Užíváním této stránky souhlasíte s všeobecnými podmínkami.
Tato stránka používá cookies.

První dojmy: katastrofické Sněžné bratrstvo na Netflixu


ikona
Cival
chilejuan antonio bayonanetflixsněžné bratrstvouruguay
Natočil režisér J. A. Bayona další špičkový survival? 

Tragická letecká nehoda uprostřed And, z níž se stal jeden z nejslavnějších příběhů o touze a síle lidského ducha přežít. Taky byl už jednou zpracován v solidním dramatu - ano - Přežít. Story o týmu týmu uruguayských ragbistů, který musí překonat nejrůznější zranění, vražedné velehorské podmínky, lavinu, sněžnou bouři i smrtící nedostatek jídla, jenž pomohla vyřešit jen kanibalská klička, se nicméně dočkala nového velkorysého uchopení pro Netflix, a to pod vedením jednoho z žánrově nejpovolanějších tvůrců - Juana Antonia Bayony. Jak se Sněžné bratrstvo, které okamžitě stanulo na špičce streamovacích statistik, ve výsledku povedlo?     

 

Jak to vidí MrHlad:

J. A. Bayona je šikula, v Hollywoodu si však v posledních letech malinko pokazil reputaci. Ne že by dvojka Jurského světa byla až tak špatná a za celkové kvality seriálového Pána prstenů úplně nemohl, ale to, že se rozhodl zkusit to jinde, asi bylo dobré rozhodnutí. Sněžné bratrstvo totiž ukazuje jeho talent mnohem lépe než dinosauři a seriálová fantasy zrůdnost. Drsný příběh podle skutečné události má sice skoro dvě a půl hodiny, utíká ale nečekaně rychle a Bayona celou dobu přesně ví, co dělá. Umí dávkovat emoce, ve správný čas nabídnout hodně drsnou scénu, ať už v ní přeživší hrdinové musí bojovat sami se sebou a svou morálkou, nebo skončí pod obří lavinou, která svou intenzitou připomene jeho skvělé Nic nás nerozdělí.

Jediná škoda je, že postav je tu tolik, že není úplně snadné se v nich orientovat (za to samozřejmě může i casting dobrých, avšak neznámých jihoamerických herců) a občas tak chybí emoce, díky nimž Nic nás nerozdělí fungovalo tak dobře. I díky tomu tak tenhle řemeslně skvělý film vyvane z hlavy trošku rychleji, než by se mi líbilo. Celkově ale velmi dobrá práce a drama, které byste měli vidět.  

 

Jak to vidí Cival:

Asi před půl rokem jsem dostal chuť pustit si Přežít - věděl jsem, že nejde o vrchol kinematografie, spíš jen poctivý řemeslný kousek s Ethanem Hawkem, ale taky o extrémně silné téma v atraktivních kulisách. Nestihl jsem to a těžko teď budu mít důvod, protože nová verze tu starší plnohodnotně nahrazuje. Jen v produkčně velkorysejších podmínkách a v podání J. A. Bayony, jehož Nic nás nerozdělí bylo dokonalým CVčkovým předpokladem, aby tohle drama ustál.

A povedlo se. Jde sice o falší film Netflixu, který trpí klasickými neduhy produkce streamovacího giganta - rozvolněnou dramaturgií, přepálenou stopáží a ve výsledku menší průrazností celku - ale retro stylizace je perfektní, obrazové podání úctyhodné (ta kamera by zasloužila velké plátno!) a survival řemeslo využívá na maximum jak neokoukaného prostředí, tak drásavých aspektů téhle skutečné události. Jen je škoda, že ta dramatizace událostí je až příliš polopatická, včetně vysvětlujícího voice-overu a těch top intenzivních scén, jakou je pád letadla, nabízí Sněžné bratrstvo výrazně míň než Nic nás nerozdělí.   

 

Jak to vidí dO_od:

Už jsem chtěl jít napsat, že tady někdo poctivě vykradl soundtrack ke Ztraceným, ale když mistr Michael Giacchino opakuje sám, tak mu to vlastně ani nemůžu mít moc za zlé. Letadlo jako letadlo, žejo. Jinak 140 minut je přepal, v klidu by se to vešlo pod dvě hodiny a stejně tak musím říct, že Nic nás nerozdělí (který jsem okamžitě dostal chuť si pustit) byl daleko intenzivnější a sžíravější zážitek.

Nicméně Bayonovi ty survivaly jdou, a po velmi explicitní scéně samotné havárie servíruje další silnou podívanou, která testuje divákovy nervy, žaludek a bohužel místy i trpělivost. Mocné finále i parádní kamera to každopádně zpečetily a Netflix si tak zkraje roku připisuje vzácně povedený filmový zářez. 

 

Recenzi čekejte velmi brzy. 

Komentáře

  • Do této diskuze ještě nikdo nepřispěl, buďte první.
VSTOUPIT
© copyright 2000 - 2024.
Všechna práva vyhrazena.

Registrace

Nemáte svůj účet? Registrací získáte možnosti:
  1. Komentovat a hodnotit filmy a trailery
  2. Sestavovat si žebříčky oblíbených filmů a trailerů
  3. Soutěžit o filmové i nefilmové ceny
  4. Dostat se na exklusivní filmové projekce a předpremiéry

Zapomenuté heslo

Pokud jste zapomněli vaše heslo nebo vám nedorazil registrační e-mail, vyplňte níže e-mailovou adresu, se kterou jste se zaregistrovali.

Přihlášení


Registrace