Užíváním této stránky souhlasíte s všeobecnými podmínkami.
Tato stránka používá cookies.

Stávka scenáristů se chýlí ke konci


ikona
do_Od
AMPTPHollywoodSAG-AFTRAscenáristésmlouvastávkastudiaWGA
Scenáristé a studia uzavřeli nezávaznou dohodu, jedna ze dvou stávek tak pomalu ale jistě končí. 

Když se chce, tak to přece jen jde. Po necelých 150 dnech se totiž stávka scenáristů pomalu ale jistě chýlí ke svému konci: Spolky WGA (svaz scenáristů) a AMPTP (zástupci studií) čerstvě uzavřely nezávaznou dohodu, která de facto říká, že obě strany souhlasí se všemi body projednané smlouvy, a jakmile tak bude vše černé na bílém a členové WGA si nový tříletý kontrakt demokraticky odhlasují, bude se moci Hollywood alespoň z poloviny vrátit do práce.

Stačilo k tomu v zásadě jen vydržet ustát několik měsíců nejistot a agrese ze strany studií (slavná věta, že se AMPTP hodlá vrátit ke stolu až v momentě, kdy scenáristé začnou přicházet o baráky, bude nejspíš studiová PR oddělení strašit ještě dlouho), aby se pak jeden týden čtveřice CEOs Disneyho, Netflixu, Universalu a Warner Bros. konečně rozhoupala a přistoupila na podle všeho naprosto rozumné a férové požadavky WGA. Ta v dopise svým členům následně uvedla, že nová smlouva zaručuje ochrany a zároveň významné posuny ve všech zásadních aspektech práce, a že je s výsledkem jednání velice spokojena – konkrétní detaily ale v tuto chvíli nejsou známy.

Každopádně jen co ratifikační proces skončí a stávka scenáristů tak oficiálně odpadne, počítejme jako první s návratem všech možných talk show. Záhy na to se do práce pustí seriáloví tvůrci, po kterých se propisek a laptopů ujmou také ti filmoví.

Samotné produkce se nicméně jen tak ještě nerozjedou, stále tu totiž máme stávkující herce, jejichž jednání se studii přijdou na řadu nyní. Lze však očekávat, že když už se hráz jednou protrhla, bude nyní kontrakt se SAG-AFTRA spíše jen otázkou formality a několika málo dní, maximálně týdnů. On nám totiž příští týden začíná čtvrtý kvartál, a jestli se někoho Hollywood opravdu bojí, pak jsou to netrpěliví akcionáři.

Nicméně... nechce někdo zavolat Warnerům, ať tu Dunu ještě vrátí zpátky?

© copyright 2000 - 2024.
Všechna práva vyhrazena.

Registrace

Nemáte svůj účet? Registrací získáte možnosti:
  1. Komentovat a hodnotit filmy a trailery
  2. Sestavovat si žebříčky oblíbených filmů a trailerů
  3. Soutěžit o filmové i nefilmové ceny
  4. Dostat se na exklusivní filmové projekce a předpremiéry

Zapomenuté heslo

Pokud jste zapomněli vaše heslo nebo vám nedorazil registrační e-mail, vyplňte níže e-mailovou adresu, se kterou jste se zaregistrovali.

Přihlášení


Registrace