Užíváním této stránky souhlasíte s všeobecnými podmínkami.
Tato stránka používá cookies.

Sestra přeprala Herkula! Oppie mrká po miliardě, Čína rozjíždí Expendables 4


ikona
imf
box officeequalizerexpendableshaunting in venicenuntržby
Au Revoir, velký detektive 

Nakonec to bylo docela napínavé. A to se vlastně dá říct nejen o klání tohoto víkendu, ale i o filmech samotných. Druhá Sestra je podle prvních ohlasů spíš hororovou detektivkou než plnotučnou jízdou plnou lekaček, nový Hercule Poirot - Přízraky v Benátkách - si zase ohnul předlohu Agathy Christie natolik, že začal připomínat detektivní horor. Kenneth Branagh přitom alespoň navenek zachoval tradiční ingredience - charismatický detektiv, velká záhada, zajímavá lokace a další celovečerní případ hodný rozlousknutí. 

Tracking Benátek se před premiérou pohyboval kolem 15 milionů dolarů a Disneymu se skoro povedlo na tuhle metu dosáhnout. Skoro. Sestra II ve svém druhém víkendu přeci jen využila své strašácké pověsti a vzepjala se k férovému propadu jen o půlku a nikoliv o dvě třetiny, což stačilo ke 14,8 milionu dolarů. Hercule Poirot, v o čtyři stovky menším počtu kin, dosáhnul pouze na 14,5 milionu. Nutno dodat, že Sestra dostala pár kin k dobru, takže Warneři se na tenhle zápas dobře připravili, na rozdíl od Disneyho, který Poirota tak trochu “vypustil”. Můžeme spekulovat, jak moc v tom hrála roli macešská láska, protože jde o sérii zděděnou po 20th Century Fox, a na kolik zaúřadovala u ansámblovky absence hereckého marketingu. Bylo vůbec možné nový Poirotův případ spasit, když už Smrt na Nilu dostala osudovou ťafku od Covidu a Armieho Hammera? 

Druhý ze tří Poirotů odstartoval v kinech ještě hůř než Přízraky, ale Disney to připsal řádící pandemii a ve své snaze rozjet rozšířený vesmír postav Agathy Christie nerušeně pokračovali. Přízraky však ubraly na hvězdném castingu a rozpočet tlačí z nilských sto milionů zpět k původním šedesáti. Nakonec to tedy pro studio nebude průšvih, celosvětově za víkend utržil 37,2 milionů a obecně se očekává, že v Evropě se slavnému detektivovi povede o poznání lépe. Na další případy se však pravděpodobně těší jen ti největší optimisté.

To Sestra by se klidně mohla ještě několikrát vrátit, protože po velmi solidním startu o minulém víkendu dál děsí napříč světem a 30 milionů celosvětově za poslední tři dny ji posílá už skoro ke 160. To je krásná sumička a důkaz, že rozšířené vesmíry lze s trochou snahy uplést z čehokoliv. 

Na třetím místě je třetí Equalizer se 7,2 miliony (hezky nám ty číslovky kopírují pozice), kde nám Denzel už trochu seagalovatí, ale kdyby vyloženě chtěl, tak za padesát míčů může ještě pár podobných filmů natočit, publikum by se zcela zjevně našlo. Když už mluvíme o akčních důchodcích, v Číně se v předpremiéře blýskli čtvrtí Expendables a udělali na tamním trhu nečekaně slušných 11 milionů dolarů. V USA na ně o nadcházejícím víkendu pravděpodobně čeká o dost méně fanoušků, ale i tak je to pro Slye a spol. docela slibný start.

Čtvrtá je Moje velká tlustá řecká svatba 3. Kdo by tušil, že se tahle parta ještě jednou vrátí? Nesmrtelnost jí bohužel americké publikum upírá, protože rychlý pád o víc než 50 procent naznačuje, že tentokrát se žádná trvalka nekoná. S přisypanými pěti miliony lze odhadovat rychlý přesun na streamy a snahu potěšit na podzim babičky a dědečky u televizních obrazovek.

Na pětce je Barbie, spokojeně jedoucí na neutrál ve třech tisících kin. Tuhle holku nic nezastaví a spokojeně předá žezlo “rozšířené” verzi, která se brzy vrátí do kin. Šestý je indický megahit Jawan s Shah Rukh Khanem. Můžete vesele oznamovat v komentářích, že ho vůbec neznáte, ale na východ od Vídně mají naštěstí jiný názor. Podle spolehlivě nespolehlivých odhadů už má Jawan i s indickými tržbami přes 100 milionů dolarů a indické blockbustery v amerických kinech ukrajují čím dál tím víc chlebíčka. Ve vyklidněné podzimní sezóně má Jawan šanci ještě chvilku sbírat tvrdou měnu na západě, jakkoliv musí spíš než s novinkami bojovat se záplavou re-releasů. Ani jeden z nich však do dnešní topky nepromluvil. Jawan však s 2,5 miliony dolarů předběhnul Blue Beetla (2,48 milionu) nebo Gran Turismo (2,35). Druhý zmíněný film může celosvětově “slavit” sto milionů, ale u Sony velmi pravděpodobně čekali víc. 

To devátý Oppenheimer si o víkendu ze světa připsal dalších deset milionů a už v pátek zdolal devítisetmilionovou hranici. Momentálně se může chlubit postem komerčně nejúspěšnějšího životopisu, protože konečně trhnul Bohemian Rhapsody. Desátí jsou Želváci, kteří v USA přeskočili sto milionů a celosvětově jsou na stopadesáti. Markeťáci u nich mají poznámku, že to mohou v klidu za pět let zkusit znovu a staří i noví fandové zmutovaných kung-fu plazů opět přijdou. Je fajn mít v životě alespoň nějakou jistotu, zvlášť na konci druhého nejslabšího víkendu letošního roku.

Kompletní žebříček tady

Příští týden by to ovšem mohlo být ještě slabší. Jedinou velkou premiérou jsou zmínění čtvrtí Expendables, sevření mezi velké hororové frančízy (Sestra na jedné straně, Saw na druhé). Erkový akčňák před měsícem trackoval otvírák cca 13 až 18 milionů dolarů, ale osobně mám pocit, že jakákoliv dvojciferná suma by se v USA rovnala zázraku. Tahle série vždycky spoléhala spíš na nostalgické evropské publikum (trojka udělala doma čtyřicet, jinde 175 milionů), takže domácí release je spíš formalita. Přesto bude zajímavé, jak se parta vyhaslých gerojů doma popere s Poirotem a Sestrou.

Komentáře
VŠECHNY KOMENTÁŘE (25)
© copyright 2000 - 2024.
Všechna práva vyhrazena.

Registrace

Nemáte svůj účet? Registrací získáte možnosti:
  1. Komentovat a hodnotit filmy a trailery
  2. Sestavovat si žebříčky oblíbených filmů a trailerů
  3. Soutěžit o filmové i nefilmové ceny
  4. Dostat se na exklusivní filmové projekce a předpremiéry

Zapomenuté heslo

Pokud jste zapomněli vaše heslo nebo vám nedorazil registrační e-mail, vyplňte níže e-mailovou adresu, se kterou jste se zaregistrovali.

Přihlášení


Registrace