Užíváním této stránky souhlasíte s všeobecnými podmínkami.
Tato stránka používá cookies.

Téma: Avengers 5 se hroutí. Kudy vede cesta ven?


ikona
KarelR
avengersdeadpoolfantasticka čtyřkakevin feigelokishang-chispider-manwolverine
Kevin Feige se vrací k rýsovacímu prknu. Na co si u něj musí dát pozor? 

„V mnohovesmíru se to trochu zamotalo“, tvrdí Watcher v traileru druhé série Co kdyby...?, jenž dorazil na internet včera odpoledne. Pokud se chcete vrátit do časů, kdy bylo MCU hravé a nápadité, vřele ho doporučuji. Na hrané frontě se totiž dějí čím dál tím smutnější veletoče – a ne, nemyslím tím nástup soňácké Madam Web, jejíž tříminutové upoutávce se internet podle očekávání vysmál.

To, že příští rok uvidíme kromě Deadpoola tři marvelovské přílepky (Madam WebLovec Kraven, Venom 3), jež si vyžádají tunu klasického vysvětlování „ale tohle nejsou filmy od Feigeho!“, se v komiksovém studiu určitě neřeší. Proč? Protože se všichni soustředí na situaci s Kangem, která právě eskalovala na další level.

Autorka knihy MCU: The Reign of Marvel Studios se nedávno rozpovídala o tom, že byl hlavní padouch Mnohovesmírové ságy víceméně zrušen. Zčásti proto, že byl divákům tak nějak jedno, zčásti kvůli soudním problémům jeho představitele Jonathana Majorse. Jejím argumentem bylo vyhození Jeffa Lovenesse, scenáristy Ant-Mana 3, jenž dlouho pracoval na Avengers 5. A nyní přichází další dílek do antikangovské skládačky, jímž je odklizení režiséra Daniela Destina Crettona.

Autor Shang-Chiho, jedné z nejvíc fajn marvelovek „éry po Endgame“, se k vysněné práci dostal v červenci 2022, tedy chvíli po průšvihu s Thorem 4. To ještě v Marvelu věřili, že všechno spasí Black Pantherem 2 nebo Ant-Manem 3, místo chválených tref ale přicházela jedna facka za druhou. Ničemu nepomohly ani seriály (She-Hulk a Tajná invaze, au!) a nyní jsme v bodu obratu, kdy se z Marvels stal největší propadák z MCU, zatímco je hrstka lidí nadšená z toho, že se náramně povedla druhá série Lokiho.

Tahle dvojice projektů krásně ilustruje současnou marveláckou situaci, která nemá daleko ke Star Wars. Feige jako by sundal nohu z plynu a rozdával náhodné projekty každému, kdo se o ně přihlásí. Schopnější tvůrci přitom ze svojí šance vytřískají něco povedeného (Loki, Andor), zatímco slabší kusy něco splácají, shrábnou výplatu a běží o dům dál (vyberte si).

Cretton u Marvelu údajně zůstává (natočil první dva díly seriálu Wonder Man a nyní přesune svou pozornost ke dvojce Shang-Chiho), takže nejde o nějaký zásadní rozchod. Zrušení jeho verze Avengers 5 je však dalším jasným signálem, že se v Marvelu příští rok budou dít velké věci. Ať už bude Kang přeobsazem, nebo zcela odsunut na vedlejší kolej (k čemupak asi je trademark Avengers: Eternity Wars?), ve trojce Deadpoola by se měl jasně vytyčit nový směr kupředu. A začíná být čím dál tím jasnější, že jím musí být návrat ke kořenům aneb nostalgie, nostalgie a nostalgie.

Ne náhodou se po Tobeym Maguireovi do MCU nakvartýruje i Hugh Jackman, jehož Wolverine by rozhodně neměl skončit po jednom filmu. Společně s ním se má v Deadpoolovi 3 vrátit i většina staré mutantí party, jejíž comeback byl nakousnut už dvakrát. Upřímně nechápu, proč je takový brajgl kolem potitulkové scény Marvels (POZOR, SPOILERY), v níž navštívíme x-menovskou realitu s Beastem z Posledního vzdoru (Kelseymu Grammerovi je 68 let, takže se vsadilo na digitální fazónu). Prvním krokem zpět k singerovské éře totiž byla už dvojka Doctora Strange s Profesorem X.

X-Meni (ať už v jakékoliv finální podobě) budou v následujících letech opěrným bodem číslo jedna. Marvel hodlá zmíněnou nostalgii jistě stáčet po litrech a kombinovat slavné hrdiny ze všech ér tak, aby maximalizoval efekt „na tohle musíme do kina, protože tam bude xy“. Příběhové linky pak nejspíš budou vlát někde v pozadí tak, aby umožnily spoustu potkávaček, do nichž zásadně promluví trumf číslo dvě – Fantastická čtyřka.

Komiksový tým, který dal Marvelu v roce 1961 revoluční a dodnes vytěžovanou podobu, byl stejně jako X-Meni nakousnut ve dvojce Strange. Mr. Fantastica si tam zahrál John Krasinski, bohužel však šlo jen o fandovské pomrknutí a primární tým bude vypadat jinak. Aktuálně by se měl Reedem Richardsem stát Pedro Pascal, jenž roli zdědil po odmítnutí Adama Drivera a Jakea Gyllenhaala, a jako Sue Storm se zneviditelní Vanessa Kirby, která roztomile mlžila na premiéře Napoleona. Prý si máme počkat na oficiální oznámení od Marvelu, jež určitě rozkryje, kdo se nakonec představí jako Human Torch (Joseph Quinn?), The Thing (Ebon Moss-Bachrach?) a Galactus (Javier Bardem?).

Fantastická čtyřka je v každém případě ideálním materiálem do MCU. První celovečerní inkarnace nebyla moc dobrá, ale lidé si ji pamatují, a ta druhá byla přímo tragická a naštěstí ji skoro nikdo neviděl. Matt Shakman (WandaVision) má tedy velkou šanci udělat Fantastickou čtyřku poprvé správně, což by vzhledem k tomu, že ji diváci dobře znají, ale zároveň jí nejsou přesycení a nekřičí „bez Ioana Gruffudda ani ránu!“, mohlo vést k pořádnému hitu.

A právě ten teď Marvel potřebuje jako sůl. Super Mario Bros. ve filmu a Barbie jasně ukázali, že se dnes miliardová šleha vyrábí slušným celovečerákem podle známého brandu, který působí jako svěží a zábavná událost, zatímco přináší minimum diváckého rizika. Fantastická čtyřka by tuhle škatulku měla naplnit bezezbytku, a jakmile se její hrdinové začnou potkávat s X-Meny a Avengers, může z toho Marvel spokojeně žít další řadu let.

Nejklíčovějším testem přitom bude pětka Avengers, která musí nabídnout správný mix superhrdinů (o co, že v tuhle chvíli není definitivně určený), jenž vrátí do kin starší a po Endgame ztracenou diváckou cílovku. Ať už se vybraná parta bude nakonec rvát s kýmkoliv (zvěstem o Doctoru Doomovi bych zatím příliš nevěřil) a ať už se dostaví i Iron Man, Kapitán Amerika a Black Widow, nebo jsou tyhle drby mimo, stěžejní bude znovu najít tón, jenž nabídl třeba Spider-Man: Bez domova.

Nepřepálený humor, nostalgie, příslib nových přátelství slavných postav. Dohrabat se k výkřikům „Marvel je zpátky!“ není zas tak těžké už proto, že miliony lidí vlastně MCU pořád mají rádi a chtějí, aby se mu dařilo. Stačí se podívat na finále druhé série Lokiho, které má na ČSFD i po tisícovce hodnocení 95 % – a to prosím jde o vcelku komorní žánrovou hříčku. Dějí se v ní ale důležité věci, perfektně se těží oblíbená postava a na každém záběru je vidět, že všichni za kamerou i před ní prostě chtěli, aby si fanoušci z jejich práce sedli na zadek.

Tohle nadšení by se mělo vrátit do veškeré marvelácké tvorby, která mimochodem ustupuje od kompletní provázanosti. Seriál Echo bude mít v lednu premiéru pod bannerem Marvel Spotlight, který má označovat příběhy, jež nejsou potřeba ke sledování celého MCU (jako třeba zmíněný Wonder Man). Odstartovat tohle rozpojení spin-offem postavy, která se doslova představila v Hawkeyovi a má velmi blízko ke Kingpinovi a Daredevilovi, je náramně vtipný paradox (totálně odříznutý Moon Knight jen kroutí hlavou). Feige ale očividně dostal povolení vykašlat se na milion seriálů pro Disney+ a vrátit se k filmovým základům, jež se za poslední čtyři roky rozpadly na prach.

Snad tedy opravdu skončí záplava nedůležitých streamingových „událostí“ a potitulkových scén, které lákají na armádu nových postav (Starfox, Herkules, Clea, Hulkův syn... mám pokračovat?), a znovu nastoupí promyšlená a pečlivě dávkovaná komiksová radost. Marvel si vyhradil spoustu času na to, aby si vytyčil jasné cíle, spravil nadcházející filmy a ulovil důležité herce – a má paradoxně kliku i v tom, že se od Marvels jde odrazit jedině nahoru. Následujících pár let to ještě bude skřípat, 1. května 2026 (uf) bychom ale mohli vycházet z peckových Avengers 5 a říkat si, že je Marvel po sedmi letech temna zpátky na koni. Naděje přece vždycky umírá poslední, no ne?

Komentáře
VŠECHNY KOMENTÁŘE (73)
© copyright 2000 - 2024.
Všechna práva vyhrazena.

Registrace

Nemáte svůj účet? Registrací získáte možnosti:
  1. Komentovat a hodnotit filmy a trailery
  2. Sestavovat si žebříčky oblíbených filmů a trailerů
  3. Soutěžit o filmové i nefilmové ceny
  4. Dostat se na exklusivní filmové projekce a předpremiéry

Zapomenuté heslo

Pokud jste zapomněli vaše heslo nebo vám nedorazil registrační e-mail, vyplňte níže e-mailovou adresu, se kterou jste se zaregistrovali.

Přihlášení


Registrace