Užíváním této stránky souhlasíte s všeobecnými podmínkami.
Tato stránka používá cookies.

Tlapková patrola vládne kinům. Úsvit nezazářil


ikona
Thomas
bod obnovykinomaniaktlapková patrolatržbyúsvit
Rodinný animák urval zlato i podruhé. A nejspíš ne naposledy 

Tomáš Vyskočil alias Thomas z webu Kinomaniak je odborník na tržby domácích filmů. A každý týden vám o nich bude psát na MovieZone.

Slabší víkend provázel stále mohutný zájem o animované hrdiny, naopak nedařilo se ambicióznímu českému dramatu Úsvit. Zásadní změny nepřinesly ani zbylé premiéry, solidně se drží Bod obnovy, Oppenheimer pokračuje ve stíhání Kazmy.

Minulý víkendový žebříček rozbourala Tlapková patrola ve filmu a zatím se zdá, že tomuto fenoménu nebude hned tak konec. Nejnovější dobrodružství Rydera a jeho psí party sice pokleslo druhý víkend po premiéře o 35 %, ale stále to v pohodě stačilo na veškerou konkurenci. Zatím se počet nadšených dětských diváků a zřejmě o něco méně nadšených rodičů zastavil na čísle 172 tisíc a pořád platí, že s tímto animákem počítáme do letošní absolutní špičky. Bude to ovšem nějaký ten pátek trvat, zatím je před hrdiny z Adventure Bay ještě několik překážek. Na pokoření TOP 10 letošního roku bude potřebovat ještě zhruba 40 tisíc diváků (čti taková normální dětská neděle v multikinech), a pak v dětském žánru stále vládne triumvirát ve složení Super Mario Bros., Mezi živly a Spider-Man: Napříč paralelními světy. Hlavně tržby Super Mario Bros. vypadají zatím hodně daleko, Tlapková patrola ještě není ani v polovině cesty, ale jak praví pravidla dětských filmů, o raketový kazmovský start tady nejde, tohle je běh na dlouhou trať. A ještě více než měsíc bude o zajímavé a velkolepé animáky nouze.

S velkým odstupem za 59 tisíci diváky pro vítěze se až na druhém místě umístila očekávaná česká novinka Úsvit, na kterou si našlo první víkend cestu pouhých 12 tisíc diváků. To je na film s rozpočtem 90 miliónů korun a světovou premiérou v Karlových Varech setsakra málo. Potvrzuje se tak prokletí českých dobových filmů, které málokdy patří mezi nejpopulárnější zboží. Ale i takový Habermannův mlýn nebo Ve stínu měly start skoro dvojnásobný a Skleněný pokoj dokonce čtyřnásobný. Producenti teď kromě zahraniční expanze musí doufat především ve vytrvalý zájem, například Habermannův mlýn s velmi podobnými náklady to nakonec vytáhl na 150 tisíc diváků (což se v té době rovnalo zhruba jen 15 miliónů Kč v tržbách). I tak platí, že drahá dobová dramata mají u nás velmi špatnou návratnost a pokud se hlavní postavy nejmenují Zátopek nebo Masaryk, málokdy se mohou pochlubit velkou návštěvností. Pokud by se zázrak nekonal, bude pro další dobová dramata bez zahraničních ambicí těžší získat prostředky, místo toho se vsadí na další Kazmovinu.

Když už jsme zmínili 70 milionovou ONEMANSHOW, tak ta se ještě pořád drží v TOP 20 a nedávno překonala magickou hranici 100 miliónů v tržbách (a 544 tisíc diváků). Jedná se tedy o jeden z mála drahých českých filmů, který je bez odečtení provize pro kina a další subjekty alespoň papírově v plusu. V ročním žebříčku stahuje pomalu, ale jistě Kazmův náskok Christopher Nolan (523 tisíc diváků) a jeho Oppenheimer, který se i po třech měsících drží v TOP 10. Poslední slovo neřekla ani Barbie (713 tisíc diváků) a ze starších hitovek má stále solidní rychlost Gran Turismo (už jen 4 tisíce do magické stovky).

Zářijové novinky si rozdělily zatím pozice od trojky do sedmičky, nejlépe se drží české sci-fi Bod obnovy, které třetí víkend po sobě má jen o něco menší návštěvnost než Úsvit během premiéry (9 tisíc). Potvrzuje se také, že čeští diváci si víc užívají sadistických (sebe)vražd v Saw X než niterných sci-fi otázek ve Stvořiteli. Poté co tato dvojka zažila těsný souboj minulý víkend, teď už Saw X pádí rychleji a dál ho ponese i silný halloweenský vítr. Na něm se také veze i stále relativně silná Sestra II (už skoro 90 tisíc diváků). Naopak se vůbec nedařilo dalším dvěma novinkám, ať už to byla sofistikovaná komedie Peníze těch tupců s Hádankářem Paulem Dano nebo kostýmní drama Jeanne Du Barry s pirátem Johnny Deppem, oba filmy v premiéře nalákaly v průměru jen 2 tisícovky diváků.

Kompletní žebříček tržeb zde

Podobný výtlak měla i předpremiéra animáku Esa z pralesa 2, který se do předem prohraného boje s Tlapkovou patrolou pustí oficiálně až tento týden. Podobně neradostnou výchozí pozici bude mít nový hororový Vymítač ďábla, který se i kvůli nepěkným recenzím nebude snadno prosazovat vedle silné dvojce Saw a Sestra. České drama Citlivý člověk bude zase určené jen znalcům a obdivovatelům knih Jáchyma Topola.

© copyright 2000 - 2024.
Všechna práva vyhrazena.

Registrace

Nemáte svůj účet? Registrací získáte možnosti:
  1. Komentovat a hodnotit filmy a trailery
  2. Sestavovat si žebříčky oblíbených filmů a trailerů
  3. Soutěžit o filmové i nefilmové ceny
  4. Dostat se na exklusivní filmové projekce a předpremiéry

Zapomenuté heslo

Pokud jste zapomněli vaše heslo nebo vám nedorazil registrační e-mail, vyplňte níže e-mailovou adresu, se kterou jste se zaregistrovali.

Přihlášení


Registrace