Užíváním této stránky souhlasíte s všeobecnými podmínkami.
Tato stránka používá cookies.

Duna 2 bolestně scházela! Freddy s Taylor, Elvisem a DiCapriem kina nenaplnili


ikona
Cival
Cailee Spaenyelvisfive nights at freddysfreelancejohn cenakillers of the flower moonleonardo dicapriomartin scorsesepět nocí u freddyhopriscillasofia coppolataylor swifttlapková patrolatržbyvymítač ďáblazabijáci rozkvetlého měsíce
Jak moc padaly hity minulých týdnů? 

Studia a streameři předložili stávkujícím hercům tzv. finální nabídku a nejspíš oba tábory se modlí, aby na ní bylo chvatně přistoupeno. Výsledek přitom vůbec nemusí být ani takhle rychlý, ani tak růžový - jasné ale je, že obě protistrany se už musí cítit vyždímané. A stejně tak musí být vyčerpaní i kinaři, protože o víkendu, kdy si měli užívat nával diváků na dvojku Duny, museli sledovat poloprázdná kina. A prořídlé hloučky návštěvníků, kteří vesměs ještě neviděli Freddyho a chtěli si doplnit své popkulturní vzdělání.

 

Souhrnné tržby snímků v americké distribuci daly sotva pětašedesát mega, což je na podzimní poměry docela tragédie. Stalo se tak i proto, že hitová adaptace videoherního fenoménu Pět nocí u Freddyho po tučném prvním víkendu mocně ztrácela. Jednak většina mladistvých zájemců naběhla v první možnou chvíli, druhák je film k dispozici v paralelním uvedení online. A zatřetí se zrovna nerozkřiklo, že by film měl konejšit i neznalé diváky. Výsledkem tak byl strmý sešup o skoro 76 % na čerstvých 19,4 milionů.

 

Pět nocí u Freddyho se ale i po takovémto propadu zvládlo posunout na 113 mega z Ameriky a další kilo ze zbytku světa, mezisoučet se tedy z aktuálních 217 milionů záhy posune na čtvrtmiliardu. Snímek s dvacetimilionovým rozpočtem se tudíž násobně zaplatí, a když tvůrci nějak smysluplně navážou, neměli by mít problém zkasírovat fanouškovskou obci minimálně ještě jednou. Holt jedna z letošních ryzích tref!

Shodou okolností velice podobné počty vycházejí u záznamu koncertu Taylor Swift. I přetisk téhle hudební show stál ani ne dvacet milionů dolarů, přitom globální výnosy jsou už na kótě 231 milionů dolarů! I tady si Taylor a její tým vydělají na spoustu letních dovolených, protože čisté výnosy několikanásobně překonávají náklady.

 

A ani tady nevadí, že šlo primárně o rychlé nasycení stěžejní cílovky (byť teď už byl pokles jen o 12%!), protože fanynky vyprázdnily portmonky vydatně a jistě se těší, až si zajdou zazpívat a zatančit za pár let znovu! (pravda, nebohý kolega, který si dlouhé hodiny užil jejich výskání z vedlejšího sálu během projekce kontemplativních Zabijáků rozkvetlého měsíce, se těší už trochu míň…)

Mimochodem právě zmíněná scorseseovka své propady taktéž stabilizovala. O třetím víkendu se klesalo jen o čtvrtinu a temní Zabijáci rozkvetlého měsíce si díky tomu připočetli dalších sedm mega z Ameriky. Applu jsou sice kinotržby nejspíš srdečně jedno, ale posun na 119 milionů z celého světa vypadá opticky přeci jen líp a pomůže film ještě efektivněji prodat zejména během neodvratné streamovací premiéry. A v rámci oscarové PR kampaně taky potěší.

 

Na ní se ostatně pokusí vybavit i další pohled na život Elvise Presleyho: Báječná Sofie Coppola ale pochopitelně tentokrát sleduje zejména jeho krásnou manželku Priscillu a z 84 % kladných recenzí se solidním ratingem 7,2 z 10 se dá odtušit, že rozhodně ne marně.

Podobně hodnotí i diváci, kteří nechali o prvním víkendu v pokladnách pět mega. Ze čtrnácti stovek kin je to výsledek celkem adekvátní k očekávání. Na zmínku na různých výročních ceremoniálech by to i díky cenám z Benátek pro režisérku a hlavní herečku Cailee Spaeny mělo stačit, pro nás ale bude zásadní, že film podle všeho rozšíří sadu coppolovských inspirativních snímků o ženských hrdinkách (Smrt panen, Marie Antoinetta, Ztraceno v překladu a další…).

 

Zbývající filmy už nedaly ani v jednom případě přes tři miliony za víkend. Mezi těmihle dojížďáky může jásat hlavně Tlapková patrola 2 na sedmé pozici, která se se už dotlačila ke 170 milionům dolarů, což je pro kdysi béčkovou animovanou značku skvostná bilance.

Za pozornost ale stojí určitě i povznášející hispánské příhraniční drama Radical, s náramným diváckým ratingem 8 z 10 a luxusními 94 % pozitivních recenzí od amerických kritiků. Film s Eugenio Derbezem z CODA dohmátl z pouhých čtyř stovek kin na hezkou pátou pozici a 2,7 milionu na tržbách a mohl by se stát trvalkou. Kdo ví, jestli si teď v Mexiku nedrbou hlavu, že Radical nevyslali na Oscary v kategorii nejlepší neanglicky mluvený film.

 

O rozpacích kolem nového Exorcisty jsme už několikrát mluvili - solidně vyhlížející tržby za 124 milionů bohužel nevyrovnají enormní náklady na pořízení práv na sérii. A pak je tu ještě další bohabojný snímek studia Angel jménem After Death, jenž přepočítává skromných devět mega.

Oproti megapropadákům What Happens Later a Freelance jde ale o zápisy ještě důstojné. What Happens Later totiž prošumělo a jde nejspíš o finální romantické fiasko Meg Ryan a Davida Duchovnyho. A Freelance s Johnem Cenou se při 0 % pozitivních recenzích (!!) zapsal ještě hůř, protože se zařadil mezi oficiálně nejhorší filmy všech dob. Gratulujeme!

 

Kompletní žebříček tržeb zde.

Za týden předpokládám, že se potvrdí komiksový úpadek startem týmovky Marvels. A hollywoodská panika bude definitivní. Kolik milionů za víkend pro Brie a její kámošky tipujete?

© copyright 2000 - 2024.
Všechna práva vyhrazena.

Registrace

Nemáte svůj účet? Registrací získáte možnosti:
  1. Komentovat a hodnotit filmy a trailery
  2. Sestavovat si žebříčky oblíbených filmů a trailerů
  3. Soutěžit o filmové i nefilmové ceny
  4. Dostat se na exklusivní filmové projekce a předpremiéry

Zapomenuté heslo

Pokud jste zapomněli vaše heslo nebo vám nedorazil registrační e-mail, vyplňte níže e-mailovou adresu, se kterou jste se zaregistrovali.

Přihlášení


Registrace