Užíváním této stránky souhlasíte s všeobecnými podmínkami.
Tato stránka používá cookies.

Tlapková patrola suverénně naplnila česká kina. Stvořitel neměl šanci


ikona
Thomas
barbiekinomaniakoppenheimersawstvořiteltlapková patrolatržby
Prodloužený víkend i přes hezké počasí přinesl sympatickou návštěvnost do českých kin, hlavně díky premiéře Tlapkové patroly. Slušně se rozjelo také nové Saw, naopak Stvořitel zůstal za očekáváním.  

Tomáš Vyskočil alias Thomas z webu Kinomaniak je odborník na tržby domácích filmů. A každý týden vám o nich bude psát na MovieZone. 

Takhle se startuje animák! Nová Tlapková patrola za oceánem vyhrála víkend jen o fous, ale u nás se rozjela do neskutečných obrátek. 94 tisíc diváků za první víkend znamená, že se film aktuálně stává jedním z TOP 5 startů roku a vstupuje zcela vážně i do souboje o medailové pozice v ročním žebříčku. Není se čemu divit. 

Tlapková patrola jako značka má u nás obrovskou popularitu díky animovanému seriálu a systematicky si budovala povědomí i v kinech. Ostatně během covidového léta 2021 prakticky sama zachraňovala žánr animovaných filmů, který se zdál v kinech odepsaný. Jak ale ukázal poslední rok, druhý Kocour v botách, Super Mario Bros. ve filmu a vlastně i Mezi živly, animáky dokáží opět držet krok s těmi největšími trháky a rodinná kino zábava má pořád šanci. Pro Tlapkovou patrolu platí, že by měla svůj vklad, podpořený dalšími 12 tisíci z předpremiér, alespoň zečtyřnásobit, takže půl milión diváků se aktuálně jeví jako reálná šance.

Pro připomenutí, tuto hranici letos překonaly pouze tři filmy. Barbie (700+) a Oppenheimer (500+) už v žebříčku přidávají pouze po malých tisícovkách, dá se však čekat, že budou ještě v říjnu dál přidávat, i když už kroutí třetí měsíc v řadě a Barbie má za sebou i online premiéru. Posledním do party je ONEMANSHOW: The Movie. Film minulé pondělí poněkud neslavnostně odhalil, že loterie o milion dolarů skončila a navíc bez vítěze, tudíž jeho zajímavost klesá k nule. Poslední dvě tisícovky diváků ho pomalu vyprovázejí z TOP 20. Nejbližšími soupeři pro Tlapkovou patrolu ve sprintu za medailemi bude animák Mezi živly, který se v žebříčku stále relativně drží a v celkových číslech už má na dostřel 300 tisíc diváků. Nejpozději do listopadové premiéry třetích Trollů mají Ryder a spol. cestu umetenou a bude záležet jen na nich, jak toho využijí.

Na druhou příčku žebříčku klesl český sci-fi snímek Bod obnovy. Jeho start nebyl nijak ohromující a po prvním víkendu klesl o ne úplně bezvýznamných 34 % na 15 tisíc diváků, celkově tak zatím může počítat se zhruba 50 tisíci diváky. Ve stávající konkurenci i to, jakým úkazem film je, bude pro něj hranice úspěchu 100 tisíc. Další víkend napoví, jak to bude se šeptandou a dalšími přírůstky. Teď mu je ke cti, že odolal náporu hned dvojice podobných novinek. Desátý díl hororové řezničiny Saw otevírá za 14 tisíc diváků, což je takový průměr série, jež u nás pouze jednou prorazila limit 60 tisíc diváků. Bude tento zahraničními kritiky skvěle hodnocený horor mít úspěch i u nás? Rozhodně má nakročeno slušně, na rozdíl od sci-fi dramatu Stvořitel, kde naopak kvalitní zahraniční kritiky na dobrou českou návštěvnost nestačily. 14,5 tisíc diváků je na hlasité hollywoodské sci-fi málo a do dalších týdnů má lepší výchozí pozici Bod obnovy.

Dle očekávání popadala během druhého víkendu teenagerská romantika After. Pátý díl s podtitulem Odloučení podobně jako předchozí kousky ztrácí po premiéře zhruba polovinu diváků. Zatím to stále vypadá na divácky nejslabší díl. Nástup Saw X také odnesla Sestra II, mínus 40 % znamená nepěknou komplikaci v plánu zaútočit na magickou hranici 100 tisíc diváků. Blížící se Halloween však může zvýšit potenciál hororových představení a oba filmy mohou během října výjimečně existovat vedle sebe. Naopak, kdo moc nebude dál existovat, jsou čtvrtí Postradatelní. Vedle Kazmy je to největší propadák víkendu a je otázkou, zda se film objeví v TOP 20 i příští víkend. Pouze 2,5 tisíce nových diváků a v součtu jsme jen těsně přelezli desítku. Tohle se moc nepovedlo. Více se také čekalo od Přízraku v Benátkách, velmi průměrný start doprovází velmi průměrné průběžné výsledky (necelých 30 tisíc) a s nástupem konkurence čekejme další poklesy.

Kompletní žebříček tržeb zde.

Další víkend nás kromě několika menších fajšmekrovských filmů a hollywoodské komedie Peníze těch tupců čeká premiéra letošního nejdražšího českého filmu (90 miliónů Kč), detektivního dramatu Úsvit, který si odbyl už světovou premiérou na festivalu ve Varech. Podobně jako u Bodu obnovy to bude zkouška toho, jak moc čeští diváci jsou ochotni vydat se masově do kin na film, který není pohádka, komedie nebo vám nezaručuje účast v loterii. Nákladná kostýmní dramata zatím uspěla výjimečně jen v případech životopisů (Zátopek, Masaryk), těch fiktivních a komerčně průměrných je mnohem více (Habermannův mlýn, Skleněný pokoj, 3 sezóny v pekle, Ve stínu). Podaří se zlomit toto prokletí Úsvitu?

© copyright 2000 - 2024.
Všechna práva vyhrazena.

Registrace

Nemáte svůj účet? Registrací získáte možnosti:
  1. Komentovat a hodnotit filmy a trailery
  2. Sestavovat si žebříčky oblíbených filmů a trailerů
  3. Soutěžit o filmové i nefilmové ceny
  4. Dostat se na exklusivní filmové projekce a předpremiéry

Zapomenuté heslo

Pokud jste zapomněli vaše heslo nebo vám nedorazil registrační e-mail, vyplňte níže e-mailovou adresu, se kterou jste se zaregistrovali.

Přihlášení


Registrace