Užíváním této stránky souhlasíte s všeobecnými podmínkami.
Tato stránka používá cookies.

První dojmy: ambiciózní sci-fi Stvořitel


ikona
do_Od
ambiceGareth Edwardsprvní dojmysci-fiStvořitelThe Creator
Jak dopadla válečná sci-fi od režiséra Rogue One? 

Od chvíle, co se na internetu zčistajasna zjevil první trailer na nenápadně pojmenovanou sci-fi The Creator a doslova nás posadil na zadek, jsme tak nějak tušili, že nový snímek režiséra Rogue One Garetha Edwardse bude nejspíš velkolepou podívanou. Na řadu dalších otázek pak nabídly odpovědi první reakce ze zahraničí. My se ale přece jen rádi ujišťujeme v kině sami, takže jsme tentokrát skoro v plném počtu vyrazili do IMAXu, no a jak to dopadlo, si teď můžete přečíst sami.

Jak to vidí KarelR:

Taková ta klasická situace. Sedím v kině na projekci a říkám si: „Ty bláho, to je zase jednou pecka. Silnej příběh, super akce, herci na jedničku a jede to jako dráha. Čekal jsem, že za 80 mega dostanu v podstatě konverzačku, kde bude jedna akce na začátku a jedna na konci. Ale místo toho mi tu běží sci-fi nářez, v němž hrdinové pořád utíkají a pořád jim někdo šlape na paty. Vypadá to jako film za 250 mega, pravidelně tu vyskakují fajn nápady a finále je sice až moc rychlé, ale alespoň to není klasická natahovačka, kde bych z fleku vystřihnul 20 minut.“ Nemůžu se tudíž dočkat, až vylezu ze sálu a všichni si zase jednou budeme notovat, jaká originální sci-fi pecka to vznikla a že by takových mělo být pět do roka. No a pak se rozsvítí a Hlad se Spoonerem mi říkají, že…

Jak to vidí Mr. Hlad:

A bublina nám definitivně splaskla, takže pokud si někdo myslel, že Gareth Edwards je režisérský génius, kterého zlý Disney vyhnal od Rogue One a Tony Gilroy za něj „prostě něco dotočil“, toho čeká ošklivý střet s realitou. Stvořitel je krásně vypadající film. Fyzický, plný skvělých hejbátek, udělátek, robotů, tanků, raket a obecně se na něj krásně kouká. V pohybu to vypadá taky velmi slušně, Edwards válečnou akci vcelku umí a v některých momentech jeho novinka připomene Terminátora nebo Avatara. A taky ten film, na který jsme se po trailerech těšili. Jenže pak je tu spousta věcí, které neumí.

Edwards je výtečný designér, obstojný realizátor a mizerný vypravěč. Čím déle jsem Stvořitele sledoval, tím víc mi ho vlastně bylo líto, protože za tou slupkou skvělých designových řešení se schovává zoufale banální příběh, navíc odvyprávěný nenápaditě a nezajímavě. Všechna klišé, která vás napadnou, tu jsou. I ty, u kterých si budete říkat, že kdyby je někdo použil, tak by to bylo trošičku trapné. Krom toho se Stvořitel zoufale snaží tvářit jako něco víc a krom prostinkého příběhu nabídnout i nějaké to filozofování, ale Edwards s tím zoufale neumí pracovat. A čím víc se pokouší tvářit chytře a mnohovrstevnatě, tím víc se ukazuje, jak moc je jeho novinka povrchní a s postupující stopáží nudná. Hezký, ale… k hovnu asi ne, ale moc dobré to prostě není.

Jak to vidí Spooner:

Myslel jsem si to u Godzilly i Rogue One a bohužel to musím zopakovat i zde – Gareth Edwards na ty velkolepé a ambiciózní bijáky prostě nemá. Ano, co se týče rozpočtu a práce s vizuálem i triky, je v dnešní době tak trochu kouzelník. Na Stvořitele se hezky kouká, všichni roboti či vychytávky z budoucnosti jsou skvěle nadesignované a fandové military sci-fi si v jistých momentech přijdou na své. Dokonce i James Cameron možná Edwardse za pár detailů a scén pochválí. Jenže k čemu všechno tohle pozlátko je, když je to celé tak strašně pitomé. Už z trailerů se mi zápletka příliš nepozdávala, ve své první hodině ji měl ovšem Edwards (i přes několik scenáristických vykřičníků) celkem obstojně rozjetou. Jenže pak se snímek definitivně rozpadne do laviny hloupostí, kýče a jednoho klišé za druhým.

Asi desetkrát jsem si během sledování filmu řekl: „Snad tvůrci teďka nepřijdou s touhle banalitou, přece nejsou tak pitomí“. Jenže vždycky přišli. Slušně rozehraný snímek se tak posouvá do béčkových vod a poslední třetina už je vyloženě jeden scenáristický facepalm za druhým. O zkratkovitém vztahu ústřední dvojice a řadě nevyužitých pěkně obsazených postav v čele se skvělou drsňačkou Allison Janney ani nemluvě. Ne, tady sci-fi roku fakt nehledejte.

Jak to vidí Rimsy:

Konec honění! Nadšené reakce ze zámoří je nutné přisoudit erupcím na Slunci, jelikož Gareth Edwards rozhodně jedno z nejlepších sci-fi všech dob nenatočil. Stvořitel je nakonec v řadě problémů podobný Edwardsově předchozímu Rogue One – rovněž obsahuje ambici prezentovat vrstevnatý svět, jehož trable se nakonec vyřeší v uspěchaném, akčně bombastickém a srdceryvném finále. Nefungovalo to u prvního hvězdněválečného spin-offu a nefunguje to ani nyní.

Stvořitel je však navíc velmi otravný svými neskrývanými ambicemi. Ve druhé polovině ždíme emoce na plné obrátky a snaží se o transhumanisticky laděné poselství, že umělá inteligence není nepřítel, ale kámoš. Během toho navíc načrtne spoustu témat, po slibném úvodu je však postupně čím dál tím jasnější, že Edwards a jeho tým prostě nejsou schopni vybudovat přesvědčivý svět či aspoň nápaditě přispět k ohraným otázkám o hranicích lidskosti a umělosti strojů. Ale aspoň je tam opravdu hodně výbuchů.

Jak to vidí do_Od:

Předně bych se chtěl omluvit tvůrcům Bodu obnovy, když jsem si stěžoval, že k těm hezkým obrázkům nepřidali taky důmyslný scénář. Stvořitel je totiž zjevně potvrzením trendu, že v dnešní době může být sci-fi buď chytrá, nebo hezká, ale nikdy ne obojí. Každopádně ne no, je to blbý jak tágo, první hodinu jsem se to snažil tolerovat, byť tam na každý cool moment připadl i jeden, z něhož jsem si chtěl klepat na čelo. Jenže pak se děj zlomí, a najednou je to ještě tak desetkrát blbější s extrémní mírou klišé, nelogičností a zkratkovitosti, jejichž pouhé vypisování by mělo rozsah celé recenze.

Gareth Edwards umí točit skromně tak, aby to později vypadalo fantasticky, a jeho Rogue One osobně bezostyšně miluju. Až teď mi ale dochází, kolik práce na scénáři a během přetáček musel na tom filmu zjevně odvést Tony Gilroy. Stvořitel je totiž v základu navenek taky úžasně vypadající válečná sci-fi s tématem umělé inteligence, které není vůbec špatně uchopeno. Jenže na rozdíl od Rogue One tady už prostě nebyl nikdo, kdo by tu parádní audiovizuální kostru vyplnil alespoň trochu důstojnými dialogy, ořezal ten film od zbytečného balastu, vyčistil některé podzápletky a vztahové roviny, aby z toho vzešlo alespoň lehce nadprůměrné dílo.

Takhle jsme dostali jen šikovně nadesignovanou, avšak prázdnou skořápku. Zkrátka film bez hloubky, bez smysluplného přesahu, s uspěchaným finále, mizerně napsanou dvojící hlavních postav a akcí, v níž se později děly takové bizáry, že mě to bude strašit ve snech ještě pár let.

Recenzi čekejte v nejbližších dnech. 

Komentáře
VŠECHNY KOMENTÁŘE (37)
© copyright 2000 - 2024.
Všechna práva vyhrazena.

Registrace

Nemáte svůj účet? Registrací získáte možnosti:
  1. Komentovat a hodnotit filmy a trailery
  2. Sestavovat si žebříčky oblíbených filmů a trailerů
  3. Soutěžit o filmové i nefilmové ceny
  4. Dostat se na exklusivní filmové projekce a předpremiéry

Zapomenuté heslo

Pokud jste zapomněli vaše heslo nebo vám nedorazil registrační e-mail, vyplňte níže e-mailovou adresu, se kterou jste se zaregistrovali.

Přihlášení


Registrace