Užíváním této stránky souhlasíte s všeobecnými podmínkami.
Tato stránka používá cookies.

První reakce: Jak se povedl válečný Napoleon Ridleyho Scotta?


ikona
do_Od
Joaquin PhoenixNapoleonprvní reakceRidley ScottVanessa Kirby
Jak dopadl Scottův očekávaný velkofilm? 

Ridley Scott se brzy zase vrátí na plac druhého Gladiátora. 90 minut už má sestříhaných a 90 mu údajně ještě zbývá. Mezitím si ale může mnout ruce, zdá se, že mu totiž vyšel další z jeho vysněných projektů. Biografie Napoleona, slavného francouzského vojevůdce, s Joaquinem Phoenixem a Vanessou Kirby v hlavních rolích, má za sebou totiž čerstvě světovou premiéru v Paříži no a první reakce na film jsou víc než kladné.

Aktuálně má Scottova novinka na Rottenech 79 % s průměrným hodnocením 7,9/10, což se náramně podobá přijetí jeho předchozího snímku Poslední souboj (zastavil se na 85 % a 7,3/10), který jsme na MovieZone v roce 2021 vyhlásili za druhý nejlepší film roku hned po báječné Duně. Bude se historie opakovat, tentokrát bez písků z Arrakisu? Kdo ví. Zahraniční kritici nicméně nešetří chválou.

Podmanivé herecké výkony střídá strhující vizuální zpracování dobových válečných střetů a mezi tím vším se zkušenému vypravěči navíc daří zachycovat Napoleonovu vrtkavou osobnost, od výbuchů vzteku, přes šarmantní intrikování, až po nečekanou zranitelnost. Phoenix je ve svém ztvárnění komplikované historické osobnosti skvělý a překvapivě vtipný. Někteří pak dokonce zašli tak daleko, že snímek označili za režisérův nejlepší od Gladiátora...

Každopádně našlo se i pár záporů. Tak předně vydatná stopáž, která opět otestuje diváckou trpělivost (film má 158 minut, režisérká verze přitom chce atatakovat skoro dvojnásobek). Stejně tak je film ve snaze polapit širší kontext tohoto dějinného období až příliš ambiciózní pro svoje vlastní dobro, jinými slovy toho zkouší říct zbytečně mnoho a ztrácí soustředění. To je ale zhruba vše. Jinak na nás údajně čeká zkrátka napínavá historická freska od jednoho z nejlepších filmařů odcházející generace, která si rozhodně zaslouží být viděna na velkém plátně. No, my v kině asi chybět nebudeme, co vy? 

© copyright 2000 - 2024.
Všechna práva vyhrazena.

Registrace

Nemáte svůj účet? Registrací získáte možnosti:
  1. Komentovat a hodnotit filmy a trailery
  2. Sestavovat si žebříčky oblíbených filmů a trailerů
  3. Soutěžit o filmové i nefilmové ceny
  4. Dostat se na exklusivní filmové projekce a předpremiéry

Zapomenuté heslo

Pokud jste zapomněli vaše heslo nebo vám nedorazil registrační e-mail, vyplňte níže e-mailovou adresu, se kterou jste se zaregistrovali.

Přihlášení


Registrace