Užíváním této stránky souhlasíte s všeobecnými podmínkami.
Tato stránka používá cookies.

Téma: Nejepičtější ságu příštích let nám nadělí Kevin Costner


ikona
KarelR
horizonkevin costnerwestern
Nejste zas tak udělaní do Avatarů a marvelovek? V tom případě možná budete fandit „novému“ projektu Kevina Costnera. 

Slíbil jsem Civalovi, že se zase pokusím psát skalpely. A co lepšího rozpitvat než teaser nového Costnera, v němž jsou doslova dva záběry? Na prvním vidíte překrásnou krajinu Monument Valley, kde vznikly ty nejikoničtější westerny. Ten druhý pak nabízí samotného režiséra, scenáristu, producenta a představitele hlavní role v sedle, kterak po někom střílí ze své věrné pušky.

Ano, tady by celý článek mohl humorně skončit. Horizon: An American Saga si ale nezaslouží být terčem tak stupidního humoru, jelikož půjde o podívanou, kterým se Hollywood v poslední době vyhýbá jako čert kříži. Epický velkofilm už si v podstatě nejde představit bez kanonády trikových sekvencí, digitálních davů nebo alespoň hrstky sci-fi berliček. Kevin Costner, jenž Horizon chystá od roku 1988, si však řekl, že se zkusí vrátit k westernovým kořenům – a nalil do toho spoustu vlastních peněz.

Konkrétně prý do Horizonu investoval minimálně 20 milionů dolarů, které vytřískal z hypotéky na 10 akrů svojí půdy v Santa Barbaře. Zbytek víc než stomilionového rozpočtu hodili na stůl pánové z Warner Bros. a New Line Cinema, aktuálně však není jasné, kolik filmů se z téhle částky pokryje. Horizon totiž není dvoudílná záležitost, jíž prezentuje zmíněný teaser. Ve skutečnosti půjde o čtyřdílnou ságu, z níž se zatím natočily dva filmy a pilně se chystají dva zbylé.

Costner chtěl jedničku vypustit do světa koncem letošního roku (má ji hotovou od minulého podzimu) a s dvojkou, kterou dal dohromady na jaře, mířil na příští léto. Nakonec se filmů kvůli velkým stávkám dočkáme až 28. června a 16. srpna 2024 (tedy pouhých sedm týdnů od sebe) a v té době už bude natočená minimálně trojka, která může spolu se čtyřkou dorazit v roce 2025.

Ano, opravdu se na nás hrnou čtyři drahé westerny, jejichž premiéry nejdou zastavit. Costnerovi účetní jsou z toho na prášky, tvůrce Tance s vlky (sedmioscarová klasika), Posla budoucnosti (absolutní katastrofa) a Krajiny střelců (skvělý western) ale na finanční realitu víceméně kašle. Chce totiž za každou cenu odvyprávět příběh, který nosí v hlavě dlouhých 35 let.

Costnerovi k realizaci jeho snu dost pomohl úspěch Yellowstonu, jenž vzkřísil zájem o drsné muže v kloboucích. Tenhle famózní moderní western se kvůli Horizonu paradoxně rozpadl a Costner se s jeho producenty zřejmě bude soudit o to, jak a kdy se vůbec dotočí poslední epizody. Na oltář čtyřdílné ságy tak padl i jeden z nejúspěšnějších seriálů posledních let, což jasně dokazuje, že se téměř sedmdesátiletá legenda nehodlá zastavit před ničím.

A... ehm... o čem že Horizon vlastně je a kdo se v něm objeví po Costnerově boku? V centru dění bude americká občanská válka, která se odehrála mezi lety 1861 a 1865. Nečekejte však přímočarou čtyřletou odyseu – celá sága pokryje rovnou patnáct let a ukáže nám Ameriku před tímhle klíčovým konfliktem i po něm. Výčet oznámených hereckých jmen by pak vydal na samostatný, velmi dlouhý odstavec. Z těch známějších tváří nás nicméně čekají Sienna Miller, Sam Worthington, Luke Wilson, Thomas Haden Church, Jena Malone, Michael Rooker, Will Patton nebo Danny Huston.

Už kvůli účasti Warnerů, New Line Cinema, poutavých scenérií a odhodlaného režiséra Horizon maličko připomíná Pána prstenů, který byl také pochybnou mnohadílnou ságou, z níž po první klapce již nešlo vycouvat. V případě Petera Jacksona samozřejmě přišel revoluční úspěch korunovaný luxusními tržbami a oscarovými žněmi, takovému výsledku se však u Costnerova westernového comebacku věří jen hodně těžko.

Bylo by dost překvapivé, kdyby se Horizon nakonec zaplatil. Jak už ale padlo výše, jeho hlavnímu tvůrci je tenhle aspekt tak trochu jedno. Costner chce v první řadě natočit čtyři majestátní celovečeráky a už stihnul přiznat, že jde o poslední velký risk jeho kariéry. Pokud tedy patříte mezi fanoušky Tance s vlky, připravte se na sérii filmových událostí, kterým Scorsese a Tarantino určitě zvednou palec nahoru.

© copyright 2000 - 2024.
Všechna práva vyhrazena.

Registrace

Nemáte svůj účet? Registrací získáte možnosti:
  1. Komentovat a hodnotit filmy a trailery
  2. Sestavovat si žebříčky oblíbených filmů a trailerů
  3. Soutěžit o filmové i nefilmové ceny
  4. Dostat se na exklusivní filmové projekce a předpremiéry

Zapomenuté heslo

Pokud jste zapomněli vaše heslo nebo vám nedorazil registrační e-mail, vyplňte níže e-mailovou adresu, se kterou jste se zaregistrovali.

Přihlášení


Registrace