Užíváním této stránky souhlasíte s všeobecnými podmínkami.
Tato stránka používá cookies.

Taylor Swift neměla v českých kinech šanci. Rozdrtila ji Tlapková patrola


ikona
Thomas
bod obnovykinomaniaktaylor swifttlapková patrolatržbyúsvitvymítač ďábla
V českých multiplexech bodují animáky a horory, popová hvězda moc lidí nepřilákala. 

Tomáš Vyskočil alias Thomas z webu Kinomaniak je odborník na tržby domácích filmů. A každý týden vám o nich bude psát na MovieZone.

Zatímco Amerika tancuje nadšeně v rytmu Taylor Swift a její koncertní události, u nás se dál třetí víkend v řadě drží na první pozici Tlapková patrola ve filmu. Dalších 34 tisíc diváků katapultovalo Rydera a jeho partu přes 200 tisíc diváků celkem a tím pádem dostali i vstupenku mezi 10 nejnavštěvovanějších filmů letošního roku. Tempo je zatím na dětský film parádní, takže v ročním žebříčku se už tento týden dá čekat pokoření animovaného Spider-Mana (222 tisíc diváků) a pod palbou se nejpozději po víkendu ocitne také snímek Mezi živly (289 tisíc). Pro něj to bude hořkosladká porážka, protože nová pixarovka po slabém startu poctivě sbírala tisícovky každý týden od své červnové premiéry, aby ji nyní psí parta z Adventure Bay smetla za necelý měsíc. 

Navíc tempo druhé Tlapkové patroly mohlo být ještě větší nebýt animované novinky Esa z pralesa 2, která jí o víkendu obrala o více než 14 tisíc diváků. Dobrodružství v džungli už minulý víkend o předpremiérách ukázalo, že s ním je třeba počítat, a i když nebude pro Patrolu vážným soupeřem, přeci jen bude podzimní animovaný fenomén trochu zpomalovat.

Velká žánrová bitva se odehrála také mezi horory. Nový Vymítač ďábla i přes podprůměrné recenze přilákal 13 tisíc diváků a vyrovnal tím otvírák mnohem lépe hodnocené řežby Saw X z předminulého týdne. Ta klesla o dalších 30 % a musí zapomenout, že by byla vážným soupeřem v souboji o horor roku, tento titul si pro sebe ukradla už na začátku září Sestra II. Devátý příspěvek do vesmíru V zajetí démonů měl to štěstí, že mezi vyhladovělé hororové fandy vstoupil jako první a navíc měl v zádech mnohem početnější základnu spokojených diváků minulých dílů. 

Vymítač ďábla i Saw hrají oproti tomu druhou ligu a oba budou rádi za to, když vystraší 50 tisíc diváků. Druhá Sestra II naopak může už příští víkend slavit překonání mety 100 tisíc diváků. V porovnání se svojí starší…ehm, Sestrou, měla sice třetinový start, ale zdá se, že nebude mít problém dotáhnout se na polovinu celkových výsledků. Pořád vlastně neúspěch, jen menší, než se zpočátku rýsoval.

Čtvrtou a pátou příčku drží po tomto víkendu česká dvojice Bod obnovy a Úsvit. Hezčí pozice, aktuální i celkové, připadá ambicióznímu sci-fi, které už dosáhlo 75 tisíc diváků a mezivíkendově nyní klesá jen minimálně. Naopak dvakrát tak drahému Úsvitu se nepovedlo přetavit premiéru ve velkou událost, po už tak slabém rozjedu klesá po prvním víkendu o 34 % a v letošní tabulce českých filmů bude hodně hluboko v poli poražených. Načasovaní přitom historickému dramatu přálo, protože lokální konkurence je aktuálně minimum a v TOP 20 už je jen jeden český film, a to poněkud okoukaná romantika Nikdy neříkej nikdy. Úsvit už má jen necelé dva týdny na to zvrátit svůj osud, protože na konci října dorazí podobně stylizování Bratři a jejich mediální pokrytí má zatím mnohem lepší rozjezd.

Naopak mediální smršť opěvující americký úspěch koncertu Taylor Swift se u nás v zajímavou návštěvnost nepřetavila. 6 tisíc diváků za první víkend je skóre, které taková Metallica dělá u nás pravidelně i bez většího humbuku a je to jen o něco víc, než měl Justin Bieber a jeho Believe. Srovnávat koncertní záznam s tituly jako Michael Jackson: This is není na místě, jednak Jacksonův kousek byl napůl dokument s mnoha zajímavějšími a exkluzivnějšími záběry, a také zpěvákova základna je u nás výrazně větší. Ostatně, Jackson u nás osobně vystupoval, kdežto Swift se k nám zatím ani jednou neobtěžovala. Takže pak se není čemu divit, že její zájem je na úrovni Metallicy či Depeche Mode, kteří sice už neprodukují velké novinky, ale mají u nás díky pravidelným koncertům mnohem více fandů. 

Ve zbytku žebříčku můžeme už jen fascinovaně dál sledovat nekonečnou cestu Barbie Oppenheimera, která trvá už skoro tři měsíce a nevypadá, že tak hned skončí. Barbie aktuálně přepočítává 716 tisíc diváků celkem, Oppenheimer 527 tisíc. Kdo si dělá srovnávačky, tak do překonání ONEMANSHOW chybí Oppenheimerovi aktuálně nějakých 17 tisíc diváků, což je při aktuální tempu ještě minimálně měsíc promítání. Tak šup šup, zachránci kvalitní kinematografie, teď se máte šanci ukázat a přimět nejen sebe k další návštěvě kina.

Kompletní žebříček tržeb zde

Je ovšem pochopitelné, že následující víkend budete jako fajnšmekři šetřit své tělo na tříapůlhodinový biják Zabijáci rozkvetlého měsíce, kterým se Martin Scorsese vrací po šesti letech do českých kin, aby nás naučil, že na dlouhé filmy nemá patent jen Christopher Nolan, James Cameron či Avengers. O náročnější diváky bude nadcházející víkend bitka – kromě Scorseseho budete mít možnost vidět i nový film Agnieszky Holland s názvem Hranice (ten, kvůli němuž je u našich severních sousedů takový virvál), francouzské krimi Anatomie pádu či německá drama Můžeme být také mrtví. Britskou náročnější kinematografii zastupuje Generace F. Do předem prohraného boje s Tlapkovou patrolou jde potom béčkový animák Zběsilá jízda.

Komentáře

  • Do této diskuze ještě nikdo nepřispěl, buďte první.
VSTOUPIT
© copyright 2000 - 2024.
Všechna práva vyhrazena.

Registrace

Nemáte svůj účet? Registrací získáte možnosti:
  1. Komentovat a hodnotit filmy a trailery
  2. Sestavovat si žebříčky oblíbených filmů a trailerů
  3. Soutěžit o filmové i nefilmové ceny
  4. Dostat se na exklusivní filmové projekce a předpremiéry

Zapomenuté heslo

Pokud jste zapomněli vaše heslo nebo vám nedorazil registrační e-mail, vyplňte níže e-mailovou adresu, se kterou jste se zaregistrovali.

Přihlášení


Registrace