Užíváním této stránky souhlasíte s všeobecnými podmínkami.
Tato stránka používá cookies.

První reakce: Nová Godzilla patří mezi nejlepší filmy s legendárním monstrem


ikona
Spooner
godzillaGodzilla -1.0první reakce
Godzilla se vrací zpátky ke kořenům a servíruje prý jeden z nejlepších blockbusterů roku. 

Fanoušci legendární přerostlé ještěrky se v následujících měsících opravdu nudit nebudou a dalo by se říci, že začíná být malinko „přegodzillováno“. Před pár týdny vtrhla Godzilla na Apple v seriálovém pokusu Monarch: Odkaz monster a už v dubnu nás čeká druhé kolo její bitky s King Kongem v sequelu Godzilla x Kong: Nové impérium. A do toho se ke svému slavnému vývoznímu artiklu vrátili i v Japonsku. Známé japonské studio Toho, jež je se vznikem legendárního monstra a jejími snímky nesmrtelně spojeno, totiž přichází s vlastním ambiciózním pokusem Godzilla -1.0, který vrací franšízu svým příběhem a motivy v podstatě na začátek. Podíváme se totiž do Japonska po druhé světové válce, kdy se celý národ vyrovnává s obřím poválečným traumatem a strachem z atomových zbraní. A právě díky atomovým testům se objeví na pobřeží nebezpečná Godzilla. 

Že už se jedná o zaprášený námět, co nemá co nového nabídnout? Chyba! Godzilla -1.0 totiž patří podle zámořských recenzí nejen mezi nejlepší blockbustery roku, ale také mezi nejsilnější snímky s titulním monstrem vůbec. Na Rotten Tomatoes má snímek aktuálně 100 % pozitivních recenzí s velmi silným ratingem 8.1. Kritici pak snímek chválí právě za to, že nespoléhá pouze na špičkové triky a ničivou destrukci, ale sází právě na silný motiv válečného traumatu a úzkosti obyvatel, který se podepisuje na každé postavě a režisér Takaši Jamazaki ho dokáže prodat v emotivní a vtahující podívané. 

Snímek je pak tedy v mnohých chvílích spíše intenzivním osobním dramatem než katastrofickým filmem, tvůrci ale zvládnou tyto dvě roviny skvěle spojit dohromady. Umí totiž mimo jiné také výborně prodat strach, napětí a enormní sílu titulní potvory. Akční scény jsou po trikové i řemeslné stránce špičkové, a i když se údajně někdy v melodramatu možná až příliš tlačí na pilu, autoři si jsou pořád vědomi svých béčkových kořenů a servírují zkrátka strhující popcornovku, která se nebojí ani humorných pasážích. Podle řady kritiků snímek strká všechny hollywoodské pokusy s monstrózní legendou do kapsy a od roku 1954 tu mnoho lepších počinů s Godzillou nevzniklo. A to už jsou hodně silná slova. Ostatně, zda jsou nadšené ohlasy na místě, poznáme v českých kinech už 1. prosince.

© copyright 2000 - 2024.
Všechna práva vyhrazena.

Registrace

Nemáte svůj účet? Registrací získáte možnosti:
  1. Komentovat a hodnotit filmy a trailery
  2. Sestavovat si žebříčky oblíbených filmů a trailerů
  3. Soutěžit o filmové i nefilmové ceny
  4. Dostat se na exklusivní filmové projekce a předpremiéry

Zapomenuté heslo

Pokud jste zapomněli vaše heslo nebo vám nedorazil registrační e-mail, vyplňte níže e-mailovou adresu, se kterou jste se zaregistrovali.

Přihlášení


Registrace