Užíváním této stránky souhlasíte s všeobecnými podmínkami.
Tato stránka používá cookies.

První dojmy: komiksovka Aquaman a ztracené království


ikona
Mr. Hlad
aquamandcdceujames wanjason momoaprvní dojmy
Komiksový vodník opět v akci. A taky naposledy.  

DCEU končí a James Gunn má za úkol Supermana a jeho kolegy restartovat. Ale než se tak stane, musí se uklidit zbytky, tedy i komiksovka Aquaman a ztracené království.  Jason Momoa se vrací jako král Atlantidy a proti němu stojí starý protivník Black Manta i mnohem děsivější zlo z dávné minulosti, ale taky zkazky o tom, jak studio film několikrát předělávalo a že na prvních testovacích projekcích se příliš netleskalo. Jak to dopadlo? 

Jak to vidí Spooner:
Když bylo během úvodních dvou minut Aquamanovi dvakrát načůráno do ksichtu (přičemž jednou se u toho smála Amber Heard, což vyvolalo vzhledem k její osobě zajímavé souvislosti), bylo mi jasné, že minimálně po stránce humoru nebude dvojka asi úplně můj šálek kávy. A následující minuty to bohužel jen potvrzovaly. Když se totiž tvůrci snažili o rodinný „marvelácký“ humor, moc zábava to většinou nebyla. Scénář zde tlačí hlavního hrdinu až příliš do polohy buranského idiota, bromance chemie mezi Momoou a Wilsonem kvůli tomu moc nefunguje a jisté dialogové výměny poměrně bolí. Stejně tak je na výsledku cítit, že se v postprodukci hodně stříhalo a předělávalo za pochodu, takže několik důležitých scén je najednou necitlivě useknuto, vedlejší postavy se náhodně zjevují a celkově působí roztříštěný výsledek dojmem, že tady se zasahovalo do původního materiálu opravdu hodně.

Naštěstí od většiny letošních tupých komiksovek, s nimiž má Aquaman spoustu společných neduhů, zde se může DC aspoň částečně spolehnout na Jamese Wana. Ano, i ten si sice tentokrát vybral svou slabší chvilku, i přesto jeho poctivé řemeslo či hrátky s atmosférou v několika scénách jasně probleskují, stejně jako snaha o epické podvodní Star Wars, na něž se docela hezky kouká. Tempo je solidní, akce obstojná a podvodní univerzum přeci jen nabídne zajímavější svět než třeba hnusný Ant-Man. Ano, na povedenou komiksárnu je to pořád trochu málo, po příběhové stránce se tu jede hloupější liga než posledně a jistá tvůrčí rozhodnutí či plochost postav jsou poměrně k smíchu. Vzhledem ke všem zvěstem o přetáčkách a děsivých reakcí z prvních projekcí je však druhý Aquaman ještě docela neškodný. Dobrý film to z něj ovšem rozhodně nedělá. 

Jak to vidí Sam.Vimes
Jamesi Wanovi se povedlo pro DC natočit marvelovku. Neříkám to proto, abych podněcoval hádky Marvel vs. DC, ale druhý Aquaman jednoduše má mnohem blíže k pojetí komiksových filmů tak, jak je točí konkurence. A dokonce překonává některé jejich snímky posledních let, ne že by to tedy byla příliš vysoká laťka. Nebere se přehnaně vážně, přitom ten humor na rozdíl třeba od Flashe nebolí (vyjma scén s tělesnými tekutinami). Základ vztahového dramatu staví na vcelku funkčním schématu rehabilitace bývalého padoucha a opravování bratrského vztahu, stejně tak zápletka s bojem proti Black Mantovi a nové hrozbě je pro akční komiksovku naprosto adekvátní. Po výtvarné stránce si podvodní svět občas bere něco z Hvězdných válek, občas z Pána prstenů, kombinuje to s retro designem ponorek jako ze starých sci-fi a je to dohromady vlastně hezká podívaná. Akční scény jsou solidní, film šlape a jen dialogy místy sklouznou k až příliš polopatickému komentování aktuálního dění (aby to pochopil úplně každý). Ve výsledku druhý Aquaman neurazí, což je i vzhledem ke komplikované produkci filmu víc, než mnozí čekali. 

Jak to vidí Mr. Hlad:
James Wan je výrazně lepší režisér než všichni jeho kolegové od DCEU a i díky němu druhý Aquaman neskončil jako naprostá katastrofa, přitom k tomu má od začátku našlápnuto. Na filmu je evidentní, že se několikrát předělával, nedává moc smysl co se týče způsobu vyprávění i atmosféry a o logice se tu radši nebudeme bavit. Jenže má jednu výhodu. Není nudný. Jason Momoa tu běhá z jedné atraktivní lokace do druhé, trikově to celé vypadá velmi slušně a hlavně výpravně, bitky nejsou vůbec marné a i když si budete jen odškrtávat, kde jste viděli tohle a odkud tvůrci okoukali támhleto, nakonec ty necelé dvě hodiny utečou až překvapivě příjemně. Lhal bych, kdybych tvrdil, že si z Aquamana vybavuji nějakou konkrétní povedenou scénu nebo že bych něco z toho chtěl vidět znovu. Spíš bych vám řekl, že je to celé podivný beztvarý mix mnohdy dost pitomých nápadů. Ale ty dvě hodiny jsem se vážně ani chvíli nenudil. Což se o Black Adamovi, dvojce Shazama nebo Flashovi říct rozhodně nedá. 

Recenzi čekejte velmi brzy

Komentáře
VŠECHNY KOMENTÁŘE (20)
© copyright 2000 - 2024.
Všechna práva vyhrazena.

Registrace

Nemáte svůj účet? Registrací získáte možnosti:
  1. Komentovat a hodnotit filmy a trailery
  2. Sestavovat si žebříčky oblíbených filmů a trailerů
  3. Soutěžit o filmové i nefilmové ceny
  4. Dostat se na exklusivní filmové projekce a předpremiéry

Zapomenuté heslo

Pokud jste zapomněli vaše heslo nebo vám nedorazil registrační e-mail, vyplňte níže e-mailovou adresu, se kterou jste se zaregistrovali.

Přihlášení


Registrace