Užíváním této stránky souhlasíte s všeobecnými podmínkami.
Tato stránka používá cookies.

Komiksovka Marvels propadla i v českých kinech. Smetla ji romantika Jak přežít svého muže


ikona
Thomas
jak přežít svého mužekinomaniakmarvelspět nocí u freddyhotlapková patrolatržby
Nová marvelovka netáhne ani v českých kinech. Diváci raději vsadili na novou romantiku. 

Tomáš Vyskočil alias Thomas z webu Kinomaniak je odborník na tržby domácích filmů. A každý týden vám o nich bude psát na MovieZone.

Stejně potupně jako v USA dopadla i u nás tvrdě na zem novinka Marvels. Nejenže je daleko za čísly prvního dílu Captain Marvel či dalších snímků ze série Marvel Cinematic Universe, ale ve víkendovém žebříčku ji porazila česká romantická komedie Jak přežít svého muže. Tohle zabolí. Podobně jako v USA, a vlastně i zbytku světa, si také u nás superhrdinky z Marvels nepěkně natloukly a zůstaly daleko za očekáváním v tom, kolik lidí si na ně najdu cestu první víkend. Konečně číslo zní nakonec 30 tisíc diváků a stačilo to pouze na druhé místo víkendového žebříčku. 

To je pětkrát (!) méně, než bylo zvědavo za stejné období před čtyřmi roky na Captain Marvel a jedná se o nejnižší český otevírák MCU od dob prvního Ant-Mana. Nepadlo se tedy na úplné dno jako v USA, kde Marvels přeskočil i 15 let starý Neuvěřitelný Hulk. Jenže to zejména z důvodu, že u nás se na první marvelovky první roky chodilo velmi skromně a teprve s prvními Avengers to začalo být trochu zajímavější. Marvels mají zkrátka na kontě jeden z nejhorších marveláckých startů a je velmi pravděpodobné, že se nepodaří překonat ani hranici 100 tisíc diváků, což se stalo u nás MCU naposledy v roce 2011 s prvním Thorem. Na rozdíl od USA také může ženskou týmovku u nás potěšit, že neklesla první víkend pod DC konkurenty jako Flash či Blue Beetle. Black Adam u nás však loni na podzim otevřel za dvojnásobek.

Jedná se také po hodně dlouhé době o MCU film, který u nás neotevřel jako číslo 1 žebříčku. Jeho přemožitelem byla – jak jinak – česká romantická komedie Jak přežít svého muže. 35 tisíc diváků patří spíše mezi ty lepší letošní národní otvíraky, sice až za Ostrovem či Přání k narozeninám, ale daleko před slabšími příspěvky jako Dvě slova jako klíč či Život pro samouky. Tady je naopak 100 tisíc diváků vzhledem k obvyklé vytrvalosti českých romantik jistota. Uvidíme, zda si poradí s předvánoční tematickou konkurencí a bude chtít opanovat žebříček i nadále. Česká novinka zametla bez rozdílu žánru se zbytkem domácích zástupců, kteří popadali v průměru až o polovinu. Nejvíce utrpěli Bratři, kteří tím ztratili sympatický tah na metu 100 tisíc diváků a musí vydržet ještě týden či dva, než k ní doputují. Naopak šampaňské za překonání této hranice slaví aktuálně Bod obnovy. Stejně ambiciózní Úsvit je zatím na polovině a nevypadá to, že by se měl už dál podstatně hýbat. Ostudně málo lidí chodí druhý víkend po premiéře na hororovou komedii Přišla v noci.

Marvelovka mimochodem jen těsně nepadla až na třetí příčku víkendu, protože hororová senzace Pět nocí u Freddyho druhý víkend po premiéře hlásí 26 tisíc diváků, takže klesla u nás „jen” o 62 %, v USA s týdenním předstihem tohle skóre bylo mnohem horší. Freddy u nás vyděsil celkem více než 114 tisíc diváků a má ještě čas a energii nasbírat do konce listopadu dalších pár desítek tisíc. Nenechal se vůbec rozhodit hororovou novinkou Před pikolou, za pikolou, na kterou bylo zvědavo jen cca 1500 diváků. Strašidelnou atmosféru má v žebříčku ještě stále vytrvalý Kenneth Branagh a jeho Přízraky v Benátkách, tam se možná podaří i 50 tisíc diváků celkem. A co se týče dalšího slavného režiséra, Martin Scorsese a jeho Zabijáci rozkvetlého měsíce sympaticky sbírají nenápadné tisícovky okolo desátého místa a volně se přehoupli přes 50 tisíc. Fajnšmekrovská novinka Umění jíst a milovat nadchla dle očekávaní zhruba 2,5 tisíce nejvěrnějších a budeme ji v žebříčku vídávat zřejmě jen pár týdnů někde ve druhé desítce.

Zbytek v TOP 20 tvoří dětské filmy. Zbytek je možná ale příliš skromné slovo, protože se tam aktuálně procpalo hned osm animáků. Očekávání překonává Kouzelná Beruška a Černý kocour, po sympatickém startu minulý víkend klesla jen o 18 % a přidává dalších 15 tisíc diváků. V patách jí je nezastavitelná Tlapková patrola, která si připočetla dalších 14 tisíc diváků a celkově už jich přepočítává 307 tisíc. V celoroční návštěvnosti se dosud jedná o letošní číslo sedm a Tlapkové patrole chybí jen pár tisícovek od posunu na číslo šest před český Ostrov. K Super Mariovi (380 tisíc) je to ale zatím ještě daleko.

Proti této dvojce se ostatní animáky prosazují hůře, povídat by mohl český zástupce Tonda a Slávka, který hlásí pokles 38 % a zatím nejsme ani na 20 tisících divácích. Tuhle metu už béčkové animáky typu Strašidlo Cantervillské nebo Esa z pralesa 2 překonaly a úspěšně ubírají diváky české novince. V druhé desítce ještě bojuje pixarovka Mezi živly, ale musela se v celkových číslech (302 tisíc) sklonit před Tlapkovou patrolou. Zcela bez šance byla náročnější francouzský animák Nina a ježkovo tajemství, který otevřel jen s necelou tisícovkou diváků.

Kompletní žebříček tržeb zde

V předpremiéře se také hezky uvedli třetí Trollové (6 tisíc diváků), ti však na ostro startují až tento čtvrtek a budou patřit k favoritům. Druhou větší novinkou týdne je restart kdysi superúspěšné série Hunger Games s prequelovým titulem Balada o ptácích a hadech. Uvidíme, zda diváci na tuto sérii ještě nezapomněli. Kdo nechce komerci, na prodloužený listopadový víkend může vyrazit na ambicióznější filmy jako německá Hudba či finské Karaoke blues. České Bratry doplní ve čtvrtek dokumentární Útěk do Berlína mapující opět útěk bratrů Mašínů. A drama Její tělo bude popisovat skutečný příběh české sportovkyně, která po vážném zranění uspěla ve filmech pro dospělé.

Komentáře

  • Do této diskuze ještě nikdo nepřispěl, buďte první.
VSTOUPIT
© copyright 2000 - 2024.
Všechna práva vyhrazena.

Registrace

Nemáte svůj účet? Registrací získáte možnosti:
  1. Komentovat a hodnotit filmy a trailery
  2. Sestavovat si žebříčky oblíbených filmů a trailerů
  3. Soutěžit o filmové i nefilmové ceny
  4. Dostat se na exklusivní filmové projekce a předpremiéry

Zapomenuté heslo

Pokud jste zapomněli vaše heslo nebo vám nedorazil registrační e-mail, vyplňte níže e-mailovou adresu, se kterou jste se zaregistrovali.

Přihlášení


Registrace