Užíváním této stránky souhlasíte s všeobecnými podmínkami.
Tato stránka používá cookies.

Wonka o Vánocích opět ovládl česká kina. Aquaman na něj nestačil


ikona
Thomas
aquamankinomaniaknapoleonpřáníptáci stěhovácitržbywonka
Chodilo se ve vánoční čas vůbec do kin?  

Tomáš Vyskočil alias Thomas z webu Kinomaniak je odborník na tržby domácích filmů. A každý týden vám o nich bude psát na MovieZone.

Vánoční víkend tentokrát nebyl takovým propadem jako obvykle, pomohlo, že samotný Štědrý den připadl až na neděli. I tak Češi upřednostnili pohádky, Wonka tak zopakoval vítězství z minulého víkendu. Pouhých 11 dní stačilo Wonkovi na překonání hranice 100 tisíc diváků. Po sympatickém startu se 40 tisíci poklesl druhý víkend po premiéře jen o 30 % a má nakročeno naplnit svůj osud vánočního filmu, který bude teď několik týdnů přidávat nemalá čísla. 

Každý rok tu takový máme a i když Wonka nemá parametry loňského Avatara, pořád je to dostatečně líbivý a velký film, aby si mohl nárokovat vítězství i další víkendy. 200 až 250 tisíc diváků v příštím měsíci je nyní další meta a pak se budeme bavit, jak moc reálné je šplhat dál. Do kalendářního žebříčku nej filmů už sice nepromluví, ale kdyby se jeho letošní čísla dál počítaly, mohl by myslet na TOP 10 určitě.

Titul vánočního pohodového filmu, co vodil diváky ještě v dubnu, připadl mimochodem před pěti lety prvnímu Aquamanovi. Druhý Aquaman, zdá se, jeho triumf nezopakuje. Minimálně na startovní čísla je to propad na třetinu (77 tisíc vs 26 tisíc) a vzhledem k tomu, že se s aktuálním filmem uzavírá i současná filmová historie studia DC, už nikdo na pomoc nepřijde. Nicméně start Aquamana je ze čtyř DC přírůstku tento rok ten nejúspěšnější a v pohodě přejel druhého Shazama i prvního Flashe a Blue Beetlea. Je to jen o kousíček slabší než nedávní konkurenční Marvels a můžete už uzavírat sázky, zda stejně rychle vyhoří, nebo přeci jen zachytne odlesk své původní slávy a pokusí se zdolat s vánočním větrem v zádech alespoň trojnásobek startu. Je to každopádně slabý odpich, ale vlastně ne až takový propadák, jak se čekalo.

Naopak více se čekalo od startu animáku Ptáci stěhováci, ve kterém má prsty mocné studio Illumination (Mimoni, Super Mario Bros. ve filmu). Je z toho ovšem pouze 9 tisíc diváků v premiéře a až víkendové páté místo. V přímém souboji ho mimochodem pokořila nejen disneyovka Přání, jež podivnými přískoky (nyní 12 tisíc diváků za víkend) pokračuje v útěku ze své škatulky propadáku, hodně ve stylu Mezi živly, kteří se mimochodem také vrátili v rámci vánočních premiér do TOP 20. Skokanem týdne je ovšem český animák Tonda, Slávka a kouzelné světlo, který maximálně využil nostalgii českých diváků vidět na Vánoce v kině českou pohádkou a přidal 9 tisíc diváků za čtyři dny. 

Tolik film neměl ani během premiéry na začátku listopadu a v dalších víkendech dokázal uhrát maximálně půlku. Sice to celkový dojem tolik nespraví a stále se pohybujeme v celkových číslech jen na 56 tisíci divácích, ale je to hezká náplast pro tvůrce, kteří se dočkali malé vánoční satisfakce. Malého oživení se takto dočkala i nová slovenská Perinbaba, naopak vánoční steroidy nepomohly třetím Trollům či pokračování Mášy a medvěda.

Vánoční představení pro mladší generace zřejmě dokázaly solidně pomoci i několika dalším filmům. Do půlky žebříčku se dokázaly vytlačit už skoro zapomenuté letní trháky jako Gran Turismo, posledního nádechu před potopením se dočkala i komiksovka Marvels a zřejmě jako memento národní historie se opět víc hrálo drama Bratři. Pro srovnání – adaptace úspěšné závodní herní série má v českých prakticky stejný počet diváků jako adaptace známého politického úprku - bez pár drobných cca 120 tisíc. Na velmi podobných číslech se drží i jiné komerční filmy – třeba nové Hunger Games nebo velkofilm Napoleon. Ty o Vánocích klesaly, ale není vyloučeno, že budou po Novém roce dál sbírat větší než malé množství diváků, protože nabídka podobných titulů bude v kinech velmi mrzká. 

Kompletní žebříček tržeb zde

Posledními premiérami roku bude třeba česká komedie Jedeme na teambuilding, dobrodružný dětský film Méďovy Vánoce či francouzské drama Pokoj zázraků. Nikdo ale už nebude mít sílu pohnout s letošním žebříčkem, který končí suverénním vítězstvím Barbie a jen mírným zvýšením celkového počtu diváků v kinech. Oproti předpandemickým rekordům ale v kinech stále chybí zhruba třetina diváků.

Komentáře

  • Do této diskuze ještě nikdo nepřispěl, buďte první.
VSTOUPIT
© copyright 2000 - 2024.
Všechna práva vyhrazena.

Registrace

Nemáte svůj účet? Registrací získáte možnosti:
  1. Komentovat a hodnotit filmy a trailery
  2. Sestavovat si žebříčky oblíbených filmů a trailerů
  3. Soutěžit o filmové i nefilmové ceny
  4. Dostat se na exklusivní filmové projekce a předpremiéry

Zapomenuté heslo

Pokud jste zapomněli vaše heslo nebo vám nedorazil registrační e-mail, vyplňte níže e-mailovou adresu, se kterou jste se zaregistrovali.

Přihlášení


Registrace