Užíváním této stránky souhlasíte s všeobecnými podmínkami.
Tato stránka používá cookies.

Wonka osladil kinařům předvánoční víkend. Nová česká komedie propadla


ikona
Thomas
hunger gameskinomaniaklítá v tomnapoleonpřánítržbywonka
Jak si vedl oblíbený výrobce čokolády či nová česká komedie? 

Tomáš Vyskočil alias Thomas z webu Kinomaniak je odborník na tržby domácích filmů. A každý týden vám o nich bude psát na MovieZone.

Další adventní víkend se tentokrát obešel bez vánočních slev a na návštěvnosti se to projevilo. Wonka se bez problémů dozpíval k vítězství, jeho pronásledovatelé zůstali výrazně pozadu. Wonka je ideální vánoční film, který kombinuje známý svět s novým příběhem, písničky s tancem a pochvalují si ho zatím diváci i kritici. 42 tisíc diváků za první víkend sice nestrhne rekordy návštěvnosti, ale jestli se bude opakovat každoroční scénář s podobnými premiérami, čeká na Wonku zářná budoucnost. 

Následující víkend či dva sice bude bojovat s propadem, protože čeští diváci budou mít o Vánocích jiné radosti a starosti, ale jakmile udeří nový rok a začnou se nudit, můžeme čekat solidní trvalou popularitu. Timothée Chalamet tak má na půl roku umetenou cestu k českým srdcím, nejdříve nás může do konce února oblažovat svým sympatickým obchodníkem s čokoládou a poté vymění Wonku za Paula Atreida a osvobozování písečného Arrakisu. 200 až 250 tisíc diváků by nemělo Wonkovi dělat problém a pak uvidíme, jak bude měnit dál tabulky nej filmů roku.

V něm určitě nebude figurovat nová česko-slovenská romantika Lítá v tom, která i přes solidní reklamu startuje na 2. místě s pouhými 11 tisíci diváky. I kdyby se náhodou podařil podobný kousek jako Wonkovi, tedy že by si lidé na film hledali cestu i následující hluchý měsíc, nedá se čekat, že by to v absolutních číslech nějak výrazně pomohlo – tento start je na národní komerční film málo a ani obvyklé koeficienty násobků zde nepomohou. Českým filmům se aktuálně u diváků moc nedaří, důkazem budiž nedávná novinka Jak přežít svého muže.

Ta startovala skoro s čísly Wonky, ale je už jednou nohou pryč z TOP 20 a na kontě sotva přelezla 100 tisíc diváků. Ani dramatické filmy na tom nejsou o moc lépe, Její tělo či Tajemství a smysl života bojují o pár posledních tisícovek a celkově jsou průměrně někde okolo 60 tisíc diváků. A sympatičtější kousky typu Tancuj Matyldo či český animák Tonda a Slávka mají dokonce jen poloviční čísla. Snad ani nemusíme nijak rozmazávat, jak moc velkým propadákem je druhá Perinbaba, která po slabém startu padla o druhém víkendu o polovinu a má sotva 12 tisíc diváků celkem. Po Vánocích už ji v žebříčku zřejmě nenajdeme.

Neznamená to ovšem, že by do kina nechodily děti. Disneyovka Přání po minulém překvapivém vítězství skončila o víkendu jen o fous třetí a čeští distributoři budou zřejmě v hollywoodské centrále Disney za hvězdy, protože filmu se jinak ve světě většinou krutě nedaří. Je samozřejmě ještě brzo prohlásit Přání za podobný spící hit jako Mezi živly, ale 60 tisíc diváků za dva a půl týdne není málo. Ještě větší spokojenost může panovat u kolegů v Universalu, třetí Trollové mají po měsíci skoro 120 tisíc diváků a drží se coby dětská dvojka hned za Přáním. 

Na pomyslný dětský bronz se o posledním víkendu vyšvihla ruská pohádka Máša a medvěd, která u nás má silnou dětskou základnu, sankce, nesankce. Číselně soupeří ovšem až v třetí lize s filmy jako Mlsné medvědí příběhy, jejichž potenciál zřejmě nepřekročí 20 tisíc diváků celkem. Na konci žebříčku mimochodem kroutí 12. týden Tlapková patrola ve velkofilmu. 2 tisíce diváků za víkend, 339 tisíc diváků a 2 týdny do konce roku znamená, že Super Mario Bros. ve filmu si už titul nej animáku roku nenechá ujít (380 tisíc), i přesto se jedná pro partu okolo Rydera o velký úspěch.

Na solidní čísla se už dostává komerční listopadové duo Hunger Games a Napoleon. Zatímco mladí válečníci z budoucnosti už mají 125 tisíc a na dostřel třetí místo mezi všemi Hunger Games, osamělý starý válečník z minulosti překonal 110 tisíc diváků. Pro novinku Ridleyho Scotta to aktuálně znamená finální čísla okolo 130 až 150 tisíc, v případě horního limitu by se Napoleon mohl vyškrábat do jeho české TOP 5. Naopak jiní francouzští hrdinové, Tři mušketýři, se čísly za druhý díl s podtitulem Milady moc chlubit nebudou. 3 tisíce za víkend je zhruba polovička toho, co přinesla před půl rokem jednička a divákům se už vzpomínat moc nechtělo. Dali raději přednost obnovené premiéře Lásky nebeské, která po 20 letech přidává nové 3 tisícovky a má šanci o něco rozšířit svůj tehdejší skromný běh, který sotva přelezl 100 tisíc celkem.

Kompletní žebříček tržeb zde

Těsně do TOP 20 se vešla ještě předpremiéra dalšího nového animáku s názvem Ptáci stěhováci, který si jinak opravdový start vyzkouší až tento čtvrtek. Jeho název se bude hezky plést s islandskou komedií Létání pro začátečníky, ta je ovšem stejně jako novinka Romana Polanského s názvem Hotel Palace určena pro náročnější diváky. Kdo se určitě plést nebude, je Aquaman a jeho ztracené království, otázka ovšem je, zda je na finální hřebík v komiksové rakvi DC někdo u nás zvědavý. Uvidíme příští týden, kdy k nám vánoční výsledky doputují tentokrát až ve středu 27. prosince.

Komentáře
VŠECHNY KOMENTÁŘE (22)
© copyright 2000 - 2024.
Všechna práva vyhrazena.

Registrace

Nemáte svůj účet? Registrací získáte možnosti:
  1. Komentovat a hodnotit filmy a trailery
  2. Sestavovat si žebříčky oblíbených filmů a trailerů
  3. Soutěžit o filmové i nefilmové ceny
  4. Dostat se na exklusivní filmové projekce a předpremiéry

Zapomenuté heslo

Pokud jste zapomněli vaše heslo nebo vám nedorazil registrační e-mail, vyplňte níže e-mailovou adresu, se kterou jste se zaregistrovali.

Přihlášení


Registrace