Užíváním této stránky souhlasíte s všeobecnými podmínkami.
Tato stránka používá cookies.

Téma: Zklamou Marvels? Na zázraky už přestává věřit i samotné studio


ikona
imf
avengersdisneykevin feigemarvelmarvelstaylor swifttémax-men
Přej si něco, padá hvězda 

Je mi úplně jasné, že spousta z vás bude naříkat nad tím, že lámeme nad Marvels hůl předem. A že se tím řadíme do skupiny webů vedených chlapáky, co to dávají superženám s radostí sežrat. Oficiální tracking 75 až 80 milionů dolarů za víkend však nevychází z přání naštvaných bílých mužů, jde o realistické očekávání branže a potažmo i Disneyho. Ostatně leckteré expertní hlasy posílají Marvels ještě výrazně, opravdu výrazně níž, dokonce třeba až pod úvodních padesát milionů!

Není to mizérie jen ve srovnání s první miliardovou Captain Marvel (ta měla otvírák za 153 mega), je to i další potvrzení tzv. superhero fatigue, divácké únavy superhrdinským žánrem a jmenovitě i marveláckého tanečku mezi časovými liniemi, vesmíry a košatým světem filmů a seriálů.

Po Endgame, vyvrcholení Infinity ságy, jejíž dvojité finále je mimochodem částečně zodpovědné za masivní doping otvíráku Captain Marvel, chybí Kevinu Feigemu směr a drajv. Naopak mu osud i vedení hází trochu klacky pod nohy a z premianta pod křídly velkého studia se - po vzoru pixarovského úpadku - stává spíše horký brambor, s nímž si nikdo neví rady. Celá pátá fáze je potácením se odnikud nikam, řada hrdinů představených v seriálech na Disney+ zatím “nepokračuje” na stříbrné plátno a ona vzájemná provázanost dostává na frak.

Jako by toho nebylo málo, vlivný časopis Variety v čísle z minulého týdne servíruje jako hlavní téma ukázkový sestřel celého MCU, potvrzující stávající obavy a odhalující další zákulisní průšvihy. Patří mezi ně nejen zmatky při natáčení Marvels (ty ostatně ventilovala i sama režisérka Nia DaCosta), ale i prapodivná testovací projekce v Texasu. Marvel totiž veřejné testovací projekce skoro nikdy nedělá a promítat holčičí film s kosmopolitním obsazením v baště republikánů je spíš provokace než pokus o získání validních názorů.

Rozpočet filmu se i kvůli dotáčkám vyšplhal někam k 270 milionům dolarů (Disney se snažil reportovat číslo o sto milionů nižší, ale neoficiální zdroje ho přebily argumenty), což znamená, že film by musel k dobrému spaní producentů utržit podobně jako třetí Strážci galaxie. Všichni už ale víme, jak moc je podobné číslo vzdálené realitě. I díky matným předprodejům, které za Strážci zaostávají o cca 70 %.

Výmluv si Marvel může najít překvapivě mnoho. Jeho hvězdy nemohou kvůli herecké stávce film propagovat. V předprodejích jejich girl power “vykradla” Taylor Swift. A internetoví křiklouni nemají rádi Brie Larson, takže schválně do kina nepřijdou a budou se snažit finanční výsledky nejnovější marvelovky potopit. Rozčarování ze zdánlivě nikým neřízené střely, v jakou se MCU proměnilo, pravděpodobně v powerpointových slidech nebude, ale aktuální zprávy ze světa seriálů na Disney+ naznačují, že si už Marvel průšvih s příliš těsně provázanými multivesmíry uvědomuje.

U příležitosti premiéry spinoffu Echo (10. ledna 2024) totiž vznikne zcela nový label Marvel Spotlight, v němž budou prezentované projekty odtržené od hlavní linie, tzv. kánonu. Polozáporačka Echo ze seriálového Hawkeye si tak bude moci vyřizovat svoje komorní účty a nebude při tom brát na vědomí bojůvky většího MCU. Na jednu stranu by to mohlo tvůrcům uvolnit ruce, ale nepřijde tím Marvel o jeden z největších trademarků, kdy si jednotliví hrdinové mohli vzájemně nahrávat na kasovní smeč?

Symbolické stržení kormidla na poslední chvíli (Echo už je pěkně dlouho natočená) je poměrně matoucí. Přichází navíc v momentě, kdy není do budoucna úplně jistý osud Kanga, resp. jeho představitele Jonathana Majorse, jenž bude na konci listopadu čelit vážnému obvinění u soudu. Marvel navíc kvůli protahovaným stávkám nemá v šuplíku žádné výraznější eso. Stará garda původních Avengers se rozkutálela, nováčci se teprve hledají a očekávaný crazyfest Deadpool 3 čelí odkladům. I kdyby měl někdo od Feigeho zázračný nápad, jak všechno vyřešit (nebo smést ze stolu), bude si muset počkat rok, dva, než ho někdo šikovný zhmotní. Marvel usnul na vavřínech, ztloustnul a zpohodlněl. Teď je z něj jen další zkostnatělé a pomalu reagující oddělení velkého studia. 

Obrovsky rád bych se mýlil. Nechci, aby to teď vypadalo, že už mám napsaný scénář další MarvelZone, nebo snad maluju čerta na zeď. Je však očividné, že Marvel i DC stojí na prahu nové fáze blockbusterových komiksových adaptací. Fáze, kterou už nenačrtne na tabuli sebevědomý Kevin Feige přemýšlející v čím dál tím úspěšnějších pětiletkách, ale bude ji psát divák svou vybíravou peněženkou. 

Marvel v letech 2009-2019 psal další a další kapitoly hollywoodské blockbusterové historie tempem a odvahou, která neměla a jen tak nebude mít obdoby. Teď mají však Feige a spol. kvůli vynucené stávkové pauze v distribučním kalendáři obrovskou díru. Je to průšvih nebo příležitost? Jestli chce Disney s Marvelem dál úřadovat v nejvyšších patrech hollywoodské ekonomiky, bude si chtě nechtě muset nastavit zrcadlo. Opisovat není od koho, žádný zaručený recept na ukočírování podobného ekonomického zázraku neexistuje, takže nezbude než se vrátit zpátky ke kořenům a zkusit podruhé vstoupit do stejné řeky. 

A možná budou mít konečně pravdu ti, co už čtyři roky sýčkují, že Marvel měl svých deset let na výsluní, a teď musí neodvratně zhynout, nebo alespoň zeslábnout, aby uvolnil mainstreamovou korunu někomu jinému. Ještě se tedy neví komu, ale v roce 2000 jsme na premiéře prvních X-Menů taky ještě netušili, co se na nás valí. Po mainstreamovém resetu komiksy nezmizí nadobro, jen už se o nich nebude brebentit od rána do večera, sedm dní v týdnu.

Zní vám to jako rajská hudba? Neradujte se předčasně, přijdou nové odrhovačky. Lidé je vynesou do nebes a následně je strhnou zpět k zemi. A pak zas a znovu. V Hollywoodu se to takhle střídá už víc než jedno století. Proč by to mělo být za týden, měsíc nebo rok jinak? 

Komentáře
VŠECHNY KOMENTÁŘE (35)
© copyright 2000 - 2024.
Všechna práva vyhrazena.

Registrace

Nemáte svůj účet? Registrací získáte možnosti:
  1. Komentovat a hodnotit filmy a trailery
  2. Sestavovat si žebříčky oblíbených filmů a trailerů
  3. Soutěžit o filmové i nefilmové ceny
  4. Dostat se na exklusivní filmové projekce a předpremiéry

Zapomenuté heslo

Pokud jste zapomněli vaše heslo nebo vám nedorazil registrační e-mail, vyplňte níže e-mailovou adresu, se kterou jste se zaregistrovali.

Přihlášení


Registrace