Užíváním této stránky souhlasíte s všeobecnými podmínkami.
Tato stránka používá cookies.

Wonka si podmanil zámoří. Odolá Chalamet přívalu vánočních hitovek?


ikona
Cival
beyoncéchlapec a volavkagodzillagodzilla minus onehajao mijazakihunger gamesmuzikálnapoleonpřáníridley scottthe boy and the herontimothée chalamettrollovétržbywarner bros.wonka
Kolik milionů vynesla čokoláda? 

Zámořský víkend v kinech patřil jen jednomu filmu: dojemnému Wonkovi. Rozverný návrat k čokoládě z mysli Roalda Dahla přilákal polovinu diváků, kteří vyrazili do multiplexů, což znamenalo hezký start za 39 milionů dolarů. Kdo je ještě stále rozmlsán ze stomilionových startů velkých blockbusterů, toho takový odpich asi nedojme, ale hlubší pohled snadno dovede k přesvědčení, že tohle se Warnerům povedlo a že v jejich centrále může vládnout spokojenost.

 

Wonka je totiž biják nasazený těsně před Vánoci. A takové tituly zvládají dohmátnout i na pětinásobek svého otvíráku. Wonka se tak při hezkých reakcích diváků a velmi pozitivních recenzích (84 % kritiků chválí aktuálně při ratingu 7,3 z 10) může snadno stát spolu s Aquamanem hlavním tahákem vánočních svátků a nastřádat 200 milionů jen z Ameriky. Jestli se tak stane, nebo Wonku převálcuje konkurence se dozvíme v následujících dnech a hodinách…

 

Chalamet každopádně nad takovýmhle startem bědovat rozhodně nebude, protože tolik populární Duna se před dvěma lety rozjela ze 41 milionů – takže tohle je zjevně fajn chalametovský standard. Moc ho téhle šikovné hollywoodské naději přeju.

Globální tržby cukrářského pokustóna jsou každopádně zatím velmi hezké. Wonka poskočil už na 151 milionů celosvětově a teď bude s maximálním nasazením bojovat za to, aby se posunul do pozice vánoční trvalky, na kterou rodinky vyrazí během svátků po celém světě. Uvidíme, jak se to povede. Pro Warnery je to nicméně hodně ostrý konec roku, protože sami proti Wonkovi vytasí zmíněného Aquamana a taky muzikálovou verzi Purpurové barvy.

 

Je to fascinující situace, protože sám Wonka je po dlouhých letech konečně úspěšným muzikálem, byť je v trailerech lakován na poetickou retro pohádku. Prokletí žánru se však Wonkovi podařilo prolomit. A bylo by víc než zázračné, kdyby hned vzápětí uspělo i nové uchopení Spielbergovy oscarové klasiky – přičemž by Warneři podivně kanibalizovali nejen své vlastní dva tituly, ale dokonce navíc v rámci jedné úzké a poslední roky kasovně absolutně mrtvé žánrové škatulky „muzikál“.

Na stříbrné příčce se dál nečekaně drží nové Hunger Games. Překvapivá podzimní trvalka je už pouhých deset mega od mety 300 milionů dolarů celosvětově a velmi snadno se přes ni v příštích dnech přenese. Prequel oblíbené young adult série se posunul už do první patnáctky roku, takže nějaký další návrat do Panemu by se měl brzy znovu upéct.

 

Bronzová Mijazakiho rozlučka Chlapec a volavka trochu proti předpokladům klesla o 60 %. Už aktuálních 23 mega z Ameriky je ovšem fajn. Horký favorit na animovaného Oscara se už posunul na globálních sto milionů, což je při náročnosti téhle látky a věku autora samo o sobě více než úctyhodné.

Podobný obdiv si zaslouží japonská Godzilla Minus One, která se jako podfinancovaný outsider mezi monsterfilmy tlačí díky svým parádním kvalitám i na kasovní výsluní. Film, který se bude dokonce ucházet o místo v naší výroční topce, se prodral už na skoro šedesát mega celosvětově, čímž se dostává do jasného plusu.

 

Na pátém fleku bojují o přízeň rodinek třetí Trollové, čerstvé čtyři miliony ale jasně naznačují, že pára animáku dochází a k těm kýženým vánočním žním už nepřistoupí zrovna ve formě. Maximálně se díky nim posune na globální dvě kila.

Ještě matněji pak dojíždí další tituly z druhé půlky top desítky – disneyovský propadák PřáníRenaissance od Beyoncé nakonec jen s třemi pětkami z Ameriky, rozpačitý Napoleon, jenž se pachtí za dvěma kily, a nechybí ani další nová náboženská agitka Christmas with the Chosen: Holy Night. Ježíšek ale letos zrovna nezaujal a prošuměl.

 

Na desáté příčce se pak v žebříčku poprvé objevuje asi největší oscarový favorit Chudáčci od Yorgose Lanthimose. Velebená divočina s Emmou Stone se promítala v pouhých osmdesáti kinech, ale i to stačilo na vytěžení milionu a čtvrt. Dobrý základ pro následující dlouhou jízdu velebeného uměleckého kousku světovými kiny…

Kompletní žebříček tržeb zde.

Za týden si budou od Santa Clause přát miliony zápasnické Iron Claw od A24, další oscarový uchazeč American Fiction, už zmíněná dvojka Aquamana, romantická komedie s hezkými lidmi Anyone But You aka S tebou nikdy nebo animák Ptáci stěhováci.

© copyright 2000 - 2024.
Všechna práva vyhrazena.

Registrace

Nemáte svůj účet? Registrací získáte možnosti:
  1. Komentovat a hodnotit filmy a trailery
  2. Sestavovat si žebříčky oblíbených filmů a trailerů
  3. Soutěžit o filmové i nefilmové ceny
  4. Dostat se na exklusivní filmové projekce a předpremiéry

Zapomenuté heslo

Pokud jste zapomněli vaše heslo nebo vám nedorazil registrační e-mail, vyplňte níže e-mailovou adresu, se kterou jste se zaregistrovali.

Přihlášení


Registrace