Užíváním této stránky souhlasíte s všeobecnými podmínkami.
Tato stránka používá cookies.

První recenze: Zabijáci rozkvetlého měsíce jsou Scorseseho mistrovským dílem


ikona
Spooner
Killers of the Flower Moonleonardo dicapriomartin scorseseprvní recenzeRobert De NiroZabijáci rozkvetlého měsíce
Natočil Martin Scorsese novodobou klasiku? 

Už ve čtvrtek vtrhne do našich i světových kin jeden z nejočekávanějších filmů letošního roku – Zabijáci rozkvetlého měsíce od Martina Scorseseho. Jeho další spolupráce s Leonardem DiCapriem a Robertem de Nirem bude pojednávat o sérii vražd v kmeni Osedžů a zaměří se na vztahy Američanů s indiánskými obyvateli. Už od světové premiéry v Cannes se tušilo, že Scorsese je zase jednou ve formě a již tenkrát se mluvilo o jednom z filmů roku. Nyní už ovšem vidělo snímek daleko více recenzentů. A jejich ohlasy jsou ještě nadšenější než v květnu.

Na Rotten Tomatoes je aktuálně 95 % pozitivních recenzí s ratingem 8.6, takže se nám opravdu rýsuje jeden z nejlépe hodnocených filmů roku a jasný kandidát na Oscary. Mnoho kritiků se pak shoduje v tom, že se jedná o režisérův další mistrovský kousek, který se může velmi snadno stát klasikou. Scorsese prý opravdu ukazuje, jak vypadá poctivá filmařina se vším všudy a nechá vzpomenout na mnohé klasiky. Zabijáci jsou velkolepou analýzou pro mnohé neznámé americké tragédie, v níž se brutálním způsobem ukazuje hamižnost a chamtivost amerických kolonialistů. A filmová legenda těží námět i skvěl scénář na maximum.

Ano, jisté ohlasy zpochybňují obří a více než 200minutovou stopáž, která je podle kritičtějších názorů zbytečná a přepálená. Podle jiných ovšem právě díky délce vynikne Scorseseho mistrné vypravěčství, kdy se dokáže zevrubně věnovat všem postavám a úhlům pohledu a také správně vytěžit motivy rasismu, morálního úpadku a lidské chamtivosti. Po řemeslné stránce se pak chválí absolutně vše, od vtahující kamery až po bezchybnou výpravu. A samozřejmě se pějí ódy i na herecká esa. 

Leonardo DiCaprio i Robert De Niro jsou tu v té nejlepší možné formě a při každé jejich společné scéně divák chce, aby se ještě v pár dalších snímcích sešli. Herecký objev v podobě Lily Gladstone je pak skvěle doplňuje. Ano, Scorsese zkrátka slyší chválu ze všech stran a je jasné, že v následujících měsících o Zabijácích rozkvetlého měsíce ještě hodně uslyšíme. Naši recenzi pak očekávejte velmi brzy. Přiložíme i my pod kotel plný „hypeu“? No, nechte se překvapit.

© copyright 2000 - 2024.
Všechna práva vyhrazena.

Registrace

Nemáte svůj účet? Registrací získáte možnosti:
  1. Komentovat a hodnotit filmy a trailery
  2. Sestavovat si žebříčky oblíbených filmů a trailerů
  3. Soutěžit o filmové i nefilmové ceny
  4. Dostat se na exklusivní filmové projekce a předpremiéry

Zapomenuté heslo

Pokud jste zapomněli vaše heslo nebo vám nedorazil registrační e-mail, vyplňte níže e-mailovou adresu, se kterou jste se zaregistrovali.

Přihlášení


Registrace