Užíváním této stránky souhlasíte s všeobecnými podmínkami.
Tato stránka používá cookies.

Protivný sprostý holky po 20 letech vládnou kinům! Bodoval i Statham


ikona
Cival
tržby
Wonka pokořil milník. 

Návrat Protivných sprostých holek se vyplatil. Nestárnoucí fenomén, jímž Mean Girls nezpochybnitelně jsou i u nás - a v Americe ještě o level víc - se ujal i jako adaptace muzikálového hitu z divadelních prken. Popkulturní zacyklenost do sebe sama tu šlape naplno, protože Protivný sprostý holky jsou nejen hojně citovány a parafrázovány v rámci žánru, a zkoušely je vytěžit i několikeré sequely, ale zabrala i muzikálová verze pro Broadway a ta se obloukem přetavila v další filmovou hitovku.

 

Sympatická Tina Fey, která vcelku nenápadně před dvěma dekádami vystřihla výborný scénář a set-up téhle žánrové klasiky, si musí mnout ruce. Přesně dvacet let po hitovém originálu totiž Mean Girls stanuly znovu v čele kasovního žebříčku a navíc se budou tlačit k tehdejším parádním výsledkům, které mj. těžily ze star-power Lindsay Lohan. Teď je mnohem slavnější než tváře z obsazení značka samotná, což se projevilo na hezkém čtyřdenním otvíráku za 32 mega.

 

Původní Protivný sprostý holky nastřádaly v roce 2004 86 mega v Americe a 130 milionů dolarů celosvětově, ale samozřejmě při výrazně levnějších lupenech a dávno před tím, než se díky videu a nekonečným televizním reprízám stala z filmu teen legenda. I tak bych ale aktuální atak víc jak sedmi pětek jen ze zámoří hodnotil velmi pozitivně.

Nové Mean Girls jsou mimochodem dalším titulem, který bojácně skrývá svou muzikálovou povahu. Při pohledu na Purpurovou barvu, která šíleně rychle ztratila zájem diváků a už vypochodovala z žebříčku, se ani není co divit. A stejně tak se nelze divit tváří v tvář Wonkovi, jemuž tahle kamuflážní taktika bez písniček v trailerech už přihrála krásnou půlmiliardu z celého světa. Teď už v Americe Wonka zvolňuje, protože o prodlouženém víkendu zapsal jen nových necelých jedenáct mega, ale na krásných aktuálních 507 mega ho to hravě posunulo.

 

Druhou příčku si tak mohl užít Jason Statham, jehož drsný akční včelař adekvátně zaujal. The Beekeeper sice vykazuje "jen" žánrově obstojné recenze (67 % pozitivních textů při nevýrazném průměrném hodnocení 5,8 z 10), ale užívá si solidní přízně diváků. Akčňák Davida Ayera (Sebevražedný oddíl, Bright) si vyprosil od diváků 19 milionů z prodlouženého víkendu, což vnímám jako maximum možného. Stathamovský kvalitní standard. A na film se docela těším, i když vím, že půjde o snaživé béčko. Jen škoda, že česká kina se podle všeho nedočkají.

V nich si naopak už Sydney Sweeney poměřuje poprsí s břišáky Glena Powella. A je zarážející, že je to zrovna nadrzlá romantika S tebou nikdy aka Anyone But You, která navzdory mocné náctileté protivné sprosté konkurenci vykazuje největší výdrž. I o svém čtvrtém víkendu má špičkování těchto hezkých lidí vyšší tržby než během premiéry (start za šest mega - teď čtyřdenní víkend za víc jak osm milionů!), takže jde najednou opravdu o hit, trvalku a dost možná taky budoucí popkulturní úkaz!

 

A co je nejbizarnější - dost možná to bude nakonec stačit skoro na sto mega jen z Ameriky! Přitom vlažný start mohl klidně avizovat umolousanou dvacku. Holt šeptanda zabrala a omladina si v Americe zjevně vzájemně přikazuje výlety na tuhle oddychovku do kin. Tak uvidíme, kam se Sydney s Glenem ještě posunou z aktuálních 56 milionů.

Ptáci stěhováci dál mávají snaživě křídly na čtvrtém fleku. Za čtyřdenní víkend přisypou osm mega, čímž se zase výrazně posunou ke kilu z Ameriky. Illumination Studios jsou ale díky Mimoňům, mazlíčkům a padouchům zvyklí na jiné cifry, než je průběžných 174 milionů z celého světa.

 

Na šestce je dál v nepříjemném klinči plném rozpaků druhý Aquaman. Jde sice o druhou nejúspěšnější komiksovku roku 2023 a průběžných globálních 375 milionů nejen že je o parník nad Marvels nebo Flashem, ale navíc nevypadá úplně průšvihově. Jenže miliardová laťka jedničky je strašně vysoko a film navíc stál kvůli přetáčkám čtvrt miliardy, takže i tady budou Warneři s DC bědovat a hořekovat. Konec jedné neslavné komiksové éry je... neslavný.

Na čtyřech milionech z prodlouženého víkendu se plácají rozpačitý horor Noční koupání s necelou dvackou z Ameriky na kontě a dvojnásob úspěšnější Clooneyho retro The Boys in the Boat.

 

Totálním propadákem je pak rozmáchlá oddychovka na biblické motivy The Book of Clarence. Námětový rip-off Životu Briana s černošským prorokem Ježíšova typu má sice snesitelné recenze a svižné trailery, zájem diváků je ale takřka nulový. Třímilionový start je katastrofální a značí tvrdý prodělek.

To tři miliony pro Iron Claw jsou mnohem příjemnější, protože zápasnické drama od A24 se už posouvá na třicet mega z Ameriky. Ano, probíhá tu trpělivý sběr dolarů v podání hezky obsazené i jaksepatří povedené indie věci.

Kompletní žebříček tržeb od pátku do neděle (bez svátečního pondělí) tady.

Za týden se o zázrak pokusí vesmírné drama I.S.S. Ale za malé kouzlo považuju už 88 % pozitivních recenzí v úvodní várce!

© copyright 2000 - 2024.
Všechna práva vyhrazena.

Registrace

Nemáte svůj účet? Registrací získáte možnosti:
  1. Komentovat a hodnotit filmy a trailery
  2. Sestavovat si žebříčky oblíbených filmů a trailerů
  3. Soutěžit o filmové i nefilmové ceny
  4. Dostat se na exklusivní filmové projekce a předpremiéry

Zapomenuté heslo

Pokud jste zapomněli vaše heslo nebo vám nedorazil registrační e-mail, vyplňte níže e-mailovou adresu, se kterou jste se zaregistrovali.

Přihlášení


Registrace