Užíváním této stránky souhlasíte s všeobecnými podmínkami.
Tato stránka používá cookies.

Téma: Komiksové filmy roku 2024 aneb připravte se na hodně bolesti


ikona
KarelR
deadpoolhugh jackmanjoaquin phoenixjokerkravenlady gagamadame webryan reynoldstom hardyvenomwolverine
Máte pocit, že letošní rok nebyl na komiksárny úplně silný? V tom případě si držte klobouky, pojedeme dost z kopce. 

Letos mělo premiéru osm komiksových filmů a ještě nás čeká Aquaman. Zhruba dva zářezy dopadly dobře (kreslený Spider-Man a Strážci Galaxie 3), jinak ale šlo převážně o utrpení (Ant-Man 3, Asterix a Obelix: Říše středu, Shazam 2, Flash, Blue Beetle, Marvels). Vcelku rozmanitá nabídka vedla ke spoustě očekávaných zklamání a finančních průšvihů, což Marvel i DC řeší velkou pauzou.

Příští rok proto dostaneme jen jeden film z MCU (čtyřka Kapitána Ameriky i Thunderbolts se odsouvají na rok 2025) a nula filmů z DC vesmírů, jelikož staré DCEU končí Aquamanem 2 a nové DCU začne až v červenci 2025 restartem Supermana. Na první pohled to tedy vypadá, že si od komiksovek výrazně oddechneme – a do velké míry je to pravda. Při bližším zkoumání kalendáře premiér ale zjistíte, že superhrdinské vakuum výrazně doplní novinky z SSU aka Sony's Spider-Man Universe.

Vysmívané „spider-manovské univerzum bez Spider-Mana“, jež zatím čítá tři filmy (Venom, Venom 2 a Morbius), se dlouhodobě snaží nalepit na MCU a těžce se mu to nedaří. Příští rok ale zdvojnásobí svůj záběr a dozajista nabídne spoustu nových argumentů, proč už by Hollywood měl dát od superhrdinů ruce pryč.

Fanoušky papírových sešitů každopádně čeká chudý rok, kdy bude často lepší se kinu obezřetně vyhnout. Jen si projděte celou novou superhrdinskou nabídku, z níž... v nejlepším případě vypadne jeden dobrý film?

Madame Web
Premiéra: 14. února 2024

Na Valentýna určitě vyražte do Aera, ať už tam poběží cokoliv. Alternativou totiž bude komiksovka Madame Web, která vystřelí soňácké parazitování na úplně nový level. Jestli jste si mysleli, že je koncept pavoučích mnohovesmírů po trojce Spider-Mana a dvojici animáků vyčerpaný, scenáristé Posledního lovce čarodějnic, Bohů Egypta a Morbia se vás pokusí přesvědčit o opaku.

Ano, právě jim v Sony svěřili film s dvojicí hrdinek, které můžou přepínat mezi vesmíry a cestovat časem. Madame Web (Dakota Johnson) a Spider-Woman (Sydney Sweeney) tak nespíš budou potkávat různé Petery Parkery (jednoho z nich by mohl hrát Adam Scott) a my se budeme chytat za hlavu, protože... scenáristé Morbia napsali další komiksovku! Režisérka S. J. Clarkson, která natočila pár dílů Jessicy Jones nebo Defenders, snad ani nemá jak zachránit situaci... pokud to celé nebude mít hodinu a půl jako Marvels a nikomu to moc neublíží.

Deadpool 3
Premiéra: 25. července 2024

Nejvýdělečnější komiksovkou roku 2024 zřejmě bude trojka Deadpoola. Hugh Jackman se v ní totiž vrací jako Wolverine a, ehm, Jennifer Garner jako Elektra. Správně z toho usuzujete, že se znovu ponoříme do rozlehlého mnohovesmíru, tentokrát ale s jasným směřováním k Avengers 5, kde by Deadpool a Wolverine (chcete-li věřit nepodloženým drbům) mohli hrát stěžejní role.

Příběh filmu se totiž (znovu podle totálních drbů) točí kolem verbování superhrdinů, které chce organizace TVA ze seriálu Loki poslat do boje s Kangem. Možná i proto nás čeká záplava cameo roliček (spekuluje se o většině obsazení původních X-Menů) a humorných odboček, jež se snad v režii Shawna Leviho (Free Guy, Projekt Adam) nepromění v nepřetržitý fan service bez hlavy a paty. Taky se spíš bojíte, než abyste se těšili?

Lovec Kraven
Premiéra: 28. srpna 2024

Ať už Deadpool 3 dopadne jakkoliv, na konci srpna na něj určitě budeme vzpomínat s láskou. Po sedmi letech příprav totiž do kin konečně vtrhne Lovec Kraven, další padouch/antihrdina, jehož studio Sony pro jistotu hodilo do herního Spider-Mana 2. Ultimátní zabiják, jenž se proslavil ve skvělém komiksu Kravenův poslední lov, dostal tvář Aarona-Taylora Johnsona a za kameru usedl vcelku schopný J. C. Chandor (Vše je ztraceno, Trojí hranice). Bude to ale stačit na povedený film?

Nenechte se vysmát, viděli jste trailery, ne? Sony splácalo další béčkovou blbinu, která nádherně pasuje po bok Venoma a Morbia. Zvěsti o rozpočtu 130 milionů jsou doufám jen vtip, protože se jedná o eRkovou záležitost (!), jejíž hrdina získá superschopnosti poté, co mu do těla pronikne kapka lví krve. Jako by se scenárista tří Equalizerů a jeho následovníci, kteří napsali spin-off Mužů v černém nebo filmové Uncharted, ani nesnažili!

Joker: Folie à deux
Premiéra: 3. října 2024

Kvalitativně bude největší komiksovou jistotou roku 2024 druhý Joker – film, který si Warneři vydupali čistě proto, že jednička stála 55 milionů a vydělala miliardu. Kdo ví, kolik dali Joaquinu Phoenixovi a Toddu Phillipsovi za pokračování očividně uzavřeného příběhu. Musel to ale být pořádný balík doplněný absolutní kreativní svobodou.

Možná i proto bude Joker: Folie à deux muzikálem za 150 milionů, v němž Lady Gaga hraje Harley Quinn. Víc o téhle novince zatím nevíme, počítejte ale s tím, že rozhodně nepůjde o divácky vstřícnou rychlokvašku bez ambicí. Phoenix a Phillips stoprocentně využijí všechnu volnost, kterou dostali, takže je na místě spíš strach z toho, zda až příliš nevykročí z komfortní zóny mainstreamového publika.

Venom 3
Premiéra: 7. listopadu 2024

No a lahodná tečka na závěr! První Venom stál 100 milionů dolarů a vydělal 856 milionů, takže logicky dostal sequel. Ten stál 110 milionů a vydělal půl miliardy, účetní si tedy poznamenali, že tržby spadly téměř o polovinu, i přesto však doporučili natočit trojku. Ta by konečně mohla být ztrátová, jejímu vzniku ale jednoduše nic nezabránilo, protože si Tom Hardy někam musí chodit pro velkou výplatu.

O příběhu velkého finále trilogie zatím nic nevíme (haha, jako by na něm záleželo), připravte se však na to, že jde o režijní debut Kelly Marcel, scenáristky Padesáti odstínů šedi a prvních dvou Venomů. Věštění z křišťálové koule mi tudíž říká, že bude Mr. Hlad na novinářské projekci solidně trpět a zuřivě vás odrazovat od návštěvy kina... aby ta čtyřka náhodou přece jenom nevznikla!

Chápu, že slovo těšit je v případě téhle nabídky lehce ošemetné, takže... na které ze zmíněných filmů vyrazíte do kina? A který bude podle vás nejhorší? Dejte jako tradičně vědět v diskuzi a doufejme, že velká komiksová pauza Hollywoodu jen a jen prospěje.

Komentáře
VŠECHNY KOMENTÁŘE (30)
© copyright 2000 - 2024.
Všechna práva vyhrazena.

Registrace

Nemáte svůj účet? Registrací získáte možnosti:
  1. Komentovat a hodnotit filmy a trailery
  2. Sestavovat si žebříčky oblíbených filmů a trailerů
  3. Soutěžit o filmové i nefilmové ceny
  4. Dostat se na exklusivní filmové projekce a předpremiéry

Zapomenuté heslo

Pokud jste zapomněli vaše heslo nebo vám nedorazil registrační e-mail, vyplňte níže e-mailovou adresu, se kterou jste se zaregistrovali.

Přihlášení


Registrace