Užíváním této stránky souhlasíte s všeobecnými podmínkami.
Tato stránka používá cookies.

Poloprázdným českým kinům vládne Napoleon. Disneyovka zklamala


ikona
Thomas
bratřihunger gamesjejí tělokinomaniaknapoleontajemství a smysl životatržby
V kinech se toho tentokrát moc neděje 

Tomáš Vyskočil alias Thomas z webu Kinomaniak je odborník na tržby domácích filmů. A každý týden vám o nich bude psát na MovieZone. 

O víkendu se spíše bobovalo a bruslilo, než aby se chodilo do kina. Druhou bitvu vyhrál Napoleon, k velkému vítězství má ovšem daleko. Pětici slabších novinek vévodí nová disneyovka Přání.

Sněhová kalamita zacpala chuť diváků vypravit se do kin, takže úhrnem je návštěvnost filmů TOP 20 za uplynulý víkend jedna z nejhorších v tomto roce. Všechny starší filmy padly o více než polovinu, a to včetně favorizovaného Napoleona, kterému stačilo na vítězství necelých 18 tisíc diváků. Zatím tedy ještě nelze úplně pokládat tento historický velkofilm za nějaký úspěch, který by zlomil tabulky. Příští víkend by měl pokořit 100 tisíc diváků, pokud ne, pak můžeme tuto debatu rozjet znovu. V kinech aktuálně těžce chybí nějaká větší pecka, protože ani jedna ze středně velkých novinek posledních týdnů zatím tuto magickou metu nepokořila. Nejblíže je restart série Hunger Games, který zatím po třech víkendech nabral zhruba 95 tisíc diváků a ve víkendovém žebříčku se usadil na třetím místě.

Mezi Napoleona a Hunger Games se vmáčkla animovaná novinka Přání. V amerických kinech poslední disneyovka naprosto pohořela a ani u nás to na nějaký úspěch nevypadá. Druhé místo víkendového žebříčku působí sympaticky, ale na něj aktuálně stačilo jen něco přes 14 tisíc diváků. Pro animáky silný start není až takový ukazatel úspěchu, ten se projevuje až v dalších týdnech, definitivní verdikt tedy pojďme vyřknout až po vánočních svátcích. Pokud zájem rychle spadne, konkurenti už si brousí zbraně. Nástup Přání sestřelil trojku Trollů, kteří už mohli mít po třetím víkendu magických 100 tisíc diváků, chybí jim však nějakých 700 prcků. A jak už to tak bývá zvykem poslední týdny, žebříček se animáky plní i dále. Pásmo Mlsných medvědích příběhů otevírá na 9. příčce, další tři animáky potom najdeme ve druhé desítce a to včetně neúnavné Tlapkové patroly ve velkofilmu, aktuálně už číslo 6 letošního roku.

Za trojici amerických filmů se vyšplhala česká novinka Tancuj Matyldo, která bez velkého povyku startuje s necelými 10 tisíci diváky. Za největší úspěch může Karel Roden a spol. považovat odsunutí filozofického opusu Petra Vachlera s názvem Tajemství a smysl života na pátou pozici. 60 milionový pseudodokument, který se točil 10 let, má po dvou víkendech na kontě jen 43 tisíc diváků a 7 miliónů tržeb. Už můžete začít vytahovat kalkulačky a počítat ztráty. Naopak slušně stále jede nenáročná romantika Jak přežít svého muže, další adept na pokoření hranice 100 tisíc během příštího víkendu. Do něj vstoupila o víkendu jiná česká novinka, historické drama Bratři. Naopak daleko od ní je kontroverzní životopis Její tělo, který po třech týdnech bojuje někde na polovině této mety.

O nic lépe na tom není superdrahá komiksovka Marvels, která v USA už definitivně zkolabovala a žebříčkem padá také u nás. V porovnání s jedničkou nejsme ani na 20 % návštěvnosti, v celkové bilanci MCU se už Marvels pravděpodobně nepohne z aktuální 30. pozice z 33 filmů, které proběhly našimi kiny (první Iron Man, Captain America či Hulk jsou až za ní). Také další populární hrdince, tentokrát té z hudební branže, se u nás nedaří tak, jak by si distributoři přáli. Na koncertní záznam Beyonce s podtitulem Renaissance byla zvědavá jen necelá tisícovka diváků a podobně jako nedávno u Taylor Swift se ukazuje, že koncertní události této noty se u nás moc nemusí. Beyoncé mimochodem na diváky o kousek překonal i nový film Luca Bessona s názvem DogMan, kterému bezpochyby pomohlo, že ho přijel do Prahy na premiéru uvést sám pan režisér. 

Kompletní žebříček tržeb zde

Příští víkend zásadní zlom v celkové návštěvnosti nečekejme. Skoro po 40 letech se vrátí slovenská pohádková Perinbaba, dále uvidíme norskou hororovou komedii Šťastné a krvavé, o krev nebude nouze ani v akčním thrilleru Dcera divočiny či francouzském válečném dramatu Otec a syn. Oživení čekejme až v posledních dvou adventních víkendech.

Komentáře

  • Do této diskuze ještě nikdo nepřispěl, buďte první.
VSTOUPIT
© copyright 2000 - 2024.
Všechna práva vyhrazena.

Registrace

Nemáte svůj účet? Registrací získáte možnosti:
  1. Komentovat a hodnotit filmy a trailery
  2. Sestavovat si žebříčky oblíbených filmů a trailerů
  3. Soutěžit o filmové i nefilmové ceny
  4. Dostat se na exklusivní filmové projekce a předpremiéry

Zapomenuté heslo

Pokud jste zapomněli vaše heslo nebo vám nedorazil registrační e-mail, vyplňte níže e-mailovou adresu, se kterou jste se zaregistrovali.

Přihlášení


Registrace