Užíváním této stránky souhlasíte s všeobecnými podmínkami.
Tato stránka používá cookies.

Druhá Aristokratka je hit, Mikkelsenův Bastard neuspěl


ikona
Thomas
aristokratka ve varuferrarijedeme na teambuildingkinomaniakptáci stěhovácitržbywonka
Český divák touží po legraci 

Tomáš Vyskočil alias Thomas z webu Kinomaniak je odborník na tržby domácích filmů. A každý týden vám o nich bude psát na MovieZone.

Zatímco za oceánem dřou kina bídu s nouzí, u nás je spolehnutí na velké české novinky. Svůj status favorita potvrdila druhá Aristokratka, která aspiruje na první hitovku roku. Že Aristokratka ve varu, pokračování úspěšné romantické komedie Poslední aristokratka, vyhraje ve velkém aktuální kinovíkend, bylo jasné už delší dobu, otázkou bylo jen jako moc velký start to bude. Nakonec je to 75 tisíc diváků v regulérním čtyřdenním otvíráku plus dalších 10 tisíc z předpremiér, které film sbírá už od Silvestra. 

V porovnání s prvním dílem se ovšem jedná o propad 30 % dolů, a tudíž nám tu nový megahit zatím neklíčí. Poslední aristokratka svůj impozantní start 115 tisíc diváků dokázala zhruba zečtyřnásobit, pokud bychom stejné měřítko uplatnili i na druhý díl, dostáváme se tedy “jen” někam k 300 tisícům diváků. To není úplně krabička megahitu, spíše solidního hitu. O tom, kam se nakonec film překlopí, budou rozhodovat divácká doporučení (v hodnocení je to zatím o něco lepší než první díl) a dále nadcházející lokální konkurence.

Aristokratka ve varu také přichází v lepší čas než jednička před čtyřmi lety - suché lednové a únorové dny jsou lepší než říjnová a listopadová špička. A než se nadějeme, je tu léto a s nimi letní kina, která dokáží české filmy vždy solidně natáhnout k lepším číslům. Loňský Ostrov, se kterým sdílí Aristokratka podobný styl, úvodní čísla i datum premiéry, by mohl vyprávět. Jeho finální čísla lehce přesáhla 332 tisíc.

Čísla Aristokratky by mohla být ještě o něco lepší kdyby v kinech dosud nevládla jiná lokální komedie. Česko-slovenská spolupráce s názvem Jedeme na teambuilding se po třítýdenním panování musela poroučet na druhé místo žebříčku, nedala se ovšem bez boje a přidala dalších 20 tisíc diváků. Celkově už má 166 tisíc, tudíž v celkových číslech pro rok 2024 bude ještě dobrý týden nebo dva letošní jedničkou, pak tuto konkurenci ovšem Aristokratka předjede a nejpozději do 8. února, kdy má premiéru další česká komedie Franta mimozemšťan, si bude užívat statusu trháku.

Tato nová dvojice zlikvidovala zbylou českou konkurenci, komerčně slabší komedie Lítá v tom vypadla z TOP 20, stejně jako podivnost Tajemství a smysl života, pouze vážnější Tancuj, Matyldo se statečně drží v druhé půlce žebříčku. V předpremiérách se také poprvé ukázal dokumentární Karlos, portrét kontroverzního a ostříleného sportovce startuje ovšem oficiálně až tento čtvrtek. Čekejme ale spíše doplnění k dvojce Aristokratka a Teambuilding než větší boj.

Za vedoucí lokální dvojici se seřadily stejně jako minulý týden hollywoodské novinky posledních týdnů podle následujícího klíče. Nejvíce se stále líbí Wonka, který trhnul čtvrt miliónů diváků a může si odškrtnout splněný cíl vánoční hitovky. Animák Ptáci stěhováci atakuje 100 tisíc diváků a nosí v průměru 4x více malých diváků než konkurenční Přání, které tuto hranici překonalo teprve nedávno a nebude mít zřejmě už sílu dál bojovat.

Nejpozději za dva týdny novinka studia Illumination konkurenční disneyovku přejede. Aquaman a Ztracené království tlačí silou vůle stále ještě solidní přírůstky nových diváků, čerstvě poskočil s 157 tisíci diváky na 4. příčku DC Extended Universe a stále ještě může myslet na překonání bronzového Batman v Superman (182 tisíc). Romantické překvapení přelomu roku S tebou nikdy zatím po druhém víkendu u nás ještě nenaplňuje stejný potenciál jako v USA, ale jen mírný propad 10 % svědčí, že pozitivní slova chvály fungují a mohou vydržet v podobné rychlosti až do Valentýna.

Vedle Aristokratky a Karlose se do žebříčku probojovaly ještě další tři novinky, ovšem jejich marketing byl značně omezený a tomu odpovídají i výsledky. Evropský animák Vynálezce na deváté příčce ukořistil pouze 4 tisícovky diváků, nestačil tedy ani na služebně starší americké hitovky jako Přání či Ptáky stěhováky a ledva přelezl ve víkendových číslech trojku Trollů.

Životopisné dánské drama Bastard nebylo o nic úspěšnější a na desáté pozici může jen závistivě koukat na stále solidní čísla konkurenčního Ferrari, které po třech týdnech nenápadně atakuje hranici 50 tisíc diváků. Norský dokument Písně země zacílený na největší fajnšmekry logicky už v číslech hraje stejně nízkou ligu jako třeba hodně okoralé podzimní premiéry jako Hunger Games či Napoleon.

Kompletní žebříček tržeb zde

Dá se předpokládat, že v podobných číslech se budou pohybovat i novinky nadcházejícího víkendu, který je hodně bohatý na fajnšmekrovské věci typu francouzský životopis Malíř jejího těla, belgické drama Tání či polský historický film Březen 68. Dokumentárního Karlose už jsme zmínili a bude hodně zajímavé sledovat, jak si u českých diváků povede již několika cenami ověnčený, ale stylem hodně specifický film Chudáčci.

© copyright 2000 - 2024.
Všechna práva vyhrazena.

Registrace

Nemáte svůj účet? Registrací získáte možnosti:
  1. Komentovat a hodnotit filmy a trailery
  2. Sestavovat si žebříčky oblíbených filmů a trailerů
  3. Soutěžit o filmové i nefilmové ceny
  4. Dostat se na exklusivní filmové projekce a předpremiéry

Zapomenuté heslo

Pokud jste zapomněli vaše heslo nebo vám nedorazil registrační e-mail, vyplňte níže e-mailovou adresu, se kterou jste se zaregistrovali.

Přihlášení


Registrace