Užíváním této stránky souhlasíte s všeobecnými podmínkami.
Tato stránka používá cookies.

Equalizer boduje i potřetí. A Barbie slaví! Stala se nejúspěšnějším filmem roku!


ikona
Cival
antoine fuquabarbieblue beetlebottomschristopher nolandenzel washingtonequalizerequalizer 3gran turismoimaxmegmeg 2mluv se mnouoppenheimertržbyvocasy na tripuwarner bros.
Dočká se Denzel čtyřky a zrodily se nové prcičky pro holky? 

Denzel jede! Velmi důstojně totiž zvládl ukončit svoji srdcovou akční trilogii Equalizer – krátce po premiéře je totiž nejen v červené na ČSFD i na RottenTomatoes, ale hlavně má na kontě sumu, která napovídá, že i tentokrát půjde o úspěšný byznys. A že film skončí v plusu i napotřetí a že Denzelova star-power bude zářit i na prahu sedmdesátky.

Jeho spolupráce s Antoinem Fuquou, který svého času navedl Denzela k Oscarovi v Training Day, i tentokrát dopadla dobře. Američtí kritici dávají palec nahoru (rating 6,1 z 10 odpovídá Hladově ubrblané recenzi), na ČSFD aktuálně svítí hezkých 75 % a na kontě z prvního amerického víkendu je suverénních 34,5 milionů dolarů. Dokonce 42 mega pak padlo za prodloužený Labor Day víkend, což je historicky druhý nejvyšší zásah v rámci tohohle distribučního termínu – jen Shang-Chi si vedl líp!

 

Nutno ale podotknout, že dlouhé roky se tomuto datu studia vyhýbala jak Denzel starobnímu důchodu. Teď se ale hollywoodští hráči naučili těžit dolary v rámci skoro všech myslitelných období z kalendáře, což je fajn pro nás popcornožrouty, kteří můžou dostávat áčkovou blockbusterovou krmi nejen v létě, o Velikonocích a o Vánocích, ale po celý rok. Sedmdesátimilionový rozpočet by se tedy Equalizerovi měl z většiny vrátit už z kin, protože globální start za 68 milionů povede skoro ke stopáďu. Bude čtyřka? V Columbia Pictures mají jinak tak málo trumfů, že je to klidně možné...

 

Pravým výhercem víkendu je ale samozřejmě Barbie, která se díky posunu na miliardu a 381 milionů stala celosvětově nejúspěšnějším filmem letošního roku! Kdo to říkal? Já to říkal. Super Mario to navzdory jarnímu řádění nakonec neustál a Barbie může ze stříbrné příčky amerického žebříčku (aktuálně připočetla dalších deset mega) dál snít o miliardě a půl celosvětově. Je to famózní výsledek, absolutní triumf tohohle hravého růžového uvědomělého konceptu a v mnoha směrech rekordní zářez Warnerů. Bravo. Co z toho vyvodí studio, to teprve uvidíme, ale… bojíme se už teď!

ŽEBŘÍČEK NEJÚSPĚŠNĚJŠÍCH FILMŮ ROKU 2023 

Když se řekne A, musí padnout i B. A znovu v superlativech, protože Oppie se posunul už na kolosálních 852 milionů celosvětově! Třicet mega čerstvě připlulo díky masivnímu startu v čínských kinech, kde se Nolan těší obří oblibě, zbytek pomohly zařídit IMAXy, které i při nátlaku Equalizera zvládly udržet vytrvalost tohohle velkého oscarového favorita napříč světem. Oppenheimer i po skoro dvou měsících válí a dál může pomrkávat po miliardě, i když v Americe už to zásadní řekl a pomalu dojíždí, aktuálně na páté pozici.

 

Bronzovou příčku drží Blue Beetle, který alespoň v Americe – na rozdíl třeba od zoufalé výkonnosti v Česku – stabilizoval svoje poklesy a při propadu o 40 % připočetl sedm mega. V Americe z toho je alespoň těch 56 milionů, celosvětově se pak povedlo překonat psychologickou hranici sto milionů. Alespoň drobná radost pro další komiksový megapropadák této sezóny…

Největší pokles z pelotonu tak eviduje prý velmi povedená jízda Gran Turismo. Spokojených diváků je ale bohužel menšina… protože většina do kin nedorazila. V Americe status trvalky nehrozí, protože se padalo o 62%, a i pohled na globální tržby pobolívá: Aktuálních 80 milionů je sakra málo i na poměry reklamního promo materiálu. Barbie potvrdí a může se posmívat.

 

V druhé půlce žebříčku pak najdeme tvrdě bojující Želvy ninja s globálními 152 miliony, dvojku MEGa (375 melounů), komerční megaprovar Vocasy na tripu, kteří při své zábavnosti měli na násobně víc než aktuálních 27 mega, a naopak nezávislou australskou hororovou pecku Mluv se mnou, která se i díky „pouhým“ 63 globálním melounům stihla už několikanásobně zaplatit. Gratulace.

S třemi miliony se na sedmou pozici vetřela ještě eRková komedie Bottoms o „dvou queer studentkách, které založí klub rváčů, aby si stihly štrejchnout ještě před maturou“. Když se podíváte na solidní zájem diváků, v rámci žánru super rating 7,6 na IMDb a 95 % pozitivních recenzí, dá se tušit, že se zrodila nová teenagerská kultovka. Koupí tohle poprcičkování pro rok 2023 někdo i do českých kin? Držme si palce, Hladova recenze by pak byla jistě šťavnatá, ať už jakýmkoliv směrem.

 

Kompletní žebříček tržeb zde.

Za týden se zkusí prosadit drama Fremont, britský Scrapper, mexikánské Aristotle and Dante Discover the Secrets of the Universe a už třetí Moje tlustá řecká svatba. Asi žádnej kasovní šlágr nečekejme.

Komentáře
VŠECHNY KOMENTÁŘE (14)
© copyright 2000 - 2024.
Všechna práva vyhrazena.

Registrace

Nemáte svůj účet? Registrací získáte možnosti:
  1. Komentovat a hodnotit filmy a trailery
  2. Sestavovat si žebříčky oblíbených filmů a trailerů
  3. Soutěžit o filmové i nefilmové ceny
  4. Dostat se na exklusivní filmové projekce a předpremiéry

Zapomenuté heslo

Pokud jste zapomněli vaše heslo nebo vám nedorazil registrační e-mail, vyplňte níže e-mailovou adresu, se kterou jste se zaregistrovali.

Přihlášení


Registrace