Užíváním této stránky souhlasíte s všeobecnými podmínkami.
Tato stránka používá cookies.

První dojmy: komiksárna Marvels


ikona
do_Od
Brie LarsonCaptain MarvelMarvelMarvelsMCUMs. MarvelSamuel L. Jackson
Girl power od Marvelu aneb tudy fakt ne?  

Sešli jsme se na Marvels v překvapivě hojném počtu. Ne proto, že bychom se na to snad těšili, ale spíše ze zvědavosti, jak dlouho odkládaná holčičí týmovka vlastně dopadla, jestli to bude opravdu taková bída, jak ukázky některým napovídaly, případně jestli se za blížícím se propadákem (který je nevyhnutelný tak či tak) neschovává přece jen dobrý film, které Marvelu už opravdu dlouho (když nebudeme počítat labutí píseň Jamese Gunna) schází. Výsledek? Posuďte sami...

Jak to vidí Mr. Hlad:

Skutečně zásadní nebo dobrou marvelovku asi nečekal nikdo, takže o zklamání se v případě Marvels mluvit nedá. Je to prohra, v jistých směrech dost velká, ale na druhou stranu taková sympaticky tradiční. To znamená, že tu jsou prvky, které fungují (akční scény, občas ústřední trio), prvky, které nefungují (evidentně se tu hodně stříhalo a chybí scény, kdy si hrdinky jednoduše povídaly) a momenty, kdy už se to stává lehce bizarní podívanou. Na druhou stranu po skoro až úchylném čtvrtém Thorovi a naprosto nefunkčním Ant-Manovi, je to jistý návrat do vod tradičních komiksových blockbusterů.

Ten sice nevyšel, ale mám z Marvel alespoň pocit, že studio pochopilo, že osobitost potěší, jenže se s ní musí nakládat opatrně, a tak začalo brzdit. A navzdory tomu, že si nabilo u Marvels hubu, vlastně jsem z kina odcházel s pocitem, že příště by se přeci jen mohli tihle superhrdinové postavit na jistější nohy. Na druhou stranu je smutné, že mě těší to, že Marvels jsou jen špatný film a ne totálně nezvládnutá a neukočírovaná autorská vize. Vidět to však nemusíte, pokud nejste cílovka – v tomhle případě třináctiletá holka – nebo militantní fanoušek koček. 

 

Jak to vidí Rimsy:

Is This Cinema? Budeme s Martym zajedno a můžeme v klidu říct, že ne. Marvels jsou jiná marvelovka, než na jaké jsme byli v poslední dekádě zvyklí. Nejde o zásadní událost, kterou byste z hlediska diváckého zážitku či důležitosti pro vývoj filmového multiversa neměli minout; spíše jde ve své jednoduchosti, překotnosti a naivitě až o staromilskou komiksovku – rychle plynoucí oddychovku, se kterou můžete v kině zabít hodinu a půl a nic moc od ní nechcete.

V tuhle chvíli sám nevím, jestli je to dobře nebo špatně. Zbytečnost a banálnost hlavní příběhové linky o (překvapivě) záchraně vesmíru i nenápadnější linie o nutnosti nápravy charakterových vad hlavní hrdinky musela být jasná i tvůrcům, a tak děj rozmělnili dvěma sekvencemi za hranou sebeparodie. Jak vážně pak může divák brát film, který nebere vážně ani sám sebe?

Hrdinné trio je celkem fajn, efekty nejsou tak ošklivé, jak jsme viděli v několika posledních komiksovkách (i když hlavně z dílny DC) a jejich pichlavé, rádoby vtipné dialogy cílovku teenagerů snad i trochu pobaví. Zamrzí hlavně slabá záporačka a přehršel pseudofyzikálních keců, snažících se aspoň naoko zakrýt nesporný fakt, že postavy mohou kdykoli udělat cokoli. Hlavně se ale lituju všechny nebožáky, kteří poctivě sledují všechny marvelovské seriály, aby se pak dočkaly zužitkování postav ve „spektáklech“, jako je tenhle. 

Jak to vidí Spooner:

Dostal jsem svým způsobem to, co jsem čekal. A taky se toho bál. The Marvels je v podstatě nenáročným komiksovým výplachem pro 13leté holčičky, kde pořád musí být nějaká akce, infantilní vtipy, Ms. Marvel do toho musí hystericky pištět a aby toho nebylo málo, dostaneme i tunu koťat. Ano, mít doma na zdi plakát Taylor Swift a mezi oblíbenými filmy mít Cool Girl!, asi jsem spokojen. Jenže takhle špatně na tom naštěstí ještě nejsem, takže jsem před sebou viděl jen naprosto matnou marvelovku, která mi svým „zážitkem“ připomněla spotřební netflixovku, v níž se vlastně nikdo moc nesnaží. Jen se prostě musí něco rychle a draze natočit, aby se to šouplo do kin/na stream. A výsledek tomu napovídá.

Akce, během níž se střídají jednotlivé hrdinky, je vlastně docela fajn a plní svůj účel, mezi ústřední trojicí to funguje a závěrečná scéna mi udělala poměrně radost. Jenže vedle toho dostaneme i několik pekelných scén, u nichž nebudete vědět, zda už vás nechce Feige zabít. V mnoha pasážích nás pak čeká střihový a scenáristický patvar, v němž na sebe některé scény logicky nenavazují a vy nebudete tušit, jak se postavy ocitly na určeném místě. Je to zkrátka film, kde se jede na neutrál a o nic žánrově svěžího či převratného se nepokouší. A Marvelu to v této fázi z nějakého záhadného důvodu stačí. Na druhou stranu, je to přeci jen snesitelnější než třetí Ant-Man, u kterého jsem chtěl zvracet po celou stopáž. Tady jsem měl jen párkrát chuť si decentně ublinknout.

Jak to vidí do_Od:

Marvels jsou komiksový film, po kterém člověk docení snad i X-Men Origins: Wolverine. A to jej obecně považuji za fakt nekoukatelnou a především nesoudnou bídu. Jenže právě nesoudnost je to, co má Marvels s tímhle proklínaným spin-offem společné. Ten film totiž není špatně natočený, nemá špatné herecké výkony (vyjímaje hlavní záporačky, to byla trefa mimo), dokonce bych si troufnul říct, že má povedenou akci a po delší době zase kvalitní CGI. Minimálně ve srovnání s třetím Ant-Manem nebo posledními seriály. Ale ten scénář...

Jako nápad postavit jednu celou sekvenci na cizí planetě na tom, že řeč toho národa bude zpěv, vládnout mu bude princ, a jedna z hlavních postav si s ním dá kromě tanečního čísla i duet. UF. Tohle prostě já, a troufám si říct ani většina zbylých diváků, vidět nepotřebujeme. Osobně klidně překousnu zaměření na teenagery (které přichází, ať chcete, nebo ne), ostatně Kamala za mě v tomhle filmu nejlepší postava, a s filmy o ženských superhrdinkách taktéž nemám nejmenší problém (solo Scarlett Witch bych někdy celkem rád viděl, určitě ne v nejbližších letech), ale kam se proboha podělo zaměření na postavy? Kam zmizely nějaké reálné problémy, něco, co mě jako diváka s hrdiny spojovalo?

Mně vůbec nevadí vesmírná dobrodružství a rozšiřování mytologie, ale v jádru to prostě musí mít pořád nějaký příběh, který by nešel vyřešit jednoduše za pět minut podobně jako tady. V tomhle ohledu byl možná Ant-Man díky Kangovi trochu lepší, ve výsledku si ale oba tyto filmy můžou podat ruce jakožto nejhorší zástupci MCU, jací doposud vznikli, protože vám o postavách neřeknou vůbec nic, je to jen kupa atrakcí nalepených na sebe s nulovými dopady na cokoliv. Nezávidím Marvelu tuhle díru, jakou si vykopal, ale Marvels mu bohužel rozhodně k vyhrabání se z ní nepomůžou  spíš naopak.

Recenzi čekejte v nejbližších dnech... a ještě si před ní můžete dát videodojmy.

© copyright 2000 - 2024.
Všechna práva vyhrazena.

Registrace

Nemáte svůj účet? Registrací získáte možnosti:
  1. Komentovat a hodnotit filmy a trailery
  2. Sestavovat si žebříčky oblíbených filmů a trailerů
  3. Soutěžit o filmové i nefilmové ceny
  4. Dostat se na exklusivní filmové projekce a předpremiéry

Zapomenuté heslo

Pokud jste zapomněli vaše heslo nebo vám nedorazil registrační e-mail, vyplňte níže e-mailovou adresu, se kterou jste se zaregistrovali.

Přihlášení


Registrace