Užíváním této stránky souhlasíte s všeobecnými podmínkami.
Tato stránka používá cookies.

Vesmírný thriller I.S.S. propadl, sexbomba Sydney Sweeney pokořila milník


ikona
TedGeorge
anyone but youaquamanaquaman a ztracené královstvíaristokratka ve varugeorge clooneyglen powellI.S.S.night swimnoční koupáníptáci stěhovácis tebou nikdysydney sweeneytimothée chalamettržbywarner bros.wonka
Jason Statham nahání Protivný sprostý holky a kinaře čekají těžké časy. 

Přituhuje. Pohled do vyprázdněného distribučního rozvrhu ukazuje to, co jsme všichni už nějaký ten pátek tušili. Kvůli dlouhotrvajícím stávkám nemají studia co nabídnout a začátek roku 2024 bude pro vyhládlé kinaře další zkouškou ohněm. Pokud v první polovině února nepřekvapí špionážní Argylle: Tajný agent (Apple za něj prý vypláznul 200 mega!) nebo osmdesátimilionová komiksárna se směšnou marketingovou kampaní Madam Web, tak prvního hitu roku se pravděpodobně dočkáme až na začátku března s příchodem odloženého sequelu Duny.

Do té doby nezbývá než brát zavděk drobky a jedním z nich je bezesporu vesmírný thriller (a snad i sci-fi) I.S.S. Setkání amerických astronautů s těmi ruskými na Mezinárodní vesmírné stanici a nukleární apokalypsa na modré planetě pod nimi se pyšnilo docela působivým trailerem, z něhož mi při pohledu na geopolitickou situaci kolem nás nebylo úplně dobře. Inu, z titulku už asi tušíte, že do zámořských multiplexů skoro nikdo nepřišel.

Pouhé 3 miliony doláčů z více než 2 500 kin stačily až na sedmé místo. Mizérie, která však příliš nepřekvapuje. Stačí se podívat na distribuující studio Bleecker Street a máte jasno. Jedná se totiž o jednoho z těch distributorů, kteří s minimální reklamní kampaní a za malý poplatek uvádějí nezávisle/mezinárodně financované snímky do amerických kin. Jejich největším dosavadním úspěchem byli Soderberghovi Loganovi parťáci, kteří před šesti lety odstartovali za 7,6 milionů.

Jasně, pořád mluvíme o relativně malé žánrovce s rozpočtem cca 20 melounů a uvedení v Americe mělo více než cokoliv jiného upokojit investory, kteří si široké uvedení v tisícovkách kin jistě smluvně posichrovali. Smutným faktem však je, že kina zela prázdnotou a nadějná látka s Arianou DeBose (ta se s propagací zrovna nepředřela, na jejím instáči svítí tři fotky) je tedy minimálně v amerických kinech propadákem.

Snad ještě horší je pohled na IMDb, který odhaluje, že premiéry ve světě zatím nejsou určeny fakticky žádné (!). No a aby toho nebylo dost, kritici nadšením do vzduchu také zrovna neskákají. První várka hodnocení sice I.S.S. pošoupla na moc pěkných 88 %, ale radost byla trochu předčasná, protože k dnešními dni svítí na Rottenech průměrných 62 %. Zázrak se bohužel nekoná.

Co se novinek týče, tak to je prosím pěkně všechno. Čeští kinaři si ještě mohou gratulovat, že je alespoň na chvíli zachrání Vejdělkova Aristokratka ve varu (ta byla mimochodem podle BoxOfficeMojo v jednu chvíli druhým nejvýdělečnějším snímkem na celém světě!). Ti zámořští potom musejí doufat, že následujících pár týdnů nějak přežijí a lidé budou co nejdéle chodit na vánoční trvalky a hrstku úspěšnějších letošních premiér.

Mezi ty můžeme s přivřením jednoho oka zařadit i (pro mě po traileru docela překvapivě) chválené Protivný sprostý holky alias Mean Girls, které si zopákly první místo a po deseti dnech v kinech přepočítávají slušné páďo. Ani tady však spása v podobě trvalky pravděpodobně nevykvete.

Pokles o 59 % je příliš příkrý a trhnout 16 milionů ze zbytku světa (z větších trhů už zbývá pouze premiéra v Německu) není zrovna velký kasovní majstrštyk. Uvidíme, jestli se nějaký tuzemský distributor rozhoupe a zkusí s Paramounty domluvit start komedie i v našich multiplexech. Zatím tomu nic nenasvědčuje.

Radost má Jason Statham na stříbrné pozici. Ani The Beekeeper ještě kupodivu nemá určenou českou distribuční premiéru, nicméně v Americe to Jasonovi docela jde. Pokles o necelou polovinu oproti prvnímu víkendu je na akční žánr slušný a já se přiznám, že aktuálních 31 míčů jsem před premiérou považoval za celkový strop. No a vidíte, drsný včelař bude v USA mířit někam k páďu. Svět už také mimochodem zabral a Statham pod vedením Davida Ayera už globálně utržil hezkých 75 mega.

Nejspokojenějším zástupcem v TOP desítce je tak i nadále Wonka na trojce. Minulý týden se povedlo překonat půlmiliardu a nyní svítí v kolonce globálních tržeb krásných 531 míčů. Padne nakonec i těch šest kil? Věřím, že ano.

Timothée Chalamet má totiž v rukávu ještě jeden trumf. Na konci ledna se povedená fantasy pohádka podívá ještě do Jižní Koreje a zvědaví Korejci prý biják docela vyhlížejí. V Americe jsme každopádně co by kamenem dohodil od dvou kil (chybí pouhých 13 míčů) a pokud se nestane nic výjimečného, tak nezlomný Wonka pokoří tento milník někdy v první polovině února.

Bramboru berou všemi deseti Sydney a GlenS tebou nikdy i nadále láká diváky na v kinech vzácnou eRkovou romantiku a po poklesu o necelou čtvrtinu už hlásí 64 míčů. Kilo z USA sice po aktuálním pětimilionovém víkendu visí pořád ještě sakra vysoko, ale pokud snímek vydrží v kinech až do Valentýna (tedy do 14. února), může se stát všelicos. Dobré zprávy pokračují. Globálně už se totiž povedlo přelézt kilo a ani zdaleka nekončíme. Francie, Itálie a Argentina se lascivní Sydney dočkají teprve v následujících dnech a týdnech.

Co pětka? Animák Ptáci stěhováci těží z nulové konkurence (minulý víkend se sice v USA odehrála kinopremiéra více než dva roky staré pixarovky Duše, ale vůbec nikdo na ni nepřekvapivě nepřišel) a jsou už jenom pět míčů vzdálení kilu. To padne už příští víkend, zbytek světa přisypává podobné numero, takže propadák zažehnán. Uvidíme, jestli aktuální nicotu v multiplexech rozmnoží Ptáci nakonec na tři globální kila. Tak jako tak –⁠⁠⁠ pro Illumination zvyklé na miliardové Mimoně to bude výrazný sešup.

Na šestce smutní WarneřiAquaman a ztracené království sice už v týdnu překoná čtyři kila (aktuálně má na kontě po celém světě 396 míčů), ale to pořád nestačí. Vzhledem k reportovanému čtvrtmiliardovému rozpočtu to chtělo aspoň sedm kil a já se obávám, že na zaplácnutí této ztráty padne většina zisků z jejich úspěšného Wonky.

I.S.S. na sedmém place jsme si projeli už na začátku článku, takže pro pořádek zbývá zmínit průměrný horor Noční koupání (pouhých 36 mega ze všech zemí je pro ambiciózní duo producentů Bluma s Wanem slabota), Clooneyho veslařské retro The Boys in the Boat (amerických 44 melounů je vlastně ještě slušný výsledek) a konečně chválené Chudáčky.

Vzhledem k 35milionovému rozpočtu sice Yorgos Lanthimos a Emma Stone ještě nejsou z nejhoršího venku, ale při pohledu na zbytek startovního pole si mohou už klidně gratulovat ke dvacce z USA a třinácti míčům z první světové várky premiér. Dva Zlaté glóby mimochodem pomohly, protože v Americe se o víkendu rostlo o 14 procent.

Celkový žebříček víkendových tržeb zde

Co příští víkend? Za zmínku stojí snad jenom lolitovské drama Premiantka s Jennou Ortega. Za zmínku potom nestojí limitovaný start němé černobílé šílenosti Hundreds of Beavers, který BoxOfficeMojo nevím proč uvádí na první pozici mezi chystanými pátečními starty. Do premiéry Duny 2 zbývá 39 dnů.

Komentáře
VŠECHNY KOMENTÁŘE (34)
© copyright 2000 - 2024.
Všechna práva vyhrazena.

Registrace

Nemáte svůj účet? Registrací získáte možnosti:
  1. Komentovat a hodnotit filmy a trailery
  2. Sestavovat si žebříčky oblíbených filmů a trailerů
  3. Soutěžit o filmové i nefilmové ceny
  4. Dostat se na exklusivní filmové projekce a předpremiéry

Zapomenuté heslo

Pokud jste zapomněli vaše heslo nebo vám nedorazil registrační e-mail, vyplňte níže e-mailovou adresu, se kterou jste se zaregistrovali.

Přihlášení


Registrace