Užíváním této stránky souhlasíte s všeobecnými podmínkami.
Tato stránka používá cookies.

Animovaní Trollové berou kina útokem. Neztratily se Hunger Games ani Její tělo


ikona
Thomas
hunger gamesjak přežít svého mužejejí tělokinomaniaktrollstržby
Do kina na kreslené zpívánky i za temnou budoucností 

Tomáš Vyskočil alias Thomas z webu Kinomaniak je odborník na tržby domácích filmů. A každý týden vám o nich bude psát na MovieZone.

Jeden z nejzajímavějších víkendů zažila česká kina, a to nejen díky volnému pátku. O prvenství se totiž popraly hned tři novinky a nakonec se hezky seřadily na medailových pozicích.

První místo nakonec urvali třetí Trollové. 58 tisíc je parádní rozjezd pro animák, který u nás evidentně má své publikum. Před sedmi lety bylo na jedničku zvědavo skoro 200 tisíc diváků, a kdo ví jak by dopadla dvojka, kdyby ji před třemi lety v létě nesemlel covid. Tak jako tak se trpělivost dětských i dospělých diváků vyplatila, trojka pádí za nejlepším výsledkem série a jestli bude držet svůj obvyklý pětinásobek otvíráku, mohlo by z toho být i 300 tisíc diváků celkem a tedy účast v letošní TOP 10. Tam začíná být animáky nabito, vedle suverénního Super Maria (380 tisíc), nezdolné pixarovky Mezi živly (304 tisíc) a překvapivě solidního Spider-Mana (223 tisíc) tu máme samozřejmě ještě Tlapkovou patrolu ve filmu, která s nástupem Trollů jemně zpomalila, ale i tak přelezla 320 tisíc a rozhodně nekončí. Letošní žebříček tak bude v první desítce velmi pravděpodobně z půlky animovaný, což odráží i aktuální víkendová topka se sedmi zástupci žánru pro nejmenší. Z druhé ligy si stále nejlépe vede Kouzelná Beruška (už 58 tisíc diváků), už jen velmi pomalu roste český zástupce Tonda a Slávka a zbytek pelotonu s béčkovými zástupci jako Esa z pralesa 2 či Strašidlo cantervillské. A stále se chodí i na Mezi živly, Disney přitom za týden pouští do kin svojí novinku Přání.

Druhé místo v žebříčku berou nové Hunger Games. O prequelu legendární série se sice nemluví tak hezky o jako o původní čtveřici filmu, nicméně i po osmi letech vykázali fanoušci solidní výdrž a dorazily v hojném počtu 44 tisíc. Na starty finálového dvojdílu Síla vzdoru to nemá nárok, ale třeba kdysi u nás ignorovanou jedničku to v pohodě překoná a když nepřijde příští víkend kolaps, může si dát souboj s dvojkou, která přesně před deseti lety měla hodně podobný náběh. Když už mluvíme o kolapsu, nová marvelovka Marvels sice u nás neměla tak rekordní propad jako v USA, ale to jen díky tomu, že její start byl v Česku sám o sobě velmi slabý. Druhý víkend tak dorazilo “jen” o půlku lidí méně, v přepočtu nějakých 16 tisíc. Z 33 dosavadních MCU filmů se tak Marvels posunuli na 31. místo a zatím to nevypadá na lepší než 28. místo, kde aktuálně sídlí první Thor (88 tisíc). 100 tisíc diváků při tomto tempu rozhodně nepadne. Marvels každopádně o víkendu spadly až na 6. příčku, vedle trojice novinek si na ní troufl i teenagerský hit Pět nocí u Freddyho, který po třech víkendech sčítá už 136 tisíc diváků. Titul nej hororu roku už mu nikdo nevezme.

Bronzovou příčku o víkendu vybojovala česká novinka Její tělo. Nálepka “přístupnost 18+” komerčnímu zájmu tolik neublížila, spíše naopak, 24 tisíc diváků je slušným odpichem (ehm) pro další senzachtivé diváky. Tady by 100 tisíc celkem neměl být problém. Už jen proto, že i přes značně rozdílný námět byla tato česká novinka schopna odlákat diváky české romantické komedie Jak přežít svého muže. Ta před týdnem startovala s 38 tisíci, druhý víkend ovšem padla o 37%, což je na český film překvapivě hodně. Meta 100 tisíc diváků není ohrožena, ale zřejmě se nejedná o takový nečekaný hit, jak to v prvních dnech vypadalo. Její tělo odčerpalo diváky i další náročnější podívané, jako byla mašínovská dramatizace Bratři, která ani přes listopadové výročí či nový doprovodný dokument Útěk do Berlína nevyužila mečbolu na 100 tisíc diváků a přidává jen 8 tisíc. Po překonání stejného milníku nám z TOP 20 pomalu mizí Bod obnovy, jediným kriticky dobře hodnoceným českým zástupcem tak zůstává Přišla v noci, která mezi víkendově mírně stoupla a bojuje alespoň o 20 tisíc diváků celkem. V předpremiérách se také představuje zvláštní experiment Tajemství a smysl života, zatím tu máme 3 tisíce ortodoxních diváků, uvidíme zda se to přelije i do dalšího víkendu.

Kompletní žebříček tržeb zde

V něm se režisér Petr Vachler utká se režisérem Ridley Scottem, jehož novinka Napoleon vstupuje nadcházejících víkend do českých kin. Vedle něj se můžeme těšit třeba i na hororovou lahůdku Den díkůvzdání či japonský animovaný film Chlapec a volavka. Kromě Napoleona však nikdo z nich zřejmě nemá šanci ohrozit aktuální trojku.

© copyright 2000 - 2024.
Všechna práva vyhrazena.

Registrace

Nemáte svůj účet? Registrací získáte možnosti:
  1. Komentovat a hodnotit filmy a trailery
  2. Sestavovat si žebříčky oblíbených filmů a trailerů
  3. Soutěžit o filmové i nefilmové ceny
  4. Dostat se na exklusivní filmové projekce a předpremiéry

Zapomenuté heslo

Pokud jste zapomněli vaše heslo nebo vám nedorazil registrační e-mail, vyplňte níže e-mailovou adresu, se kterou jste se zaregistrovali.

Přihlášení


Registrace