Užíváním této stránky souhlasíte s všeobecnými podmínkami.
Tato stránka používá cookies.

Téma: Všechno, co víme o mrazivém návratu Krotitelů duchů


ikona
KarelR
bill murraydan aykroydernie hudsonkrotitele duchupaul rudd
V novém dílu Krotitelů duchů bude Newyorčanům pořádná zima... uprostřed července! 
V roce 2016 se objevil dívčí reboot Krotitelů duchů a málem kvůli němu vzplanul internet. O pět let později se proto do kin vrátili původní Krotitelé a... skoro nikdo si toho nevšimnul? Zatímco comebacky slavných postav ze Star Wars, Jurského světa nebo Terminátora byly ostře sledovanými událostmi, Venkman, Stantz a Zeddemore propluli pod radarem a vlastně potěšili jen hrstku lidí.

Vysvětlení je pochopitelně nasnadě – newyorské legendy měly ve třetí dílu krotitelské série pouze camea. Kampaň je navíc nikdy neukázala a samozřejmě nezapomínám ani na to, že nový film s podtitulem Odkaz vydělal jen 204 milionů dolarů. Pro zmíněné megaznačky by to byl absolutně tragický výsledek. Komorní trojka Krotitelů duchů ale stála úsporných 75 milionů, takže skončila v plusu a mohl se vyplnit příslib z 'potitulkové scény, v níž nyní zámožný Zeddemore oprašuje krotitelskou základnu.

Právě v New Yorku přitom začíná trailer čtvrtého dílu, jenž nás vezme i na slavný Coney Island. Pokud jste hráli Spider-Mana 2, dobře víte, že se v okolí tamního parku můžou dít velmi nebezpečné věci. Noví Krotitelé duchů, kteří vyrazí do kin s podtitulem Říše ledu, ale nemají v rukávu ozbrojené gaunery. Místo toho se na odpočívající Newyorčany vrhne mrazivá zkáza, za níž by se nestyděl ani Roland Emmerich.

Přesně tak, krotitelský comeback lehce připomíná Den poté, jelikož v něm nejslavnější americké město doslova zamrzne. Co se bude dít dál? Přežívání v troskách a útěk před vlky nečekejte, tady se nacházíme ve sci-fi komedii s Danem Aykroydem. Jeho Ray Stantz v traileru vysvětluje, že zamrznutí New Yorku způsobil Smrtící chlad, nebezpečný fenomén zahrnující ledové řeky v žilách, praskající kosti a zamrzlé oční kanálky. Za vším přitom stojí tajemná démonická hrozba, jíž se trojice sedmdesátníků rozhodně nepostaví sama.

Ba naopak. Ačkoliv tři původní Krotitelé duchů nebudou mít jen camea jako minule, i tentokrát se s nimi počítá spíš do vedlejších rolí. Od třetího dílu je totiž hlavní hrdinkou série Phoebe Spengler (McKenna Grace), vnučka Egona Spenglera, jehož představitel Harold Ramis nás opustil v roce 2014.

Celý minulý film byl poctou zesnulému Krotiteli duchů – vyprávěl totiž příběh Spanglerovy dcery Callie (Carrie Coon), vnuka Trevora (Finn „Mike ze Stranger Things“ Wolfhart) a zmíněné vnučky Phoebe, kteří se odstěhují na Egonovu starou farmu v Oklahomě, kde s pomocí původních Krotitelů znovu likvidují Gozera. A jak už jsem nakousnul na začátku, spousta lidí tuhle fajn záležitost dokázala minout, jelikož z kampaně nebylo tak úplně jasné, že jde (na rozdíl od rebootu z roku 2016) o přímé pokračování Krotitelů duchů 2.

Sérii tak pořádně nahazuje řetěz až první trailer Říše ledu, jenž logicky cílí i na diváky, kteří minulý film neviděli. Určitě není náhoda, že tu staří i mladí hrdinové mají skoro stejně prostoru – nějak se fanoušci Billa Murrayho do kina nahnat musí. Reálně se však připravte se to, že se v centru dění ocitne hlavně čtveřice hrdinů z posledního záběru, tedy tři Spenglerovi a... Paul Rudd?

Ano, Paul Rudd, respektive učitel/seismolog Gary Grooberson, jehož Egonova dcera minule nabalila v Oklahomě a dovezla si ho zpět do New Yorku. Krotitelé duchů tak plně přechází na rodinnou dynamiku, k finální čtyřce se však očividně proklestíme skrz zapauzování okolních postav. Ačkoliv Ray prezentuje Smrtící chlad jako fatální záležitost, něco mi říká, že půjde spíš o tradiční PGčkové „odstavení do poražení padoucha“, jehož se dočkají nejen legendy z originálu, ale také pár hrdinů z minulého filmu.

Jmenovitě jde o Phoebeina kámoše Podcasta (Logan Kim) a Trevorovu skoropřítelkyni Lucky (Celeste O`Connor), která dokonce zamrzne přímo v traileru – a nemám z toho pocit bolestivé smrti. V ohrožení pak je dozajista i „krotitelská sekretářka“ Janine (Annie Potts), která se vrátila už minule, a také Walter Peck (William Atherton), jenž se v prvním filmu proslavil jako prudič, o němž Venkman prohlásí: „Je to pravda. Tento muž nemá péro.“

Uvidíme, kolik památných hlášek se urodí v Říši ledu, jíž komediálně podpoří také Kumail Nanjiani nebo Patton Oswalt. Scénář mimochodem stejně jako u trojky napsali Jason Reitman a Gil Kenan, na režijní sesli ale proběhla výměna. Reitmana tam nahradil jeho méně zkušený spoluscenárista, jenž natočil třeba V tom domě straší!, remake Poltergeista nebo hezkou rodinnou sci-fi Město Ember.

Pravda, nejde o dvakrát zářné resumé. Kenan si však dozajista uvědomuje, že jsou noví Krotitelé duchů největší šancí jeho kariéry. Právě u nich musí podat maximální výkon, tak doufejme, že tu obří plejádu hrdinů a zbrusu nového padoucha (konečně!) zvládne ukočírovat se ctí. Rozhodně mu hraje do karet, že finanční sázky nejsou extra vysoké, a že finální datum premiéry (28. března 2024) neobklopuje tuhá konkurence. Původní vánoční slot by znamenal rvačku s Aquamanem a Wonkou, na kterou díky bohu nedojde. Krotitelé duchů tak můžou jen stoupat a byla by velká škoda, kdyby téhle šance nevyužili.

Komentáře
VŠECHNY KOMENTÁŘE (9)
© copyright 2000 - 2024.
Všechna práva vyhrazena.

Registrace

Nemáte svůj účet? Registrací získáte možnosti:
  1. Komentovat a hodnotit filmy a trailery
  2. Sestavovat si žebříčky oblíbených filmů a trailerů
  3. Soutěžit o filmové i nefilmové ceny
  4. Dostat se na exklusivní filmové projekce a předpremiéry

Zapomenuté heslo

Pokud jste zapomněli vaše heslo nebo vám nedorazil registrační e-mail, vyplňte níže e-mailovou adresu, se kterou jste se zaregistrovali.

Přihlášení


Registrace