Užíváním této stránky souhlasíte s všeobecnými podmínkami.
Tato stránka používá cookies.

Zemřel představitel Brumbála Michael Gambon


ikona
Mr. Hlad
brumbálharry potterkingsmankrálova řečmichael gambonrip
RIP 

Ve věku 82 let zemřel Sir Michael Gambon, britská herecká legenda, kterou minimálně mladší generace diváků zná jako Brumbála z Harryho Pottera. V téhle roli nahradil ve Vězni z Azkabanu zesnulého Richarda Harrise a určitě mu neudělal o studu. Natočil toho ale samozřejmě mnohem víc. 

Jeho doménou bylo především divadlo, začínal po boku Laurernce Oliviera a během své kariéry získal tři Olivier Awards nebo čtyři ceny BAFTA. V roce 1999 mu pak byl udělen titul Sir. Gambon zářil především v adaptacích her Williama Shakespeara, takže není žádné překvapení, že před kamerou stál poprvé v roce 1965 v Othellovi. Výraznou roli pak dostal v dramatu Petera Greenwaye Kuchař, zloděj, jeho žena a její milenec. Na plátně se však skutečně začal prosazovat až v devadesátých letech. 

Vidět jste ho mohli ve filmech jako Insider: Muž, který věděl příliš mnoho od Michaela Manna, ve slavném Gosford Parku Roberta Altmana, zahrál si zloduchy v gangsterce Po krk v extázi nebo ve westernu Kevina Costnera Krajina střelců. Vidět jste ho mohli i v Ospalé díře, s Wesem Andersonem natočil Fantastického pana Lišáka nebo Život pod vodou, objevil se v Králově řeči nebo ve dvojce Kingsmanů

Rodák z Dublinu zemřel ve dvaaosmdesáti na potíže při zápalu plic. 

© copyright 2000 - 2024.
Všechna práva vyhrazena.

Registrace

Nemáte svůj účet? Registrací získáte možnosti:
  1. Komentovat a hodnotit filmy a trailery
  2. Sestavovat si žebříčky oblíbených filmů a trailerů
  3. Soutěžit o filmové i nefilmové ceny
  4. Dostat se na exklusivní filmové projekce a předpremiéry

Zapomenuté heslo

Pokud jste zapomněli vaše heslo nebo vám nedorazil registrační e-mail, vyplňte níže e-mailovou adresu, se kterou jste se zaregistrovali.

Přihlášení


Registrace