Užíváním této stránky souhlasíte s všeobecnými podmínkami.
Tato stránka používá cookies.

Hunger Games a Trollové si podmanili kina. Hrobař Thora Waititi zklamal


ikona
Cival
eli rothfive nights at freddyshororhunger gameskillers of the flower moonlionsgatemarvelmarvelspět nocí u freddyhopriscillasofia coppolataylor swiftthanksgivingtrollovétrollstržby
Budou další díly Trollů a Hunger Games? 

Americká kina nemají ideální období. Distribuční kalendář se nejen kvůli odsunu Duny 2 výrazně rozvolnil, humbuk okolo hollywoodských blockbusterů se nemohl pár týdnů přiživovat pod vlivem obou stávek, a když má popcornovou fazónu držet něco tak zoufalého, jako je komiksovka Marvels, můžou všichni účastníci filmového průmyslu propadnout neřízené depresi.

Náladu zkusily zvednout hned dvě zvučnější novinky. A spokojenější nakonec můžou být asi pestrobarevní Trollové se svou třetí neonovou jízdou.

 

Uzpívaná rodinná oddychovka, pohybující se spíš ve spodní části animované první ligy, se totiž zvládla ujmout způsobem, který by měl bez problémů vést ke kilu z Ameriky. Otvírák za 30 milionů dolarů je byznysově tzv. na pohodu a spolu s hezkým rozjezdem ve zbytku světa (už dalších 76 melounů!) naznačuje, že se bude útočit zase na víc jak čtvrtmiliardu z kin. A když se započtou všechny ty hračky, písničky a merchandisingový předvánoční uragán, budou to zase součty položené v jasném plusu. Pak není problém chystat čtyřku.

 

Takové počty – jen směřované už vstříc vzniku potenciálního šestého dílu série – by rádi provedli i tvůrci nových Hunger Games. Jenže ti to budou mít výrazně složitější. Pokus oživit zašlou franšízu, motivovaný tím, že v utlačovaném studiu Lionsgate žádnou podobně zvučnou značku reálně nemají, sice odstartoval z prvního místa amerického žebříčku a užil si start za 44 mega, ale s ohledem na vybuzené fandy původních filmů se dá očekávat, že výnosy půjdou rychle dolů.

Za mořem se tak překoná z případných milníků jen stovka a podobnou sumu lze očekávat i ze zbytku světa. Jasně, reakce diváků jsou nad očekávání pozitivní a i americká kritika dává lehký palec nahoru (na rozdíl třeba od MrHlada), ale i tak to budou celkem napjaté matematické úlohy, aby z nich vyšlo, že se vyplatí v Hunger Games pokračovat v téhle linii. Zhruba 130 milionů dolarů z rozpočtu a nemalé náklady na marketing a distribuci by totiž vyžadovaly výrazně vydatnější dolarovou injekci. Ale… fiasko to není, tak uvidíme.

 

Je docela bizarní, že Disneyho Marvels můžou i takovýhle výsledek jenom závidět. Studio Marvel totiž nalilo do své nové ženské týmovky (to je fakt WTF) 250 až 300 milionů dolarů po přetáčkách (další WTF) a teď jen zírá na to, jak málo jeho nový blockbuster někoho zajímá. Přitom se mohl zeptat… třeba nás. Nebo kohokoliv. A každý by nejspíš připomněl, že se Captain Marvel svezla k miliardě hlavně jako přemostění parádní Infinity War s famózními Avengers: Endgame. Takže neradno přeceňovat.

Jenže tohle si hlavouni nespočítali, a tak koukají na katastrofální sešup tržeb jak u druhé Alenky v říši divů (tam byla jednička miliardová zase díky zájmu o 3Dčko, vzedmutém fenomenálním Avatarem, zatímco dvojka zhasla). I po bídném startu Marvels se kleslo o 78 % na deset mega za druhý víkend a průběžných 65 milionů. V Americe z toho nebude ani kilo, což je prostě skandální! Zbytek světa si sice vede líp, ale i globální mezisoučet za 161 milionů je ostudný a po všech stránkách brutálně prodělečný.

 

Je neuvěřitelné – a právě po Endgame by to netipoval asi nikdo na světě – že novou marvelovku výrazně trumfne v kinech nejen koncertní záznam Taylor Swift (už 244 milionů!), ale ještě o level líp hororově-videoherní fanservis Pět nocí u Freddyho. Ten sice rovnou „dropnul“ i na internet, ale tržby to zásadně nepostihlo, protože aktuálních globálních 272 milionů je prostě famózních. Dvojka se nějak do dvou let upeče, to je jasné.

Deset mega Marvels o tomhle víkendu na děleném bronzu dorovnala výrazně menšinová novinka – horor Den díkuvzdání aka Thanksgiving Eliho Rotha. Ten se ujal se solidními deseti miliony a může se těšit na prodloužený víkend právě na počest Díkuvzdání. Spousta diváků by mohla do kina zabrousit ironicky v rámci souběžného svátku v kalendáři a i díky solidním ohlasům i recenzím by levný grindhouseovský masakr mohl přisypat ještě hezké peníze. Mělo by z toho být v souhrnu nějakých čtyřicet milionů celosvětově, což není pro skromný krvák marný výsledek.

 

Do žebříčku se vešla ještě Elvisova Priscilla s průběžnými sedmnácti miliony a Scorseseho Zabíjáci rozkvetlého měsíce, kteří už začnou záhy zbrojit na prosincovou (nejspíš) streamovací premiéru s aktuálními 165 miliony z celého světa v kapse. 

Dva menší uvolněné filmy si pak ještě připsaly něco málo přes dva a půl mega za víkend: Parádně hodnocené indiečko The Holdovers od tvůrců Bokovky je držák a díky propadu o pouhých 18 % se posunulo už na osm milionů z amerických kin. Oscarové nominace za nej film a původní scénář bych při průměrném hodnocení kritiků i diváků 8,4 z 10 považoval za jisté.

 

A pak je tu ještě fotbalová oddychovka Taiki Waititiho Jeden gól. Na klasiku jako Kokosy na sněhu to bohužel úplně nevypadá, protože dlouho odkládaná bžunda má po odfláklé kampani slabé recenze, průměrné divácké ohlasy i mizerné tržby. Škoda. Ale my se nepokrytě radujeme, že „humorista“ Waititi mezitím stihl položit režii Thora 5!

Kompletní žebříček tržeb tady.

Za týden se dočkají více kin právě The Holdovers a pokusí se prosadit i jiná ambiciózní artovka Saltburn. Hlavně je ale otázkou, jak moc Napoleona Ridleyho Scotta rozemele disneyovka Přání!

Komentáře
VŠECHNY KOMENTÁŘE (15)
© copyright 2000 - 2024.
Všechna práva vyhrazena.

Registrace

Nemáte svůj účet? Registrací získáte možnosti:
  1. Komentovat a hodnotit filmy a trailery
  2. Sestavovat si žebříčky oblíbených filmů a trailerů
  3. Soutěžit o filmové i nefilmové ceny
  4. Dostat se na exklusivní filmové projekce a předpremiéry

Zapomenuté heslo

Pokud jste zapomněli vaše heslo nebo vám nedorazil registrační e-mail, vyplňte níže e-mailovou adresu, se kterou jste se zaregistrovali.

Přihlášení


Registrace