáte nám vědět, jak se vám líbily. Jen máloco nám totiž dělá větší radost než tenhle domácí náběh do formy, který by klidně mohl pokračovat i letos.

10) Bratři

Průměrné hodnocení: 6/10 (Rimsy 6/10, krauset 5/10, Crom 7/10)

Film Bratři režiséra Tomáše Mašína vypráví o diverzních akcích Josefa a Ctirada Mašínů, těchto kontroverzních postav české historie, a jejich útěku z komunistického Československa na Západ. Jelikož si Tomáš Mašín, jejich vzdálený příbuzný, za látku vybral události, které oplývají etickými dilematy a dramatem, dostal šanci sdělit něco podstatného o povaze boje se zlem a o hranicích, jak těch morálních, tak státních, které lze ve jménu boje za vlastní svobodu překračovat. O to víc proto zamrzí, že se tímto směrem odmítá vydat, a Bratry je tak třeba vnímat jako trestuhodně nevyužitou příležitost. I přesto ale film obsahuje silné momenty, jako je předání narozeninového daru v podobě plakety ulice pojmenované po mučeném a popraveném otci, a jeho poslednímu aktu nelze upřít napínavost ani na české poměry nadprůměrnou řemeslnou kvalitu. Těsně to tedy stačí na desáté místo v žebříčku loňských českých tref. (krauset)

9) Bod obnovy

Průměrné hodnocení: 6,14/10 (Cival 6/10, Imf 8/10, Mr. Hlad 7/10, Rimsy 6/10, dO_od 4/10, TedGeorge 7/10, Crom 5/10)

Česká variace na Blade Runnera vsadila víc na inspiraci z jiných zdrojů než na vlastní koncept a výsledek tomu taky odpovídá. V dobrém i zlém. Snaha natočit chytré sci-fi o vraždě v blízké budoucnosti, kdy vás po smrti nahodí do poslední uložené pozice, sice narazila na limity nepříliš složitého děje, na druhou stranu nabídl Bod obnovy na české poměry netradiční futuristický vizuál, fajn obsazení a skvělou filmovou hudbu. Dohromady to stačilo na to, aby se vymanil z mantinelů obyčejné české kinematografie a ukázal, že se zajímavé filmy mohou točit i u nás. Stačí jen trochu chtít (a sehnat nějaké peníze). (Crom)

8) Tancuj, Matyldo

Průměrné hodnocení: 6,5/10 (Rimsy 6/10, Crom 7/10)

Hraný celovečerní debut Petra Slavíka vycházející z rodinných zkušeností jeho manželky Nataši je především hereckým koncertem pro dvě velká jména. Karel Roden jako pravidly posedlý exekutor a Regina Rázlová v úloze jeho temperamentní matky stižené Alzheimerovou chorobou předvádějí strhující výkony na úrovni hollywoodských srdceryvných dramat, šablonovitý a předvídatelný scénář jim však nedovoluje diváka skutečně překvapit. Vyprávění o napravení člověka prostřednictvím nemoci blízké osoby je však alespoň natočeno dostatečně citlivě, aby nesklouzlo k lacinému ždímání emocí. (Rimsy)

7) Úsvit

Průměrné hodnocení: 7/10 (Cival 6/10, Mr. Hlad 7/10, Rimsy 7/10, dO_od 8/10, Jokolo 7/10, Crom 8/10)

Však my ten audiovizuál umíme. Úsvit je skvělým dobovým dramatem, které se může opřít o technickou stránku na světové úrovni. Až dystopicky působící tísnivá fabrika ostře kontrastující s malebností rozlehlého tatranského venkova poskytuje skvělé podhoubí pro rozvíjení několika důležitých témat. Zasazení do naivně rozjuchané předválečné doby pak není na sílu, naopak je díky tomu výborně akcentováno ústřední a aktuální téma genderových identit či postavení ženy v hierarchicky přísném mužském světě. Do detektivního vyprávění sice občas vstoupí hlušší místa, ta jsou ale odpustitelná zejména díky silnému katarznímu závěru, který svou emocionalitou a odevzdaností na diváka dopadne s obrovskou silou. Silný a úchvatně vypadající film, který měl jít na Oscary. (Jokolo)

6) Přišla v noci

Průměrné hodnocení: 7,44/10 (Cival 8/10, Imf 8/10, Mr. Hlad 8/10, KarelR: 8/10, Rimsy 7/10, dO_od 8/10, krauset 7/10, Jokolo 7/10, Crom 6/10)

Film, ve kterém se řada z vás pozná, i když to možná nebudete chtít přiznat nahlas. Honza Vejnar a Tomáš Pavlíček stvořili úderný komediální teror, který brilantně mapuje nástrahy mnoha romantických i rodinných vztahů. V době, kdy chce mít každý (mladý) svůj klid a nečekaná návštěva je považovaná skoro za zločin, se v Přišla v noci roztáčí maminkovská ždímačka, která jednomu obyčejnému páru převrátí život naruby. Budete se smát, budete si zakrývat oči... a pravděpodobně budete křičet na plátno/televizi/monitor, jak někdo může dělat to či ono, jelikož se to velmi těžko přechází se standardním diváckým klidem. Zkrátka a dobře živelný a příkladně angažovaný film, po němž si řeknete, že je váš život bez maminky v ďábelském podání Soni Pekové ještě docela ok. (KarelR)

5) Invalida (Cival přísahá, že má tenhle oficiálně slovenský film českou stopu!)

Průměrné hodnocení: 7,75/10 (Imf 8/10, Mr. Hlad 8/10, Rimsy 7/10, Crom 8/10)

Historky z podsvětí bez bariér? Tohle muselo na papíře producenty trochu vyděsit, ale o to větší palec nahoru, že to pustili před kamery. Posledních deset let na otázky o světlých zítřkách českého filmu vždy opatrně odpovídám, že se máme vykašlat na západní vzory, držet se při zdi a natáčet s ohledem na spartánský rozpočet a místní “ksichty”. Jenže pak člověk vidí v krátkém sledu Bod obnovy a Invalidu, načež mu dojde, že veškerá tahle opatrnost by zavírala nohu do dveří podobným úletům, v nichž se ta ambiciózní žánrovka zázračně propojí s místní náturou a mladickou odvahou, která si nenechá vysvětlit, že něco nejde, nebo by to jít nemělo. Slováci Invalidu nadali parádním komediálním timingem, nezaměnitelným devadesátkovým kýčem a především byli ochotní do toho absurdního světa a postaviček jít naplno. Full retard takzvaně. Na Oscarech se to podle Kirka Lazaruse nevyplatí, ale v kině nebo v obýváku z toho může být po čertech dobrá zábava. (Imf)

4) #annaismissing

Průměrné hodnocení: 7,78/10 (Cival 8/10, Imf 6/10, Mr. Hlad 8/10, KarelR: 9/10, Rimsy 7/10, dO_od 9/10, TedGeorge 8/10, Jokolo 7/10, Crom 8/10)

Čekal jsem, že bude #annaismissing jasným vítězem téhle topky, ale... ok, vážně to byl silný rok. A jen máloco mě v něm strhlo tak bezvýhradně jako celovečerní debut Pavla Soukupa. Pilný režisér, jenž má za sebou spoustu práce v televizi a na streamu (#martyisdead, nově Metoda Markovič), natočil přísně moderní thriller o tom, co všechno může rozpoutat zmizení jedné internetově populární slečny. Dovedu si představit, jak by se podobná zápletka rozplizla do žánrového standardu, #annaismissing je ale parádně vygradovanou záležitostí, která sype z rukávu jeden zvrat za druhým a nikdy jí nedojde dech. Nebál bych se říct, že jde o podívanou evropského, ne-li dokonce světového formátu, která může zamotat hlavu i mnoha zahraničním divákům. Takže si ideálně nic nezjišťujte (ano, je to tenhle typ filmu) a doufejte, že vás tenhle civilní a mrazivý příběh sejme stejně jako mě. (KarelR)

2-3) Němá tajemství

Průměrné hodnocení: 8/10 (Cival 8/10, Rimsy 8/10)

Ten méně známý a přitom výrazně lepší z loňských filmů Tomáše Mašína – to jsou Němá tajemství, která šla do kin pouhý měsíc a půl před marketingově mnohem lákavějšími Bratry. Těm sice chyběl nosný příběh, kvality režie však byly jasné, a v případě nenápadného psychologického thrilleru to platí dvojnásob. Tady se Mašín totiž mohl opřít o výborný scénář Alice Nellis i vtahující herecké výkony Jany Plodkové, Magdalény Borové, Mileny Steinmasslové a Mariána Mitaše. Výsledkem je na tuzemské poměry skvěle vysoustružená žánrovka, která nenudí, a naopak nutí diváka k neustálému přehodnocování toho, co dosud viděl. Nejde o bezchybné či strhujícím poselstvím nezapomenutelné dílo, nadstandardními kvalitami ve všech klíčových kategoriích se však kriminálka o neschopnosti komunikovat pyšnit může. (Rimsy)

2-3) Tonda, Slávka a kouzelné světlo

Průměrné hodnocení: 8/10 (Mr. Hlad 8/10, Rimsy 8/10, krauset 8/10)

Animák. Hezký a český. Tonda, Slávka a kouzelné světlo je sebevědomý, chytrý a osobitý rodinný film, který se nebrání vážným tématům a nepokouší se vést (předem marný) boj s pixarovkami a podobnými snímky. Zachovává si tradičně domácí „loutkovitý“ styl a vystačí si s jedním domem, dvěma fajn hrdiny, s nimiž není těžké se sžít, a chytrou a efektní kombinací napětí, humoru, silných dramatických scén a poctivého řemesla. Po Myši patří do nebe další animák, ve kterém Češi v krátké době připomněli, že se s nimi musí počítat. A snad nějakým divákům ukázali, že u animovaných snímků někdy stojí za to zkusit něco, co vypadá jinak. Může to být mnohem zajímavější než občas vyčpělé hollywoodské podívané. V tomhle případě to platí stoprocentně. Škoda, že se film nedočkal větší pozornosti, zasloužil by si ji. (Mr. Hlad)

1) Electra

Průměrné hodnocení: 9/10 (Cival 9/10, Rimsy 9/10, dO_od 9/10)

Audiovizuálně jeden z nejprogresivnějších filmů, co za posledních x let vznikly – a to nejen u nás, ale vůbec ve světě – bez debat. Aby toho však nebylo málo, ruku v ruce s tím jde i silná story o traumatu, jakým si hlavní hrdinka prošla, a jakým způsobem se to na ní v životě podepsalo a stále podepisuje. Tenhle strohý popis pak ale ani zdaleka nevystihuje, s jakou hravostí a vynalézavostí režírující Daria Kashcheeva veškeré ty související motivy a zdrcující meziřádková sdělení do těch zhruba 25 minut vměstnává, a jak to stěžejní téma proplétá a nádherně kombinuje s pečlivě zvolenými vypravěčskými prostředky. Electra je tak ve výsledku naprosto uhrančivé dílo a rozsah krátkometrážního snímku využívá zcela naplno, o to víc jsem už však zvědav, jak si časem režisérka poradí se svým prvním celovečerákem. (dO_od)

Děkujeme české filmařské komunitě, že s takovou vervou sype z rukávu tolik pecek. Vzhůru do diskuze, kde od každého rádi uvidíme jeho loňskou českou topku i s hodnoceními.

© copyright 2000 - 2024.
Všechna práva vyhrazena.

Registrace

Nemáte svůj účet? Registrací získáte možnosti:
  1. Komentovat a hodnotit filmy a trailery
  2. Sestavovat si žebříčky oblíbených filmů a trailerů
  3. Soutěžit o filmové i nefilmové ceny
  4. Dostat se na exklusivní filmové projekce a předpremiéry

Zapomenuté heslo

Pokud jste zapomněli vaše heslo nebo vám nedorazil registrační e-mail, vyplňte níže e-mailovou adresu, se kterou jste se zaregistrovali.

Přihlášení


Registrace