Užíváním této stránky souhlasíte s všeobecnými podmínkami.
Tato stránka používá cookies.

Nadvláda Tlapkové Patroly pokračuje. Nesesadil ji ani Scorsese s DiCapriem


ikona
Thomas
kinomaniakmartin scorsese,leonardo dicapriotlapková patrolatržbazabijáci rozkvetlého měsíce
Ani tříapůlhodinový epos nepřekvapivě neporazil animovaný hit.  

Tomáš Vyskočil alias Thomas z webu Kinomaniak je odborník na tržby domácích filmů. A každý týden vám o nich bude psát na MovieZone.

Nejočekávanější premiéra týdne, Zabijáci rozkvetlého měsíce, odstartovala sympaticky na druhé příčce, zatímco další novinky příliš nezaujaly. Suverénem je stejně jako poslední týdny animovaný fenomén jménem Tlapková patrola. Pouze tři další filmy dokázaly letos vládnout měsíc v kuse. V lednu čtyři víkendy po sobě úřadoval druhý Avatar, v dubnu to byl Super Mario Bros. ve filmu a o prázdninách Barbie. Čtvrtou hitovkou letošního roku je nyní oficiálně Tlapková patrola ve filmu, která si stále suverénně hraje s veškerou konkurencí a vyhrává víkendový žebříček s 26 tisíci diváky především nejmladší generace. 

Za měsíc od startu už dokázala přivábit téměř čtvrt miliónů dětí i rodičů a dále postupuje v tabulce nej filmů roku. Aktuálně za sebou nechala animovaného Spider-Mana a má namířeno na sedmou příčku, kterou aktuálně okupuje pixarovka Mezi živly. Příští víkend už pořadí bude nejspíše naopak a pak se může začít třást už zmíněný Super Mario. Jestli padne hranice 300 tisíc diváků, bude to také mimochodem znamenat, že aktuální velkofilm vydělá víc než předchozí tři tlapkofilmy dohromady.

Suverénní jízda Tlapkové patroly je hořkou pilulkou pro Martina Scorseseho, který zatím počítal pouze s Marvelem jako svým komerčním protivníkem. Necelých 17 tisíc diváků pro Zabijáky rozkvetlého měsíce patří každopádně mezi režisérovy nejlepší starty v českých kinech. Další Vlk z Wall Street se sice nekoná (otvírák 70 tisíc mimochodem), tady se pohybujeme spíše v mezích jiné spolupráce Scorsese-DiCaprio, konkrétně Prokletého ostrova, který před 13 lety otevřel s podobnými čísly. Na tříapůlhodinový film, který se bude brzy streamovat na Apple TV+, je to každopádně slušné skóre a snad zájem fajnšmekrů vydrží tak jako u Prokletého ostrova, kde se otvírák zpětinásobil. Mimochodem, u Letce, další spolupráce Scorsese-DiCaprio, se první víkend v Česku dokonce zosminásobil. Tomu se říká fanouškovská oddanost.

Zabijáci rozkvetlého měsíce byli největší novinkou jinak velmi rozmanitého víkendu, ale další náročnější filmy už takový zájem filmových fajšmekrů nezažily. Cenou z Cannes ověnčená Anatomie pádu přivábila jen necelé 3 tisícovky diváků, tedy ani ne půlku toho, co před rokem dokázal Trojúhelník smutku. Také Agniezska Holland je zvyklá na jiná čísla, když uvádí filmy do českých kin. Tentokrát doplatila na to, že Hranice nenese žádné české či slovenské hvězdy. Úvodních 2,5 tisíce diváků tak daleko zaostává se Šarlatánem či Jánošíkem. Obě náročné novinky na diváky v pohodě přejela animovaná Zběsilá jizda, která ukradla skoro 5 tisíc diváků z jinak skoro bezchybné štafety Tlapkové patroly.

Navíc dětské publikum si aktuálně ještě může vybrat z věcí jako jsou Esa z pralesa 2 – víkendové trojky, co bude dál ve stínu Tlapkové patroly sbírat odpadlíky. Poslední slovo také neřekly trvalky jako Mezi živly či Mavka: Strážkyně lesa, která sbírají ještě malé tisícovky diváků za první desítkou. Na konec první desítky spadla po nic moc startu také slovutná Taylor Swift se svým koncertem The Eras Tour a potvrzuje se tak, že kromě USA se tomuto zážitku moc nedaří. Naopak relativně slušně se drží v podvědomí Bod obnovy, české sci-fi od svého startu zatím nebylo horší než čtvrté a slušným tempem postupuje k metě 100 tisíc diváků. Nedaří se ambicióznímu Úsvitu, padl znovu o třetinu a jestli se něco zásadního nezmění, bude rád za poloviční čísla Bodu obnovy.

Kompletní žebříček tržeb zde

O nadcházejícím víkendu navíc Úsvit dostane nového soupeře, podobně ambiciózní drama Bratři mapující legendární útěk bratří Mašínů přes hranice. Ostatní novinky budou spíše do počtu. Máme tu psychologický horor Démon ve mně, animák Strašidlo cantervillské či český dokument Moje nová tvář. Fanoušci mohou také zavítat třeba na obnovenou premiéru opusu Ran, jednu z prvních adaptací Posledního mohykána z roku 1920 či filmový festival animáků u příležitosti 100 let studia Disney. Větší událostí jsou ovšem speciální představení rozšířených verzí Pána prstenů, které se promítají ve vybraných kinech sítě Cinestar, ale v hlavním žebříčku Unie filmových distributorů je nenajdete. Teprve pod čarou lze vidět, že jak Společenstvo Prstenu minule, tak Dvě věže tento víkend, dokázaly navnadit přes 7 tisíc diváků, což by z nich dělalo jedny z nej premiér víkendu. Návrat krále bude usilovat o podobné skóre.

Komentáře

  • Do této diskuze ještě nikdo nepřispěl, buďte první.
VSTOUPIT
© copyright 2000 - 2024.
Všechna práva vyhrazena.

Registrace

Nemáte svůj účet? Registrací získáte možnosti:
  1. Komentovat a hodnotit filmy a trailery
  2. Sestavovat si žebříčky oblíbených filmů a trailerů
  3. Soutěžit o filmové i nefilmové ceny
  4. Dostat se na exklusivní filmové projekce a předpremiéry

Zapomenuté heslo

Pokud jste zapomněli vaše heslo nebo vám nedorazil registrační e-mail, vyplňte níže e-mailovou adresu, se kterou jste se zaregistrovali.

Přihlášení


Registrace