Užíváním této stránky souhlasíte s všeobecnými podmínkami.
Tato stránka používá cookies.

Napoleon triumfoval v českých kinech. Nestačili mu Trollové ani Hunger Games


ikona
Thomas
hunger gameskinomaniakmarvelsnapoleontajemství a smysl životatrollovétržby
Kombinace legendárního vojevůdce a Ridleyho Scotta u nás zabrala. 

Tomáš Vyskočil alias Thomas z webu Kinomaniak je odborník na tržby domácích filmů. A každý týden vám o nich bude psát na MovieZone.

Waterloo se nekonalo, filmový Napoleon přejel své soupeře v českých kinech stejně jako kdysi skutečný Napoleon své soupeře u českého Slavkova. Jako poražení odešli Trollové, Hunger Games i novinka Petra Vachlera. Zatímco za oceánem všichni řeší, jestli druhé místo Napoleona a 20 miliónů dolarů za první víkend je hodně nebo málo a zda třetí místo disneyovky Přání je další z řady problémů studia s myšákem v logu, u nás byla situace o víkendu úplně jiná. Nejen díky tomu, že jedna ze zásadních bitev skutečného a filmového Napoleona se odehrává na našem území, se vyšvihl historický film Ridleyho Scotta suverénně na první místo s 42 tisíci diváky za první víkend. 

Pro britského matadora je to měřítkem českých kin jeden z těch lepších startů, a přestože má do výborného diváckého hodnocení daleko, dá se čekat, že vyplní předvánoční mezeru, kde je solidních a výpravných velkofilmů zatím pomálu. S Napoleonem se budeme setkávat na předních příčkách delší dobu a 150 tisíc diváků by neměl být problém. Pak se budeme bavit o opravdovém úspěchu.

Druhou příčku o víkendu v českých kinech ubránili animovaní Trollové, ale jejich propad o více než 60 % po premiéře není vůbec příjemný. Znamená to, že po krásném startu (58 tisíc diváků) se zpomalilo na velmi průměrných 22 tisíc a magická stovka ještě nepadla. Nutno říct, že s propadem bojovaly všechny animované filmy a potvrdilo se tak, že předminulý víkend byl z hlediska návštěvnosti podpořený steroidy v podobě pátečního volna. Nejedná se tudíž o fér srovnání s tím minulým, který už zase více připomíná listopadovou nudu. Tlapková patrola ve filmu padla o polovinu (ale už má 328 tisíc diváků), stejně se nedařilo dalším relativně úspěšným dětským filmům z poslední doby, jako je Kouzelná Beruška a Černý kocour, Esa z pralesa 2, Tonda a Slávka či Strašidlo Cantervillské. Všichni padli do druhé desítky, kde se také nachází disneyovka Přání, ovšem první 3 tisícovky diváků jsou pouze předpremiéry, o reálném výkonu budeme mluvit až nadcházející víkend.

Na třetím místě o víkendu startuje česká novinka Tajemství a smysl života. Zatímco mezi kritiky vyvolal dlouhou připravovaný „film” Petra Vachlera zděšení, mediální pokrytí a fotky celebrit z premiéry zafungovaly a do kin dorazilo necelých 20 tisíc diváků. Dalších 10 tisíc už má z film z předpremiér a my se tak můžeme pustit vesele do spekulací, co je u podobného typu filmu považováno za úspěch. Obvyklá metrika je 100 tisíc diváků, pro české filmy možná o něco tvrdší, tak uvidíme, zda se po marketingové masáži podaří držet tempo i v dalších týdnech. 

Rozpočet filmu byl podle všeho 60 miliónů korun, a ty se kino cestou jen tak hned nevrátí. Diskuze okolo filmu každopádně zcela zastínila další české kontroverzní novinky. Drama Její tělo padlo skoro o půlku a zatím má na kontě 43 tisíc diváků. Spadla také česká romantika Jak přežít svého muže, ale tempo 10 tisíc za víkend je solidní a od milníku sto tisíc diváků ji dělí maximálně jeden další víkend. To tvůrci Bratrů mohou slavit už dnes, pouze 150 diváků dělí toto dobové drama od stejné hranice.

Víkendovým vítězem v USA byl podruhé za sebou restart Hunger Games, u nás ovšem nový díl nevyhrál ani při premiéře minulý víkend a nyní propadl až na čtvrté místo. Přesto je to solidních nových 20 tisíc diváků a publikum se v tomto dobrodružství zhlédlo lépe než v jakékoliv jiné komiksovce z poslední doby. Zatím jsme na 77 tisíc divácích, tady padne stovka možná už příští víkend. Naopak Marvels najdeme až na konci první desítky, nově dorazilo jen něco přes 5 tisíc diváků a zatím jsme jen na 60 tisících. Přisypávat se už budou jen jednotky tisíc. Marvels už v průběžných číslech trvale zůstávají za hororovým překvapením roku jménem Pět nocí u Freddyho, které míří za 150 tisíci diváky. A možná by ho překonalo už tento víkend, kdyby jeho hororovou vládu nenarušila novinka Den díkuvzdání, která nalákala necelé 4 tisícovky hororových fandů.

Vedle čtveřice již zmíněných nováčků se v TOP 20 objevují ještě další dva zajímavé přírůstky. Na šestém místě víkendu startuje další skvělý počin od animovaného mága Mijazakiho. Chlapec a volavka díky sympatickému startu 10 tisíc bude zřejmě patřit po dlouho době k jeho opravdu úspěšných filmům v českých kinech. V předpremiéře se také uvedla francouzská novinka Prezidentova žena, která jinak startuje oficiálně až nadcházející víkend. Do TOP 20 pronikla na poslední chvíli také obnovené nasazení Tří mušketýrů, resp. prvního dílu s podtitulem D´Artagnan, který připravuje diváky za blížící se premiéru pokračování s podtitulem Mylady s premiérou už za necelé tři týdny.

Kompletní žebříček tržeb zde.

Nadcházející víkend bude na velké novinky chudý. Kromě Přání či Prezidentovy ženy čekejte samá vážná dramata jako Jak mít sex, Alma & Oskar, Tancuj, Matyldo či DogMan (českou premiéru ozdobí sám režisér filmu Luc Besson). Pro děti tu máme Mlsné medvědi příběhy. A v pátek si odzpívá premiéru Beyonce s koncertním turné Renaissance.


© copyright 2000 - 2024.
Všechna práva vyhrazena.

Registrace

Nemáte svůj účet? Registrací získáte možnosti:
  1. Komentovat a hodnotit filmy a trailery
  2. Sestavovat si žebříčky oblíbených filmů a trailerů
  3. Soutěžit o filmové i nefilmové ceny
  4. Dostat se na exklusivní filmové projekce a předpremiéry

Zapomenuté heslo

Pokud jste zapomněli vaše heslo nebo vám nedorazil registrační e-mail, vyplňte níže e-mailovou adresu, se kterou jste se zaregistrovali.

Přihlášení


Registrace